25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialStudentii restauratori din Cluj expun la Bruxelles

Studentii restauratori din Cluj expun la Bruxelles

Studentii de la Sectia de Conservare si Restaurare a Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca au reusit ca prin proiectul lor in domeniu, realizat in Italia, la Palazzo Onetto Sperlinga din Palermo, sa fie selectionati pentru o expozitie internationala la Bruxelles, in Belgia, ce va fi deschisa in noiembrie. Tema proiectului a fost invatarea si aplicarea de noi metodologii euro-profesionale de conservare si restaurare pentru fresca baroca si stucco-forte, adica stuctura tridimensionala.
Seful Sectiei de Conservare si Restaurare, Theo Muresan, a spus ca 10 studenti ai UAD au participat, intre 10 octombrie 2005 si 10 ianuarie 2006, cu acest proiect in Italia, la acel palat din Palermo, un edificiu cat Palatul Banffy. El a adaugat ca acest proiect a fost ales printre cele 10 selectionate de o comisie de specialitate europeana, care au fost primite din intreaga Europa.
„Este singurul proiect de acest gen care vine din Romania si se pare ca unicul din Europa de sud-est”, a adaugat Muresan.
„La ora actuala, studentii clujeni ai sectiei pot sa lucreze pe restaurarea si conservarea unei fresce de factura baroca, renascentista, dar si bizantina. Ei au facut practica si la manastirile din nordul Moldovei. Din anul I au acces la practica profesionala supravegheata pe obiecte de patrimoniu. Astazi, ei pot sa aplice aceasta metoda de restaurare-conservare pentru toate tipurile de pictura a-fresco”, a adaugat Theo Muresan.
La expozitia de la Bruxelles, reprezentanti proiectului UAD, Ana Maria Tataru si Theo Muresan, administratorul si monitorul de proiect, vor prezenta, intre 21 si 24 noiembrie, in etape metodologiile aplicate la restaurarea unor lucrari de fresca si stuctura la acel palat din Palermo.
Suporturile de prezentare sunt pe planse si pliante cu diferite stadii ale muncii de restaurare si conservare si tipuri de degradare intalnite si cele de interventie restaurativa.
Toate aceste rezultate sunt adunate si ordonate si in format electronic, cu fotografiile de rigoare, totul fiind inregistrat pe CD.
Prin aceasta selectie, clujenii de la UAD au obtinut deja un renume, ca scoala superioara de restauratori profesiniosti, desi destul de nou-infiintata, in 2002, totusi cu rezultate unice la noi in domeniu.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă