14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialStudenții condamnă modificarea Legii Educației

Studenții condamnă modificarea Legii Educației

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) critică modificarea Legii Educației pentru renunțarea la titlul de doctor, invocând un abuz de putere extrem de nociv din partea Guvernului, conform unui comunicat remis redacției.

"Studenţii sunt consternaţi de modul total nedemocratic şi lipsit de responsabilitate în care Guvernul alege să trateze sistemul educaţional din România, în contextul în care trecem prin al treilea an consecutiv în care este emisă o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea Educaţiei Naţionale (după OUG 92/2012 – în vigoare de la 19 decembrie 2012 şi 117/2013 – în vigoare de la 30 decembrie 2013) la final de an, în timpul vacanţei de iarnă, fără o consultare prealabilă cu actorii din sistem. Amintim că aceeaşi problemă a fost semnalată de studenţi şi în această vară, odată cu celebrul OUG 49/2014 care a introdus, printre altele, doctoratul la frecvenţă redusă sau posibilitate înfiinţării de universităţi private de persoane fizice", se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

Citește și: UPDATE. Legea Educației, modificată pentru renunțarea la titlul de doctor. Ministrul Cîmpeanu invocă cererile beneficiarilor, dar nu cunoaște decât cazul lui Ponta

Studenţii susţin că nemulţumirea lor este cu atat mai mare cu cât motivarea emiterii acestui act normativ este legată de dorinţa prim-ministrului Victor Ponta de a renunţa la titlul de doctor, şi nu de problemele reale cu care se confruntă sistemul eucaţional.

"Studenţii consideră că acest lucru reprezintă un abuz de putere extrem de nociv pentru România din partea Guvernului României, care nu doar măcelareşte Legea Educaţiei prin Ordonanţe de Urgenţă fără sfârşit, dar le şi foloseşte în interes personal. Mai mult decât atât, ANOSR a înaintat de-a lungul timpului numeroase propuneri de modificari legislative către reprezentanţii Ministerului Educaţiei care nu au fost soluţionate pe motiv că «nu se poate justifica urgenţa schimbării» (cum ar fi participarea studenţilor în procent de 25 la sută la alegerea rectorului), însă din explicaţiile oferite ieri de Ministerul Educaţiei a reieşit că dorinţa prim-ministrului de a renunţa la titlul de doctorat (fiind singurul care a depus o cerere în acest sens) este un motiv suficient de bun pentru ca Guvernul să schimbe «de urgenţă» legea", precizează ANOSR.

Reprezentanţii ANOSR îi aduc la cunoştinţă noului ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, că sistemul educaţional românesc are alte probleme mult mai grave care necesită măsuri de urgenţă, printre acestea fiind subfinanţarea cronică a educaţiei şi lipsa unei metodologii stabile de finanţare a universităţilor, abandonul mare în mediul preuniversitar şi universitar şi lipsa de măsuri eficiente care să sprijine tinerii din medii defavorizate sau probleme de neconcordanţă a sistemului educaţional cu realităţile din prezent.

Studenţii se întreabă care este "societatea civilă" cu care s-a consultat Ministerul Educaţiei referitor la prevederile OUG, în condiţiile în care Consiliul Naţional al Rectorilor nu a avut nicio poziţie critică la adresa Ministerului în ultimii doi ani, acuzând de lipsă de reacţie şi sindicatele din mediul universitar.

Citește și: Ordonanță care rezolvă problema lui Victor Ponta

ANOSR îi transmite noului ministru că din societatea civilă şi comunitatea academică fac parte şi studenţii, ei fiind cei care resimt cel mai mult multiplele modificări ale Legii Educaţiei.

"Se pare că Guvernul şi-a făcut un obicei din a schimba Legea Educaţiei după bunul plac, chiar dacă într-un sistem democratic funcţional legile sunt responsabilitatea Parlamentului şi se schimbă după dezbateri publice. Aşteptăm textul integral al OUG pentru a ne putea pronunţa asupra prevederilor sale, pentru că de multe ori am avut surprize legate de ce au comunicat reprezentanţii Guvernului şi ce s-a regăsit în document, însa ceea ce este clar pentru noi e că modul în care Guvernul operează când vine vorba de educaţie este unul total iresponsabil şi dăunător pentru viitoarele generaţii. Ne vine greu să credem că toate urgenţele din sistemul educaţional se întâmplă mereu în perioada vacanţelor şi nu putem decât să constatăm că momentele alese sunt de aşa natură încât să împiedice reacţiile virulente venite din partea studenţilor, singurii care au mai rămas critici la atrocităţile care se întâmplă în sistemul educaţional", a declarat preşedintele ANOSR, Cristi Popescu.

Acesta îi recomandă lui Sorin Cîmpeanu să urmărească în istoria ultimilor 25 de ani ce s-a întâmplat cu miniştri care nu au respectat parteneriatul cu studenţii. "Altfel o să ne pregătim noi să îi amintim", a adăugat Popescu.

Guvernul a modificat luni, prin ordonanţă de urgenţă, Legea educaţiei, pentru a permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta, conform Mediafax.

Legea Educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, a spus ministrul Educaţiei, adăugând însă ulterior că el nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă