25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialStudenti din Canada si Pakistan, la Universitatea Ovidius din Constanta

Studenti din Canada si Pakistan, la Universitatea Ovidius din Constanta

» Numarul studentilor straini care invata la Universitatea Ovidius s-a redus la aproape jumatate fata de anii ’90.

» Cei mai multi studenti platitori de taxe sunt din Grecia (153), dar nu lipsesc nici pakistanezi, israelieni si canadieni.

» Majoritatea vor sa fie doctori, dar sunt cautate si specializarile de farmacie si litere.

Universitatea "Ovidius" din Constanta a trecut cu bine peste recentul control din partea ARACIS. Dupa cum precizeaza rectorul acesteia, prof. univ. dr. Victor Ciupina, din echipa care s-a ocupat de evaluarea institutionala a institutiei de invatamant superior a facut parte si un profesor strain, sosit din Anglia. In activitatea sa, oaspetele englez a luat in calcul si numarul de studenti inscrisi la aceasta universitate, iar la acest aspect universitatea sta binisor comparativ cu alti ani.
   
"Fac apel la o istorie a Universitatii "Ovidius", in urma cu 10-12 ani, cand la Medicina erau in jur de 1.200 de studenti straini si veniturile financiare ale universitatii erau consistente de pe urma acestor studenti. Vreau sa subliniez faptul ca este obligatoriu ca intr-o universitate sa existe si studenti straini, pentru ca in felul acesta comunicarea intre grupurile de studenti din diverse tari este facilitata, iar universitatea se face cunoscuta in lume. In al doilea rand, nici veniturile banesti nu sunt de neglijat. Fata de acum doi-trei ani, situatia s-a imbunatatit. Putem vorbi, in momentul de fata, de 785 studenti straini, luand in seama atat studentii platitori de valuta, cat si studentii straini bursieri ai statului roman", spune rectorul Universitatii "Ovidius".

Facultatea de Medicina ramane in top
Dupa numarul de studenti straini pe domenii, cei mai multi sunt la Facultatea de Medicina – 386, urmata de Facultatea de Farmacie, cu 87 de studenti, apoi avem Facultatea de Litere, cu 78 de studenti, iar lista poate continua. La Universitatea "Ovidius" invata, in prezent, studenti straini la aproape toate domeniile. Majoritatea studentilor urmeaza studii de licenta – 616, studii de masterat – 61, studii de doctorat – 33, in anul pregatitor sunt inscrisi 31 de studenti, iar la studii postuniversitare-rezidentiat sunt 44. Precizam faptul ca prin anul pregatitor trec toti studentii straini. "Cei care studiaza in limba romana trebuie, dupa ce vin din tara de origine, sa faca un an de limba romana. Este un an pregatitor pentru ca sa invete limba. Noi intentionam sa dezvoltam in continuare diviziile in limbi straine, in special divizia engleza, mai ales la Medicina, unde grupul de studenti este mai mare, tinand cont de faptul ca exprimarea in limba engleza le da sansa ca dupa aceea sa practice cu mai multa usurinta in lumea larga", subliniaza prof. univ. dr. Victor Ciupina. Referindu-ne la studentii platitori de taxa, sunt inscrisi 153 studenti din Grecia, 31 studenti sositi din India, 23 din Israel, sase din Iordania, 29 din Maroc, opt din Pakistan, 122 din Turcia, noua din Canada, 24 din Siria si unul din Tunisia. In plus, universitatea constanteana gazduieste studenti bursieri ai statului roman: 64 albanezi, 23 bulgari, 48 macedoneni, 165 moldoveni (Republica Moldova) si 17 ucraineni.   

Taxe intre 220 si 380 de euro pe an
In ceea ce priveste taxele, valoarea acestora depinde de fiecare domeniu de studiu. In plus, taxele sunt aprobate in consiliile profesorale in consonanta cu recomandarile Ministerului Educatiei. La Facultatea de Medicina, studentii straini trebuie sa scoata din buzunar 360 de euro pe an, pentru studiile de licenta, si 380 de euro pentru studiile de masterat. La domeniul socio-umane, taxa stabilita este de 220 de euro, iar la stiinte studentii platesc 300 de euro pe an. Precizam faptul ca studentii bursieri ai statului roman au din partea statului roman bursa asa cum au si studentii romani subventie de la statul roman. Aceasta situatie a lor este consfintita printr-un protocol existent intre cele doua ministere de resort, Ministerul Educatiei din Romania si ministerul invatamantului din tara respectiva. In aceasta categorie intra albanezii, bulgarii, macedonenii, moldovenii si ucrainenii.

Specialistul
» Tinta: cresterea numarului de studenti straini
"Tinta noastra este aceea de a creste numarul de studenti straini la universitatea noastra. Eu prevad ca in doi-trei ani ne revenim la cifra aceea de varf pe care o aveam in urma cu 12 ani. Intentionam ca pe viitor sa facem universitatea cat se poate de atractiva pentru studentii straini. In sensul acesta ne gandim nu numai la procesul de educatie, ci si la a le oferi acestora conditii de locuit si de petrecere a timpului liber in universitate, in conditii compatibile cu ceea ce se intampla in Uniunea Europeana si in America." Rectorul Universitatii "Ovidius", prof. univ. dr. Victor Ciupina (foto).

Cele mai citite

NATO ar pregăti o misiune într-o țară din afara Alianței. Ungaria a refuzat să participe, România ar accepta să apere Republica Moldova

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a dezvăluit că NATO lucrează la un scenariu pentru o acțiune într-o țară din afara Alianței, acțiune la care Ungaria...

Lituanienii votează în cadrul unor alegeri prezidențiale umbrite de Rusia

Lituania organizează duminică alegeri prezidențiale, iar actualul președinte Gitanas Nauseda este așteptat să câștige după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în...

Declarațiile lui Gică Hagi, la finalul meciului de adio al „Generației de Aur”

După meciul de retragere al „Generaţiei de Aur”, Gheorghe Hagi a declarat că el şi colegii săi au jucat în această partidă numai pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă