19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStudenţi cambodgieni la Sibiu

Studenţi cambodgieni la Sibiu

Cei doi viitori jurnalişti din Asia au primit o bursă de studiu din partea Comisiei Europene. Chandara Sor şi Kimoan Ung au 25, respectiv 21 de ani. Născuţi în Cambodgia, studiază jurnalistica la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Chandara visează să devină producător de documentare la terminarea facultăţii, în timp de Kimoan se vede un viitor ofiţer de presă.

Au refuzat Bucureştiul sau alt centru universitar din ţară în favoarea Sibiului pentru că e un oraş liniştit. N-au ştiut foarte multe despre România înainte să aterizeze aici, în condiţiile în care au venit de la peste 8000 de kilometri distanţă. Cei doi studenţi au o bursă de studiu de la Comisia Europeană. Cea mai mare problemă a lor este limba. Pentru că nu ştiu nici o boabă de română, iar engleza lor scârţâie pe alocuri, adaptarea a avut loc ceva mai greu.

„Ceea ce am observat aici este faptul că se vorbeşte româneşte; profesorii vorbesc româneşte. Evident, suntem în România! Profesorii trebuie să vorbească limba lor, e normal”, spune Chandara. Kimoan şi-ar dori mai multă comunicare în engleză pentru a putea înţelege mult mai bine cursurile la care asistă.

Unii profesori petrec câteva minute la finalul orelor de curs cu ei pentru a le explica din nou cursul însă majoritatea trec cu vederea faptul că cei doi nu înţeleg româna. „Unii profesori sunt prietenoşi.
Chiar mă ajută. Alţii nici nu vorbesc cu mine şi sinceră să fiu, nici eu nu vreau să vorbesc cu ei”, mărturiseşte Kimoan. Oraşul este încântător pentru cei doi tineri cambodgieni. Liniştit, frumos şi deloc scump, Sibiul a încercat să le ofere o adaptare cât mai rapidă. Oamenii le-au lăsat însă un gust relativ amar. Tânăra studentă cambodgiană crede că în Germania sau Austria, oamenii sunt mai prietenoşi şi îşi ajută mai mult semenii. „Atitudinea cambodgienilor este de a se ajuta reciproc, oriunde sunt. Există o expresie în Cambogia. Când eşti acasă, ai propriii tăi părinţi, iar când pleci departe de casă trebuie să ai aceiaşi părinţi”, spune Chandara.

Dor de casă

„Îmi e dor de casă, dar vorbesc des la telefon cu ai mei. Oricum, de felul meu sunt independent. Am stat departe de casă de când am avut 17 ani şi nu este prima dată când sunt sunt la o depărtare mare”, încheie Chandara Sor. Cei doi tineri locuiesc în căminele studenţeşti, iar bursa de la Comisia Europeană le este suficientă pentru a se întreţine în Sibiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă