20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStrategii pentru Asia

Strategii pentru Asia

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a comparut in fata Congresului pentru a sustine acordul privind cooperarea nucleara in domeniul civil, incheiat de Washington cu New Delhi. Statele Unite vad in promovarea energiei nucleare in India un mijloc de a stavili ascensiunea puterii Chinei, primul importator mondial de petrol, dna Rice subliniind ca India este, la randul sau, o putere mondiala energetica ce poate deveni un pilon de stabilitate intr-o Asie aflata in mutatie rapida.
„De cand sunt secretar de stat, am fost adesea surprinsa sa vad in ce grad cursa nebuneasca dupa resursele energetice a pervertit diplomatia”, a precizat Condi, in fata parlamentarilor de la Washington.
Acordul de cooperare nucleara suscita rezerve, deoarece India, care detine arma atomica, nu este semnatara a Tratatului de neproliferare nucleara (TNP). Rice a reamintit ca India, cu o crestere anuala de 8%, este o tara „deschisa, libera, transparenta si stabila”, contrar Chinei, pe care SUA ar dori-o „mai deschisa” si „transparenta” asupra bugetului ei militar si care are un „apetit enorm de energie”.
In contextul discutarii acordului americano-indian, seful diplomatiei de la Washington a tinut sa precizeze ca Statele Unite sunt preocupate de bunele relatii pe care India le intretine cu Iranul, dar a aparat acordul incheiat la New Delhi, concluzionand ca un esec al acestuia ar aduce „dusmanilor acestui parteneriat o mare victorie”. Rusia, Marea Britanie, Franta si Australia sustin acordul, a mai adaugat dna Rice, in timp ce criticii estimau ca documentul ar putea intari puterile nucleare aflate in afara legii, ca Iranul sau Coreea de Nord, desi caracterul exemplar al neproliferarii nucleare indiene a fost oficial recunoscut. Dick Lugar, presedintele Comisiei pentru relatii internationale din Senat, a pus accentul asupra faptului ca India, in afara faptului ca nu a semnat TNP, a pus la punct si a testat arme atomice si si-a declarat intentia de a continua programul sau de arme nucleare.
O unda verde acordata acestui acord, semnat la 2 martie, in timpul vizitei presedintelui George W. Bush in India, ar permite gigantului asiatic sa acceada la tehnologiile nucleare civile americane, cu conditia plasarii majoritatii reactoarelor nucleare indiene sub regimul inspectiilor internationale. Ramane de vazut daca strategia aleasa fata de New Delhi va avea efectul scontat la Beijing.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă