19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStrategie guvernamentala pentru functionarii publici

Strategie guvernamentala pentru functionarii publici

Functionarii publici care lucreaza in sectoare considerate "vulnerabile la coruptie" vor fi protejati prin inlocuirea periodica a obligatiilor de serviciu ori schimbarea temporara a locului de munca si transferul la un alt departament din cadrul institutiei publice in care sunt angajati. Potrivit Mediafax, procedura este prevazuta intr-o hotarare adoptata recent de Guvern.

"Mobilitatea functionarilor publici din cadrul unei autoritati sau institutii publice se va realiza, in principal, prin asigurarea protectiei functionarilor publici din sectoarele vulnerabile la coruptie, prin exercitarea periodica a unor atributii diferite ori prin utilizarea mutarii temporare in cadrul unui alt compartiment al autoritatii sau institutiei publice", se arata in hotarare.

Prevederea nu se aplica in cazul inaltilor functionari publici, precum prefectii, subprefectii si inspectorii guvernamentali.

In actul normativ se mai arata ca in unitatile administrativ-teritoriale in care persoanele apartinand unei minoritati nationale detin o pondere de peste 20 la suta, unii functionari publici din serviciile care au contacte direct cu cetatenii vor cunoaste si limba minoritatii nationale respective.

Functiile publice care se vacanteaza in cursul anului si nu au fost prevazute in planul de ocupare pot fi ocupate prin recrutare sau, dupa caz, promovare, in cazul functiilor publice de conducere, transfer si redistribuire. Functionarii publici pot promova intr-o functie publica de conducere vacanta, pe baza de examen sau concurs.

Raporturile de serviciu ale functionarilor publici de executie sau de conducere sunt modificate conform Legii 188/1999.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă