24.2 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialStrategia lui Putin pentru recรขศ™tigarea influenศ›ei รฎn Europa

Strategia lui Putin pentru recรขศ™tigarea influenศ›ei รฎn Europa

PreลŸedintele rus, Vladimir Putin, este inflexibil în ceea ce priveลŸte decizia sa de a scoate Rusia din sistemul sancลฃiunilor care i-au fost impuse de SUA ลŸi UE din cauza implicฤƒrii în conflictul din Ucraina ลŸi a susลฃinerii separatiลŸtilor pro-ruลŸi în estul ucrainean. Potrivit New York Times ลŸi presei europene, liderul rus s-a folosit de „ลŸarmul“ sฤƒu, de trezoreria ลฃฤƒrii ลŸi a exploatat relaลฃii istorice ลŸi ideologice pentru a viza metodic „verigile cele mai slabe“ din Uniunea Europeanฤƒ într-o campanie menitฤƒ sฤƒ faciliteze exercitarea unei influenลฃe în zonele cele mai tulburi din Europa.

Se cunoaลŸte cฤƒ unul dintre obiectivele lui Putin este spargerea fragilei unitฤƒลฃi occidentale asupra conflictului din Ucraina, iar liderul de la Kremlin acลฃioneazฤƒ prin presiuni ลŸi influenลฃa pe care o obลฃine asupra unor state europene care acลฃio-neazฤƒ potrivit voinลฃei ลŸi scopurilor sale, obiectivul final fiind ridicarea sancลฃiunilor impuse Rusiei de SUA ลŸi UE. ลži nu numai, ลŸtiut fiind cฤƒ ลŸi-a cumpฤƒrat cu finanลฃฤƒri masive, de milioane de euro, partide extremiste europene care acลฃioneazฤƒ ca pârghii ale Moscovei pentru distrugerea instituลฃiilor UE, aลŸa cum a promis Marine Le Pen, lider al Frontului Naลฃional, extrema dreaptฤƒ din Franลฃa. Recent, la Sankt Petersburg a avut loc o reuniune a acestor partide extremiste europene, la invitaลฃia unui important membru al formaลฃiunii ruse Rodina. Nici un mijloc nu este ocolit pentru ca Putin sฤƒ dezbine ลŸi sฤƒ controleze UE ลŸi sunt tot mai numeroase ลฃฤƒrile cฤƒzute în admiraลฃia dictatorului de la Kremlin.

Miercuri, premierul noului guvern de extremฤƒ stânga din Grecia, Alexis Tsipras, se afla în vizitฤƒ la Moscova ลŸi înainte de cฤƒlฤƒtorie s-a declarat împotriva sancลฃiunilor impuse Rusiei, considerându-le o „politicฤƒ fฤƒrฤƒ ieลŸire”. Comentând declaraลฃiile pro-ruse ale lui Tsipras ลŸi ale membrilor guvernului sฤƒu, analiลŸti ลŸi observatori occidentali estimeazฤƒ cฤƒ alegerile din -Grecia au fost câลŸtigate de fapt de… Putin.

Duminicฤƒ, eforturile lui Putin de -a-ลŸi racola partizani în UE au deschis o nouฤƒ fisurฤƒ în Republica Cehฤƒ, dupฤƒ ce ambasadorul american la Praga a criticat decizia luatฤƒ de preลŸedintele ceh, Milos Zeman, de a asista la ceremoniile organizate la Moscova de 9 mai pentru marcarea Zilei Victoriei. În februarie, Putin a vizitat Budapesta ลŸi a semnat acorduri economice cu premierul ungar, Viktor Orban, criticat de UE pentru politica autoritarฤƒ ลŸi deciziile contrare politicii la nivel european.

Foarte zâmbitor, Putin l-a primit recent la Moscova pe preลŸedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, ลŸi a salutat relaลฃiile cu naลฃiunea mediteraneanฤƒ, care „au fost întotdeauna amicale ลŸi reciproc benefice”. Benefice a fost, dar pentru Putin, care a obลฃinut autorizarea pentru navele militare ruse de a intra în porturile Ciprului. În schimb, a acceptat prelungirea unui credit rusesc de 2,5 miliarde dolari în condiลฃii mai bune pentru ciprioลฃi.

Nicosia rฤƒsplฤƒteลŸte Moscova

Pânฤƒ în prezent, Rusia nu a fost capabilฤƒ sฤƒ transforme eforturile sale de ridicare a sancลฃiunilor, care necesitฤƒ aprobarea tuturor membrilor UE, dar a reuลŸit sฤƒ pregฤƒteascฤƒ o rupturฤƒ. Într-un interviu acordat la Nicosia, Anastasiades a declarat cฤƒ Ciprul are serioase dubii asupra politicii Europei faลฃฤƒ de Rusia ลŸi a fฤƒcut aluzie la un „grup” de state membre care au aceleaลŸi rezerve. A exclus ca Ciprul sฤƒ rupฤƒ rândurile în acest moment în care existฤƒ un consens în favoarea menลฃinerii presiunii economice asupra Rusiei, dar a precizat cฤƒ se aลŸteaptฤƒ la un vot unanim în favoarea ridicฤƒrii sancลฃiunilor când dosarul va fi reexaminat în varฤƒ. Anastasiades s-a declarat convins cฤƒ Putin „realizeazฤƒ consecinลฃele unei noi intervenลฃii militare” în Ucraina ลŸi va acลฃiona pentru punerea în practicฤƒ a acordului de încetare a focului de la Minsk.

Fisurile apฤƒrute în politica Europei faลฃฤƒ de Rusia reprezintฤƒ o problemฤƒ dificilฤƒ pentru Donald Tusk, fost premier al Poloniei, în prezent preลŸedinte al Consiliului European, organism ce uneลŸte cei 28 de lideri europeni. Referindu-se la „consensul foarte fragil ลŸi dificil” atins de ลฃฤƒrile europene dupฤƒ ce Moscova a anexat Crimeea în martie anul trecut, el a declarat luna trecutฤƒ cฤƒ „pentru o Europฤƒ unitฤƒ consensul este astฤƒzi cea mai mare sfidare”. Abilitatea Moscovei de a provoca falii indiscrete în unitatea europeanฤƒ a fost demonstratฤƒ în Cipru, o micฤƒ naลฃiune care, din cauza relaลฃiilor sale istorice, religioase ลŸi economice strânse cu Rusia, a cฤƒpฤƒtat un rol supradimensionat ca actor esenลฃial în lupta geopoliticฤƒ declanลŸatฤƒ de conflictul din Ucraina.

Acorduri secrete

Tras în direcลฃii diferite de puteri externe, Cipru, membru UE din 2004, gฤƒzduieลŸte baze militare britanice ลŸi vaste instalaลฃii de ascultare, permite Marinei SUA sฤƒ utilizeze porturile sale ลŸi acum Rusia s-a erijat ca protector diplomatic de importanลฃฤƒ vitalฤƒ, în special raportat la ocupaลฃia militarฤƒ a Turciei în nordul ลฃฤƒrii ลŸi ca o sursฤƒ majorฤƒ pentru industria serviciilor financiare, un pilon al economiei, în pofida crizei din 2013. Ca urmare, în timpul vizitei lui Anastasiades la Moscova, cei doi preลŸedinลฃi, cipriot ลŸi rus, au semnat un acord care permite navelor de rฤƒzboi ale Rusiei sฤƒ acosteze la Limasol, centrul comercial al Ciprului puternic tributar ruลŸilor foarte bogaลฃi care au pus în funcลฃie societฤƒลฃi-ecran unde ลŸi-au transferat activele la adฤƒpost. Anastasiades, care neagฤƒ cฤƒ ar fi înclinat sฤƒ se îndrepte spre Rusia, a precizat cฤƒ acordurile militare semnate la Moscova sunt doar extinderi ale unui acord din 1996, dar clauzele acordurilor sunt total secrete ลŸi deci este imposibil sฤƒ ลŸtii ce a reuลŸit sฤƒ câลŸtige Rusia. Ca lider al unei ลฃฤƒri mici, divizatฤƒ dupฤƒ invazia turcฤƒ din 1974 ลŸi situatฤƒ pe o linie între Est ลŸi Vest, Anastasiades spune cฤƒ doreลŸte relaลฃii bune cu toate pฤƒrลฃile ลŸi „chair cu diavolul”: „Nu dispun de luxul de a-mi alege -preietenii”.

El a subliniat cฤƒ Rusia ar putea obลฃine ลŸi dreptul de a participa la cercetฤƒri ลŸi la dezvoltarea rezervelor de gaz din largul coastelor Ciprului, drepturi monopolizate pânฤƒ în prezent de societฤƒลฃi occidentale. Ambasadorul american în Cipru, Stanislav Osadci, a precizat pentru o publicaลฃie în limba rusฤƒ, una din numeroasele din Limasol editate pentru importanta populaลฃie rusofonฤƒ din oraลŸ, cฤƒ înลฃelegerea dintre Anastasiades ลŸi Putin „a demonstrat cฤƒ, în pofida tentativelor de izolare a Rusiei, existฤƒ ลฃฤƒri care nu doresc aลŸa ceva”.   

Cele mai citite

Ciolacu nu รฎnศ›elege de ce Mircea Geoanฤƒ insistฤƒ sฤƒ candideze independent la prezidenศ›iale

PreลŸedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, spune cฤƒ Mircea Geoanฤƒ a รฎncercat sฤƒ รฎi adune pe toลฃi cei care nu รฎลŸi mai gฤƒsesc loc pe...

Zelenski รฎl va demite pe Dmitro Kuleba, ministrul de externe. Cine รฎi va lua locul

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, urmeazฤƒ sฤƒ fie demis, au declarat, pentru Ukrainskaia Pravda, surse din anturajul preลŸedintelui Volodimir Zelenski, conform cu breakingthenews.net. Potrivit...

Teritoriul rus deศ›inut de Ucraina face parte integrantฤƒ din โ€žplanul de victorieโ€

PreลŸedintele ucrainean a declarat รฎntr-un interviu exclusiv cฤƒ deลฃinerea teritoriului face parte integrantฤƒ din โ€žplanul sฤƒu de victorieโ€ pentru a-l forลฃa pe Vladimir Putin...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ