16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialStoc zero pentru vaccinul antitetanos

Stoc zero pentru vaccinul antitetanos

» Medicii Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta nu mai au tratament pentru pacientii cu plagi muscate sau zgariate.

» In ultimele zile au ajuns la Centrul Antirabic peste 80 de persoane.

Numarul foarte mare de pacienti care au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta cu plagi muscate a epuizat stocul de vaccin antitetanos. In ultima perioada au ajuns la unitatea sanitara 81 de persoane noi cu plagi muscate. Aceasta problema a intrat si in atentia Autoritatii de Sanatate Publica Constanta, care monitorizeaza saptamanal evolutia cazurilor. Medicii sunt nevoiti sa apeleze la unitatile sanitare din judet pentru a putea trata pacientii. "Momentan suntem nevoiti sa apelam la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta pentru dozele de vaccin necesare. Nu mai avem nici macar un vaccin pe stoc. Am luat legatura cu Institutul Cantacuzino si ni s-a transmis ca vom avea dozele de vaccin pe data de 12 iulie. De obicei ne trimit suficienta marfa, insa nici ei nu se asteptau la o crestere atat de mare a pacientilor", a declarat purtatorul de cuvant al SCBI, dr. Carmen Roxana Cernat.

Bani putini
Lipsa medicamentelor nu este singura problema adusa de avalansa de bolnavi. "Vaccinarea este foarte scumpa si toate costurile le suportam din bugetul propriu. Ne saraceste. Cheltuim enorm cu vaccinul. O singura doza este aproximativ 70 lei. Un pacient are nevoie de cinci doze, adica pentru fiecare persoana trebuie sa platim 300 lei", a adaugat purtatorul de cuvant al SCBI Constanta. Medicii ii roaga pe pacientii care au nevoie de vaccin antirabic sa se prezinte la spital in intervalul orar 8.00-22.00 pentru a nu aglomera, noaptea, medicul de garda care trebuie sa ia in primire o multime de cazuri. Rugamintea este adresata doar persoanelor care sunt la a doua vizita minimum. Timp de cateva zile, medicii vor fi nevoiti sa redirectioneze pacientii catre alte unitati sanitare care beneficiaza de tratamentul specific. Conducerea SCBI Constanta este de parere ca situatia este tinuta sub control. In fiecare an sunt inregistrate doua sau trei cazuri de tetanos, insa pacientii vin la timp la spital si reusesc sa fie tratati fara probleme. Daca boala nu este tratata la timp, pacientul poate deceda.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă