Elevii din Dej – Marele Premiu la Festivalul de Teatru Francofon din Ungaria
Elevii care alcatuiesc trupa de teatru francofon „Enthousiastes”, de la Scoala „Mihai Eminescu” din Dej, au fost distinsi cu Marele Premiu la cea de a X-a editie a Festivalului Teatrului Francofon pentru Copii, manifestare care a avut loc, zilele trecute, la Meteszalka din Ungaria.
Ei au interpretat in limba franceza, pe scena acestui festival, piesa „Le proces du tribunal” de Raymond Davos.
De asemenea, copiii au mai fost distinsi cu premii pentru cea mai buna adaptare dupa „Greierele si Furnica” de La Fontaine, precum si pentru grupul vocal. Regia spectacolelor prezentate in Ungaria apartin prof. Lucian Iosip, la pregatirea elevilor participand profesorii Maria Roman, Elisabeta Petrutiu, Katherina Balogh si Stefan Lako. Din tara noastra au mai prezentat spectacole la manifestarea respectiva si trupe de elevi de la scoli din Huedin si Arad.
Spectacole de teatru in Cetatea Targu-Mures
In Cetatea Targu-Mures a avut loc, duminica, un spectacol cu piesa „Ispita” de Patrick Marber, in regia lui Dan Topa, ne-a informat directorul executiv al Centrului Multimedia „Teatru Ð '74”, Laurentiu Blaga. In spectacol au evoluat Nicu Mihoc, Dana Lemnaru, Elena Moales si Kozsik Jozsef.
Aseara, in aceeasi locatie, a fost prezentata premiera spectacolului „K + M sau EX” dupa textul lui Mattias Andersson, cu Ioana Costea si Mircea Silaghi, o productie a Universitatii de Arta Teatrala din Targu-Mures.
Institutii culturale timisorene, in Austria
La invitatia Ministerului Culturii din landul Oberosterreich si a altor fundatii culturale, in orasul austriac Grein s-a deplasat, la sfarsitul saptamanii trecute, o reprezentativa delegatie timisoreana, formata din oameni de cultura de la Consiliul Judetean, Filarmonica „Banatul”, Teatrul German de Stat, Universitatea de Vest si Muzeul Banatului. Banatenii au dus cu ei o expozitie intitulata simbolic „Legaturi in timp: Timisoara Ð Austria”, pregatita de Muzeul Banatului si o expozitie de arte plastice a creatorilor de frumos de la universitatea timisoreana.
Manifestarile culturale vor continua cu concerte muzicale sustinute de Filarmonica „Banatul”, cu premiera piesei „Cantareata cheala” de Eugen Ionesco, in interpretarea Teatrului German de Stat din Timisoara, in colaborare cu studenti de la sectia de actorie, si cu un spectacol folcloric sustinut de ansamblul folcloric din Buzias. Sirul acestor spectacole va dura pana in data de 19 iunie, potrivit unui program bine pus la punct de organizatori.
Concerte corale de zile mari
Corul Operei Nationale din Timisoara a prezentat, ieri, un spectacol de zile mari, dedicat publicului meloman, dar si artistilor care au activat de-a lungul anilor in aceasta institutie. Concertul a cuprins piese semnate de Mozart, Verdi, Donizetti, Puccini, Wagner, Leoncavallo, Ceaikovski, Bizet si Smetana. Organizatorii au oferit invitatilor toata ospitalitatea, inclusiv locuri gratuite. Spectatorii au fost incantati de aceasta manifestare de perle muzicale dedicate artistilor. Pentru a apropia spectacolele lirice de marele public, conducerea Operei timisorene, de comun acord cu Primaria orasului, a decis sa prezinte in premiera, vara aceasta, primele spectacole de opera gratuite, in Parcul Rozelor. Este vorba de reprezentatii de anvergura cu „Liliacul” de Strauss, „Traviata” de G. Verdi si „My Fair Lady” de F. Loewe.