0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialSterling: Statul roman si-a anulat singur dreptul de impartire a productiei

Sterling: Statul roman si-a anulat singur dreptul de impartire a productiei

Acuzatiile aduse Sterling Resources sunt false, compania canadiana are toate avizele necesare, iar statul roman si-a anulat singur dreptul de a beneficia de impartirea productiei de petrol din Marea Neagra, prin Legea petrolului, a declarat vicepresedintele companiei, Stephen Birrell, citat de Mediafax.

"Sterling nu a fost niciodata notificata oficial ca ar fi incalcat legea. Toate acuzele sunt in totalitate false. Am fost acuzati ca am fi schimbat prevederile contractului, de la explorare si impartirea productiei, in exploatare si plata doar a unor redevente. Noi avem dreptul de explotare inca de la inceput, prin contractul initial din 1992. Am mai fost acuzati ca prin actul aditional 11 din 2007 statul a pierdut dreptul de a participa la impartirea productiei, dar statul si-a anulat singur acest drept, iar nu Sterling, prin Legea petrolului, care a introdus redeventele in locul impartirii productiei", a spus Birrell.

Birrell este audiat, marti, de deputatii din Comisia de Servicii si Industrii din Camera, in legatura cu acordul petrolier incheiat intre compania canadiana si statul roman.

Birrell a tinut sa raspunda tuturor acuzatiilor aduse companiei pe care o reprezinta.

"Am mai fost acuzati ca nu am demonstrat capacitatea noastra tehnica si financiara. Noi activam in Romania din 1993, iar asta nu s-ar fi putut intampla fara ca Guvernul sa aprobe capacitatea noastra financiara si tehnica. Noi avem toate autorizatiile si permisele necesare. Agentia Nationala pentru Resurse Monerale (ANRM) nu ne-a cerut niciodata atestatele sau sa probam bonitatea financiara", a continuat Birrell.

Presedintele ANRM, Gelu Maracineanu, a acuzat Sterling ca niciodata nu a facut dovada oficiala a bonitatii financiare si tehnice pentru derularea lucrarilor din Marea Neagra si ca nu are avizele necesare derularii de operatiuni petroliere in Romania.

"De fapt, au fost mai multe inspectii la compania Sterling, ultima inspectie a avut loc in aprilie 2009, dar nu ni s-a spus ca nu avem toate autorizatiile necesare, sau ca am fi incalcat legislatia romaneasca sau europeana", a adaugat Birrell.

Birrell a spus ca il afecteaza declaratiile false legate de contractul dintre Sterling si ANRM si ca spera ca ancheta Comisiei sa se deruleze pe baza faptelor, iar nu a acuzatiilor.

"Noi am intrebat ANRM, cand presedinte era Gheorghe Buliga, cum putem pune in aplicare prevederile contractului, si ni s-a spus ca este necesara notificarea legala. Acest lucru a dus la semnarea actului aditional 11. Am continuat discutiile cu succesorul lui Buliga (Bogdan Gabudeanu, n.r.)", a spus Birrell.

El a aratat ca acordul initial conferea Sterling drepturi de explorare si exploatare, precum si o serie de facilitati, precum exceptarea de la plata redeventelor si a impozitelor, care au fost negociate cu Guvernul, si care s-au reflectat in ceea ce ii revenea statului, respectiv o cota de 45% din productia de petrol.

Din 1995 nu s-a mai aplicat mecanismul de impartire a productiei cu statul roman, intrucat in acel an a fost emisa Legea petrolului, care introducea plata redeventelor, a spus Birrell.

El a adaugat ca 2001 Guvernul a confirmat, printr-o scrisoare, scutirea de impozite si taxe a companiilor care aveau concesiuni in Romania.

"Dovada este o nota comuna semnata de presedintele de atunci al ANRM si de Iulian Iancu, care la acea vreme era secretar de stat in Ministerul Industriilor", a spus Birrell.

Iancu, deputat PSD, este presedintele Comisiei de Servicii si Industrii din Camera.

Birrell a adaugat ca Sterling a investit in concesiunile pe care compania le are in Romania peste 65 milioande de dolari, din 1997, iar compania are 12 angajati in conducerea executiva, in replica la acuzatiile ca firma nu are decat un salariat.

Iancu l-a intrebat pe Birrell, in cadrul anchetei, cum isi explica faptul ca in nota de fundamentare a actului aditional 11 din 2007 este mentionat faptul ca Sterling a investit in Romania 70 milioane de dolari, mai mult decat a declarat oficialul companiei canadiene.

Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă