21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSterling: Explorarea pungilor de gaze costa 72 milioane dolari

Sterling: Explorarea pungilor de gaze costa 72 milioane dolari

» Compania canadiana are active in Romania de 47 milioane dolari.

»  Melrose preia un pachet de control in afacere pentru 24 milioane dolari.

Compania canadiana Sterling Resources, listata la Bursa din Toronto, controleaza din 2006 perimetrele Pelican XIII si Midia XV, pe care le-a preluat de la o fosta divizie a British Petroleum (BP), denumita Talisman Energy. De altfel, intre Sterling si Talisman exista mai multe legaturi, deoarece unul dintre directorii Talisman a ocupat pentru o perioada de cativa ani si functia de presedinte al Sterling. In acest moment, Sterling a intrat intr-un parteneriat cu britanicii de la Melrose Resources, companie careia i-a cedat aproape o treime din afacere, pentru 24 milioane dolari. Nu este singura implicare a firmei Sterling in Romania. Compania avea active in valoare de 47 milioane dolari la finele lunii septembrie a anului trecut, mai mult decat dublul valorii din 2007, insa nu raportase nici un profit. Parteneriatul cu Melrose pentru exploatarea Pelican XIII si Midia XV a fost incheiat dupa ce Guvernul a aprobat controversata hotarare privind exploatarea perimetrelor, care reglementa redeventele platite.

 

Potrivit explicatiilor firmei, Guvernul consfintea un acord mai vechi intre canadieni si Agentia de Resurse Minerale. "Amendamentul transforma acordul original de explorare si productie pentru a se conforma cu cerintele de taxe si redevente ale Romaniei. Intelegerea transfera mai mult control si capacitate decizionala operatorului si reduce legaturile zilnice cu Guvernul, fara a incalca cerintele legislatiei europene si romanesti", a explicat un comunicat al companiei.
Melrose a intrat in afacere in schimbul unei sume de 24 milioane dolari. Termenii parteneriatului dezvaluie si o noua evaluare a costurilor de exploatare a celor doua perimetre, care sunt acum evaluate intre 58 si 72,7 milioane dolari.
In acelasi timp, E.ON Romania, unul dintre principalii furnizori de gaze din tara, poarta discutii cu Sterling Resources pentru a achizitiona gaze ce ar putea fi extrase din platforma Marii Negre de catre compania din Canada. "Purtam de cateva luni discutii cu cei de la Sterling Resources pentru a achizitiona gaze pe care ei le-ar putea extrage din platforma continentala", a declarat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă