21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStere Farmache: Mi-as fi dorit o prezenta mai mare pe piata a...

Stere Farmache: Mi-as fi dorit o prezenta mai mare pe piata a fondurilor de pensii si mutuale

Confruntata cu cea mai apriga scadere de dupa criza din 1997, BVB urmareste acum doua directii: diversificarea ofertei de instrumente financiare si stimularea cererii. Intr-un interviu acordat in exlusivitate pentru Romaniafinanciara.ro, presedintele-director general BVB, Stere Farmache, marturiseste ca se incearca introducerea vanzarilor in lipsa precum si o modificare a structurii de conturi, prin trecerea de la conturi individuale la conturi globale. De asemenea, BVB intentioneaza crearea categoriei "Rasdaq Star" ca un nou segment al pietei reglementate. Pe de alta parte, seful BVB nu crede ca investitorii straini au plecat de pe BVB, fiind de parere ca o calmare a situatiei internationale va readuce in atentia investitorilor straini pietele emergente.

– Ce influenta vor avea asupra bursei noile scutiri de impozite propuse de catre guvern?

– Ca opinie personala, cred intr-o tara ca Romania – care isi propune sa continue pe termen mediu si lung cresterea economica – nu ar trebui sa existe un impozit pe castigul de capital si nici comisioane percepute de catre CNVM asupra tranzactiilor realizate pe piata bursiera. Evident ca nu putem sa punem in discutie dreptul Ministerului Finantelor de a decide ce activitati trebuie impozitate si de aceea credem ca trebuie salutat anuntul facut de Ministrul Economiei si Finantelor ca intentioneaza sa modifice Codul Fiscal, astfel incat sa fie suspendate pe intreg anul 2009 toate impozitele pe castigurile realizate pe piata de capital. Este un semnal important pentru toti participantii din piata si sper ca dupa ce investitorii isi vor face propriile calcule si vor evalua impactul acestor masuri asupra propriilor portofolii, vor ajunge la concluzia ca investitiile pe piata bursiera pot aduce randamente interesante pe termen mediu si lung.

– In timp ce cresterea economica continua, bursa a ajuns la nivelurile din 2005. Cum explicati evolutia bursei?

– Observatia dumneavoastra este absolut corecta: economia romaneasca si companiile listate au performante bune, dar cotatiile actiunilor au evoluat descrescator. Este un paradox care se poate explica prin faptul ca deciziile investitorilor sunt influentate atat de factori care tin de mediul economico-financiar autohton, cat si de ceea ce se intampla pe pietele internationale. Pe acestea din urma evolutiile nu sunt tocmai bune si pana la un punct este de inteles ca turbulentele inregistrate pe bursele internationale sa influenteze si evolutiile de la BVB.

 – Veti lansa in curand vanzarile in lipsa, in timp ce pe pietele din SUA si Marea Britanie acestea au fost suspendate. Cum comentati aceasta situatie?

 -Ceea ce ne propunem este ca intr-un interval de timp cat mai scurt sa finalizam toate elementele procedurale si tehnice care sa asigure realizarea imprumutului de actiuni, conditie esentiala pentru operatiunile de tip "vanzare in lipsa". Este o alta discutie daca odata finalizat cadrul pentru imprumutul de actiuni se va decide imediat si debutul vanzarilor in lipsa la BVB, pentru ca o astfel de decizie nu se poate lua fara o analiza atenta a intregului context in care evolueaza piata bursiera.

 – Vor mai exista noi listari pe bursa in acest an?

 – Stim ca la inceputul anului au existat companii care au anuntat ca intentioneaza sa se listeze la BVB in 2008. Probabil ca unele dintre aceste companii au inceput deja sa realizeze documentatia necesara demararii unei oferte publice primare initiale si chiar daca acum semnalele date de evolutia pietelor de capital nu sunt tocmai favorabil pentru un IPO, sunt convins ca aceste companii nu vor abandona ideea de a deveni societate listata. Alegerea momentului pentru un IPO are rolul sau in succesul unui astfel de proces si sunt convins ca daca vom asista la o stabilizare a pietelor atunci vom vedea destul de repede si la noi listari la Bursa.

– Ce credeti ca lipseste pietei bursiere romanesti in acest moment?

 – In piata de capital romaneasca sunt multe lucruri realizate bine, la standarde perfect comparabile cu cele de la nivel international. Exista insa si anumite lipsuri si primul lucru pe care mi l-as fi dorit, mai ales in contextul actual, este sa fi avut o prezenta mult mai semnificativa pe piata a investitorilor institutionali locali: fonduri de pensii si fonduri mutuale. Sunt sigur ca astfel am fi avut un grad de volatilitate mult mai redus.

– Obligatiunile de stat sunt listate la bursa. Totusi acest sistem nu este prea favorabil micilor investitori, grosul tranzactiilor realizandu-se intre banci. Cand vor putea tranzactiona in realitate micii investitori obligatiuni de stat pe bursa?

– Accesul micilor investitori pe piata titlurilor de stat organizata la BVB este destul de facila si la costuri reduse. Interesul lor pentru aceste instrumente financiare este insa partial inhibat de alti factori, dintre care cel mai important este ca in ultimele luni am asistat la o tendinta crescatoare a dobanzilor pe piata, ceea ce pozitioneaza randamentele oferite in acest moment dat de titlurile de stat sub cele obtinute la depozitele bancare.

– Fondurile de pensii si-au facut simtita prezenta pe bursa romaneasca?

 – Din pacate, anul 2008 este primul in care fondurile de pensii acumuleaza resurse financiare si de aceea valoarea activelor lor nu este deocamdata foarte ridicata. Fara avea date concrete, pot doar sa banuiesc ca administratorii de fonduri isi construiesc deja portofoliile si cred ca actiunile admise la tranzactionare pe piata bursiera sunt privite de acestia ca o buna oportunitate de plasament.

– Ce planuri de dezvoltare aveti in continuare pentru Bursa de Valori Bucuresti?

 – Asa cum am stabilit prin planul nostru de afaceri pentru anul 2008, BVB urmareste sa obtina o crestere organica si in acest sens urmareste doua directii: diversificarea ofertei de instrumente financiare si stimularea cererii. Ne dorim mai intai sa avem pe piata bursiera instrumentele financiare care fac parte din oferta oricarei burse internationale, actiuni, obligatiuni, unitati de fond, titluri de stat, instrumente financiare derivate, produse structurate, si ne vom concentra totodata sa avem o lichiditate rezonabila a acestora. De aceea sunt importante si modificari care tin mai degraba de o anumita tehnica de tranzactionare, cum ar fi vanzarea in lipsa, sau de structura de conturi, de la conturi individuale la conturi globale. De asemenea, BVB intentioneaza crearea categoriei "Rasdaq Star" ca un nou segment al pietei reglementate, masura al carei ca scop principal il reprezinta accelerarea procesului de transfer al celor mai lichide companii tranzactionate in prezent pe "Piata Rasdaq" catre primele doua categorii ale pietei reglementate. BVB considera ca solutia crearii categoriei "Rasdaq Star" se constituie in cel mai bun raspuns la solicitarile brokerilor si investitorilor de a apropia cat mai mult standardele de transparenta si raportare practicate pe "Piata Rasdaq" de exigentele impuse emitentilor din piata reglementata.

– Cand vor fi lansate conturile globale? Ce impact vor avea ele asupra pietei bursiere romanesti si asupra investitorilor?

– Generalizarea utilizarii conturilor globale este in primul rand un proiect al Depozitarului Central, proiect care este sustinut puternic de catre BVB si care speram ca va fi acceptat si de catre CNVM. Nu pot avansa in acest moment o data exacta la care pe piata de capital din Romania se vor utiliza exclusiv conturile globale, dar pot sa va spun ca scopul acestui demers este de a aduce cat mai aproape practica de pe piata de capital autohtona de cea de pe pietele bursiere internationala.

– Cum credeti ca se va reglementa situatia pietei Rasdaq?

 – Cred ca solutia cea mai buna este cea pe care BVB a propus-o CNVM si care dealtfel a facut si obiectul unei consultari publice: crearea "Rasdaq Star" ca o categorie pietei reglementate si infiintarea unui sistem alternativ de tranzactionare (ATS).

– Cand credeti ca se vor intoarce inapoi pe bursa romaneasca investitorii straini de portofoliu?

 – Intrebarea dumneavoastra sugereaza ca investitorii straini au plecat si nu cred ca pot fi de acord cu o astfel de afirmatie. Dealtfel datele statistice publicate de catre CNVM arata ca exista un echilibru destul de evident intre cumpararile si vanzarile realizate de nerezidenti pe piata de capital din Romania. Este insa adevarat ca in valoarea absoluta a sumelor investite de nerezidenti s-a redus in ultimele luni si cred ca principala cauza a acestei situatii este legata de turbulentele financiare internationale. Calmarea situatiei internationale va readuce in atentia investitorilor straini pietele emergente si cred ca piata de capital din Romania ramane o piata care ofera multe oportunitati de investire.

A consemnat,
Razvan Voiculescu

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă