22.9 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialStenogramele care au divulgat strategia CSAT de recuperare a unei datorii de...

Stenogramele care au divulgat strategia CSAT de recuperare a unei datorii de 600 milioane $

Convorbirile inculpatului Sorin Blejnar, fost ลŸef la ANAF, cu preลŸedintele Traian Bฤƒsescu au fost date publicitฤƒลฃii, deลŸi nu conลฃin indicii infracลฃionale, aลŸa cum prevede legea penalฤƒ. Stenogramele descriu doar strategii CSAT de recuperare a datoriilor pe care o companie strฤƒinฤƒ le are faลฃฤƒ de România, care au regim de secret de stat de importanลฃฤƒ deosebitฤƒ, spun specialiลŸtii. Dosarul a fost instrumentat de procurorul DIICOT BraลŸov, Marian Drilea, un apropiat al premierului Victor Ponta.

CITEลžTE ลžI: Traian Bฤƒsescu INTERCEPTAT în dosarul lui Blejnar. Cine este PROCURORUL care a transmis interceptฤƒrile la presฤƒ ลŸi care este relaลฃia lui cu PONTA.

Inspecลฃia Judiciarฤƒ de pe lângฤƒ Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat pentru a stabili motivele pentru care procurorul Marian Drilea a pฤƒstrat documente secrete ลŸi le-a ลŸi dat publicitฤƒลฃii, deลŸi acestea nu conลฃin indicii de sฤƒvârลŸire de infracลฃiuni, ci mai mult, conลฃin secrete de stat. E vorba de strategia  CSAT de recuperare a 600 milioane de dolari la Rompetrol, vândut de Dinu Patriciu societฤƒลฃii KazMunaiGaz. În plus, Drilea va trebui sฤƒ explice de ce a fฤƒcut public dosarul lui Blejnar înainte de a-l trimite la instanลฃa de judecatฤƒ, faptฤƒ sancลฃionatฤƒ de lege. Reamintim cฤƒ în acest dosar Sorin Blejnar este acuzat de complicitate la evaziune fiscalฤƒ.

 

Legile din 2003, când Ponta era ลŸeful corpului de control al premierului Nฤƒstase, „fฤƒcute cu ลŸmecherie”

Redฤƒm un fragment din convorbirea Bฤƒsescu-Blejnar, preluat de pe money.ro

Sorin Blejnar (SB): Am primit o hârtie de la Rompetrol

Traian Bâsescu (TB) : Da

SB: Vineri searฤƒ, mâine, urmeazฤƒ sฤƒ ne facฤƒ o platฤƒ de 54 de milioane în contul obligaลฃiunilor ฤƒla pe care le-am emis noi.

TB: Mฤƒi, fiลฃi atenลฃi cฤƒ aici intrฤƒm în altฤƒ belea. Cred cฤƒ e un truc

SB: ลžtiu. Asta e opinia mea

TB: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român sฤƒ nu mai devinฤƒ majoritar

(…) Mฤƒ, sfฤƒtuieลŸte-te cu juriลŸtii (…). Cฤƒ tot jocul lor ฤƒsta a fost sฤƒ ne dea ceva, sฤƒ se delisteze, sฤƒ îลŸi facฤƒ mฤƒrire de capital, sฤƒ spunฤƒ da, dar nu mai sunteลฃi majoritari. (gândiลฃi-o, nu cumva sฤƒ ne trezim cฤƒ spun: bฤƒieลฃi, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteลฃi fi majoritari. I-aลฃi primit.(…)

SB: Cu tot respectul, domnule preลŸedinte, dar pe direcลฃia asta se va merge. Suntem cam legaลฃi de mâini ลŸi de picioare. Pt cฤƒ aลŸa am fฤƒcut legile în 2003 …

TB: Da

SB: Da, în 2003 (Guvernul Nฤƒstase, ลŸef control Ponta-nn). Deci a fost gândit atuncea, cฤƒ de aia au fฤƒcut-o, pe ลŸmecherie au gândit-o de la început. Da, am înteles, o sฤƒ încerc sฤƒ le dau adresฤƒ, eu aลŸa le-am scris adresฤƒ, cฤƒ le mulลฃumim, dar cฤƒ înลฃelegem cฤƒ e doar o platฤƒ parลฃialฤƒ, având în vedere decizia consiliului concurenลฃei ลŸi care la momentul respectiv

TB: Mฤƒ, Sorine, nu mฤƒ pricep.

SB: Nu, am înลฃeles

TB: Nu ลŸtiu, dar aveลฃi grijฤƒ sฤƒ nu ne trezim în situaลฃia în care spun, bฤƒieลฃi, v-am dat 54 de milioane, de restul luaลฃi acลฃiuni. Sunteลฃi minoritari, asta e viaลฃa.

SB: Din pฤƒcate, asta o sฤƒ fie

TB: Mฤƒ, vorbeลŸte cu ministrul Justiลฃiei. Gฤƒsiลฃi o soluลฃie sฤƒ…

SB: Am înลฃeles. Bine, domnule preลŸedinte

TB: Sฤƒ ne putem valorifica toatฤƒ creanลฃa ( de 600 de milioane de dolari-nn)

Victor Ponta, implicat în plasarea pe piaลฃฤƒ a interceptฤƒrilor?

Relaลฃia dintre procurorul Marian Drilea ลŸi Victor Ponta ar fi  una de notorietate, amandoi fiind pasionati de raliuri.  Sursele României Libere au relatat cฤƒ ศ‹nsuลŸi procurorul de caz Marian Drilea i-ar fi dat aceste interceptฤƒri partenerelui sฤƒu de raliuri Victor Ponta („prin august-septembrie”) pentru a le folosi ศ‹n campania electoralฤƒ. De asemenea, cฤƒ Ponta ar fi vrut atunci sฤƒ-l impunฤƒ pe Drilea ca ลŸef al DNA. Presa a relatat  cฤƒ propunerea pentru ca Drilea sฤƒ fie ลŸef al DNA ar fi venit de la „predecesorul Monei Pivniceru”, fara a i se preciza numele.

Predecesorul ministrului Justitiei Mona Pivniceru a fost Titus Corlatean. Contactat telefonic, Titus Corlฤƒลฃean,  acum ministru de Externe, ne-a declarat: „Nu-l cunosc pe acest procuror Drilea, nici nu l-am propus  ลŸef la DNA. În privinลฃa stenogramelor care tot apar în presฤƒ, eu am fost împotriva publicฤƒrii lor pânฤƒ nu ajung la instanลฃa de judecatฤƒ. ลži, evident, mฤƒ refer la stenograme care reprezintฤƒ probe ale infracลฃiunilor.In legatura cu aces caz Drilea ลŸi cu stenogramele care , din ce-am vฤƒzut, n-au conลฃinut infracลฃional , sฤƒ lฤƒsฤƒm Inspecลฃia Judiciarฤƒ sฤƒ se pronunลฃe„.

 Ne aducem aminte, insa, ca ศ‹ntre mandatul lui Corlฤƒลฃean la Justitie  ลŸi numirea Monei  Pivniceru, interimatul a fost asigurat de Victor Ponta. Perioada coincide cu momentul in care presa a informat despre intentia premierului de a-l impune pe Drilea la sefia DNA. Premierul nu a vrut sa ne dea ieri explicaลฃii cu privire la aceste informatii, deลŸi i le-am solicitat inclusiv prin sms. A facut insa declaratii altor jurnalisti, negand faptul ca l-ar cunoaste pe Drilea.

Ar mai fi de amintit ca Marian  Drilea are deja biografie infractionala, el fiind acuzat de falsificarea unor documentele ale DGIPI- serviciul secret al Ministerului de Interne, motiv suficient de a i se interzice practicarea profesiei de procuror. 

Politicienii, in frunte cu Ponta, pregatesc terenul interzicerii aparitiei in presa a  interceptarilor

Publicarea interceptarilor din cazul Blejnar, care nu contin indicii infractionale ( greseala stricta a procurorului de caz),  a oferit ocazia unor politicieni si chiar si premierului Victor Ponta de a pregati terenul pentru interzicerea aparitiei in presa a unor astfel de documente din dosare penale.

Reamintim politicienilor ca exista un ghid de colabarare presa-justitie, aprobat de CSM . Potrivit ghidului de bune practici, intocmit de reprezentanti ai presei in colaborare cu cei ai Justitiei – in ateliere de lucru finantate de Ambasada Olandei la Bucuresti-, presa trebuie sa aiba acces inclusiv la interceptari, dupa ce dosarul ajunge la instanta. De asemenea, presa trebuie  sa aiba acces inclusiv la referatul de arestare si la motivele arestarii, mai ales ca recursul la arestare se judeca in sedinta publica, unde se  citesc si se dezbat  aceste documente. Accesul este posibil la  dosare in care demnitari, politicieni, magistrati, primari, presedinti de consilii judetene etc sunt acuzati de coruptie, delapidari, spalari de bani, interesul public fiind maxim deoarece in astfel de dosare este vorba de banii publici. Publicarea unor astfel de stenograme descurajeaza comiterea unor infractiuni similare de catre alti demnitari. Cu alte cuvinte, exista si rolul preventiv al demersului jurnalistic.

Speram ca Ambasada Olandei la Bucuresti nu a cheltuit banii degeaba.

 

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ