Echipa naţională de rugby a fost învinsă, sâmbătă, în Noua Zeelandă, de vicecampioana mondială, Anglia, în cel de-al treilea meci din grupa B a Cupei Mondiale din Noua Zeelandă.
România a pierdut meciul cu un scor dezastruos – 67-3 (34-3) -, astfel încât elevii lui Romeo Gontineac au fost eliminaţi din competiţie.
„Trandafirul roşu” a strivit echipa României, care a punctat numai printr-o lovitură de penalitate, reuşită de Dumbravă. Pe fondul unor lacune grave în defensiva echipei române, de partea cealaltă, Anglia a înscris 10 eseuri – câte trei realizate de Cueto şi Ashton, iar celelalte de Youngs, Foden, Tuilagi şi Croft – 7 transformări, trei ale lui Wilkinson şi patru ale lui Flood şi o lovitură de penalitate a aceluiaşi Wilkinson.
Antrenorul reprezentativei României, Romeo Gontineac, a declarat, imediat după meci, că este dezamăgit de rezultat, dar şi că rezultatul a fost prea dur, iar englezii prea rapizi pentru jucătorii săi, potrivit AFP.
Înaintea meciului, „stejarii” au fost mobilizaţi de preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, care le-a ţinut un discurs emoţionant. „Jucători, jucaţi-vă şansa! E păcat de toată munca voastră, voi aţi tras pe munţi, v-aţi chinuit peste tot, în cantonament, voi vă chinuiţi de 15-20 de ani de când jucaţi rugby fiecare. Nu putem demonstra decât în meci, şi meciul următor e Anglia”, le-a spus şeful FRR „stejarilor”.
Aceasta este a treia înfrângere a României din tot atâtea meciuri disputate, după 24-34 cu Scoţia şi 8-43 cu Argentina.
Naţionala României încearcă de peste un deceniu să obţină un rezultat decent cu selecţionata Angliei, de aceea principalul ţel al aceastei partide-şoc era de a reduce proporţiile scorului. Anglia este echipa care le creează coşmaruri românilor, istoria înfrângerilor începând de la înfrângerea în meciul-test pe de Twichenkam, când naţionala a pierdut cu 0 la 134. Pe de altă parte, Anglia este cea mai puternică echipă europeană la rugby, „Trandafirii roşii” nefiind niciodată puşi în situaţia de a pierde în faţa unei selecţionate care să nu fie în Top 6 şi sunt şi campionii en-titre la Six Nations Cup.
Cea mai dură înfrângere a „stejarilor” la o ediţie a Cupei Mondiale a fost însă în meciul cu Australia, din 2003, scorul fiind de 8-90. La această ediţie, cel mai slab rezultat a fost înregistrat în meciul Africa de Sud-Namibia, în care „Springbooks”, una dintre echipele importante ale rugby-ului internaţional, a strivit echipa din Namibia cu 87-0.
Următorul meci pe care îl va disputa România este cel cu Georgia a cărei reprezentativă nu a acumulat nici ea nici un punct. Meciul, programat să aibă loc miercuri, la Palmerston North, a devenit prioritatea României, potrivit antrenorului „Stejarilor”. „Un astfel de meci este la nivelul nostru. Jucăm în fiecare an cu ei. Uneori câştigăm, alteori pierdem”, a mai precizat tehnicianul român.
Componenţa celor două echipe
Anglia: Foden (Armitage ‚52) – Ashton, M. Tuilagi, Tindall, Cueto- Wilkinson (Flood ‚41), Youngs (Wigglesworth ‚62)- Moody (Wood ‚62), Haskell, Croft- Palmer, Deacon (Shaw ‚58) – Cole (Wilson ‚41), Thompson (Mears ‚51), Corbisiero (Cole ‚58). Antrenor: Martin Johnson.
România: Vlaicu (Nicolae ‚71)- Ciuntu, Cazan (Gal ‚41), Dumitraş, Apostol – Dumbravă, Sîrbu (Calafeteanu ‚41)- Raţiu (Ianus ‚59), Toniţa, Burcea- Petre (Macovei ‚52), Popârlan- Florea (Ion ‚62), Zebega (Tincu ‚51), Nere. Antrenor: Romeo Gontineac.