Violenta pe stadioane ia amploare, iar cei care ar trebui sa asigure ordinea par a nu reusi sa stopeze acest flagel. Din acest sezon jandarmii nu mai intra in incinta arenei, ei asigurand doar paza in afara stadionului. In tribune sunt prezenti doar stewarzii si agentii firmei de securitate contractate de clubul gazda.
Control in graba, sub presiunea timpului
Introducerea in stadion a materialelor pirotehnice de catre suporteri este cea mai mare problema cu care se confrunta fortele de ordine, desi totul ar trebui sa fie simplu, in cazul in care s-ar face un control corporal mai amanuntit, cel putin la intrarea in sectoarele rezervate galeriilor. Mai multi jandarmi ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca cele mai multe grupari care folosesc materiale pirotehnice obisnuiesc sa vina la stadion cu foarte putin timp inainte de startul partidei. Atunci, fortele de ordine nu mai fac fata, iar multi dintre suporteri trec neperchezitionati. Un mod pentru combaterea acestei tactici a fanilor sunt portile de acces cu turnicheti. Dar de astfel de sisteme de intrare beneficiaza foarte putine cluburi din Liga I, cum ar fi Steaua, Rapid sau Poli 1921. Chiar si asa, la derby-ul Steaua-Dinamo suporterii celor doua echipe au reusit sa evite controalele fortelor de ordine.
Planul pentru asigurarea ordinii la meciurile importante se face cu doua-trei saptamani inainte. Se verifica antecedentele galeriilor, se stabileste gradul de risc si se discuta punctele unde ar trebui sa fie amplasat fiecare dispozitiv. "Daca se joaca o partida importanta, un derby, care de obicei are ora de start la 20.30-20.45, atunci noi trebuie sa ne prezentam la unitate in jurul orei 10. La meciuri fara un grad de risc ridicat, ne adunam la ora 14.00. Se face instructajul si suntem impartiti in mai multe grupuri, dispozitive. Cu cinci ore inainte de meci noi suntem pe stadion", ne-a precizat unul dintre membrii fortelor de ordine.
Ascunzatori: sub gazon sau sub dalele de beton!
In cele cinci ore jandarmii perie stadionul cautand diverse obiecte care sunt interzise pe arene, apoi isi iau in primire zonele in care trebuie sa asigure ordinea. Cu toate acestea, in stadioane apar torte, fumigene si petarde. Ne-au fost dezvaluite si modalitatile prin care aceste materiale sunt introduse in arena. La inceput erau ascunse in tuburile de la steaguri. Fortele de ordine s-au prins repede, descoperindu-le imediat, amendandu-i pe cei care incercau aceasta metoda. Cu timpul, suporterii s-au perfectionat, ideile fiind tot mai ingenioase. Pe langa faptul ca acestea sunt ascunse in zonele intime, unde nici un jandarm sau agent de securitate nu perchezitioneaza, fanii sunt ajutati si de o parte din ingrijitorii arenelor. Prima metoda este folosita in special de fanii echipei oaspete, iar cea de-a doua de catre cei ai gazdelor. "Noi periem stadionul. Ati vazut ce desfasurare de forte a fost la Rapid-Steaua, meciul din Cupa UEFA, si tot au aparut torte si petarde. La Dinamo-Rapid din acest sezon s-a urmat aceeasi procedura. Am controlat tot si totusi suporterii lui Dinamo au aprins zeci de torte. Una din variante este ca suporterii sunt ajutati de catre organizatori. Dupa ce periem noi tribunele, cei din cadrul clubului gazda, si suntem siguri ca sefii acestor cluburi nu cunosc problema, dau suporterilor petardele, tortele si fumigenele. Multe dintre ele sunt ascunse in zona din spatele portilor, sub gazon. Stadioanele din Romania sunt intr-o stare precara. In multe zone exista gauri in beton. Acestea sunt perfecte pentru a ascunde tortele sau petardele si sunt mascate cu nisip sau pietre. Este greu sa controlam fiecare centrimetru patrat din arene. Ne-ar lua vreo trei zile probabil, dar nici atunci nu sunt sigur ca nu vor fi introduse pe stadion materialele pirotehnice", ne-a precizat, sub protectia anonimatului, unul dintre sefii jandarmilor.
Filmati in timpul meciului, retinuti dupa
Fiind constienti ca materialele pirotehnice au trecut de control, fortele de ordine din arena sunt cu ochii in patru pentru a-i urmari pe cei care incearca sa le arunce in teren sau in zona rezervata fanilor adversi. In plus, pe stadion exista o persoana care supervizeaza tribunele. Este atenta la tot ce misca, iar in cazul in care observa ca intr-o zona se petrec lucruri anormale cere dispozitivelor sa se concentreze in acel perimetru. In momentul in care o persoana este vazuta ca aprinde o torta, fumigena sau petarda nu este scoasa imediat din grup, pentru a nu se crea busculade. Se transmite prin aparatura de emisie-receptie, apoi acel suporter este fotografiat si filmat, iar la finalul jocului este retinut de catre fortele de ordine. Aceasta metoda da roade doar cand este vorba de trei-patru fani. Cand se intampla ca la derby-ul Steaua-Dinamo, atunci intreaga galerie este retinuta mai mult in tribune, dupa care fiecare suporter este legitimat si, dupa caz, amprentat.
Excesele fortelor de ordine
De multe ori fortele de ordine exagereaza. In timp ce in sectoarele rezervate galeriilor patrund persoane care au asupra lor materiale pirotehnice, jurnalistilor li se interzice uneori accesul cu brichete sau pixuri, iar unii sunt batuti doar pentru ca filmeaza modul in care fortele de ordine ii retin pe suporteri. Jandarmii pot legitima pe oricine, fara a-i obliga insa pe suporteri sa fie amprentati sau fotografiati pentru baza de date fara a fi prezentata o acuzatie clara.
La meciul Steaua-Dinamo, celor 434 de fani ai "cainilor" le-au fost luate amprentele pentru a putea fi gasiti mai usor dupa ce se va face identificarea celor care au aprins torte si le-au aruncat in teren. In tensiunea creata, multi suporteri nu doresc sa raspunda afirmativ, fortele de ordine avand dreptul de a le cere acelor persoane sa le insoteasca la cea mai apropiata sectie de politie sau la una dintre dubitele prezente la stadion. In cazul in care din partea suporterilor se primeste un nou refuz, jandarmii pot sa-i imobilizeze, dar nu este specificata modalitatea de imobilizare. Astfel, exista posibilitatea ca doi-trei jandarmi doar sa-l tina de maini pe suporter sau ii pot aplica o corectie fizica pentru a-l "convinge" pe cel vizat ca trebuie sa se legitimeze.