9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialSteagul secuiesc, furat de pe frontispiciul sediului CNS din Sfântu Gheorghe

Steagul secuiesc, furat de pe frontispiciul sediului CNS din Sfântu Gheorghe

Steagul secuiesc de pe frontispiciul sediului Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) din Sfântu Gheorghe a fost furat în noaptea de vineri spre sâmbătă, liderul local al formaţiunii, Gazda Zoltan, considerând că este un gest provocator înaintea protestului “Marele marş al secuilor”, din 27 octombrie.

Preşedintele Consiliului Secuiesc – Scaunul Sepsi (zona Sfântu Gheorghe), Zoltan Gazda, a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax că steagul secuiesc a fost furat de pe frontispiciul sediului Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) din municipiul Sfântu Gheorghe.

Zoltan Gazda a subliniat că steagul secuiesc, arborat în urmă cu nouă ani pe sediul CNS, se afla la locul său vineri, la ora 23.00, dar sâmbătă dimineaţă a sesizat dispariţia acestuia.

“Interesant este că sediul CNS se află vizavi de clădirea unui serviciu secret, iar autorul ar fi putut să fure steagul doar urcând pe o scară. Consider acest gest ca o provocare înainte Marelui marş al secuilor”, a spus liderul local al CNS.

 El a precizat că nu s-a luat încă o decizie dacă CNS va depune plângere la Poliţie şi că a fost arborat un nou steag secuiesc pe clădire.

Tot sâmbătă, Zoltan Gazda a declarat că organizatorii “Marelui marş al secuilor” cer participanţilor să aducă cu ei aparate de radio la manifestare.

Gazda a explicat că întreg programul manifestării, cum ar fi discursurile, momentele culturale, ştirile biroului de presă al CNS despre participarea la marş în diferite locaţii, vor fi transmise prin radio, la posturi locale sau radio on-line.

De asemenea, transmisia prin radio va face posibilă ca toată lumea “să cânte în acelaşi timp, spre exemplu, imnul de la la finalul manifestării” sau să asculte declaraţia care va fi citită cu ocazia protestului şi care va conţine solicitările participanţilor.

Consiliul Naţional Secuiesc va organiza un nou protest de amploare faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Evenimentul, intitulat “Marele marş al secuilor”, va avea loc în 27 octombrie, în judeţul Covasna, şi va fi organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe DN 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localităţi şi la intersecţia de la Reci, pentru a forma ulterior un lanţ viu de 54 de kilometri, între comunele Breţcu şi Chichiş.

Peste 150.000 de maghiari sunt aşteptaţi la “Marele marş al secuilor”, manifestarea fiind sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici, declara, recent, preşedintele CNS, Izsak Balazs.

Cele mai citite

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...

Ciolacu, despre demiterea șefului APIA: Este DNA sesizat

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a reacționat în cazul demiterii directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ...

Big Brother te veghează? Aplicaţia Signal îţi ascunde numărul!

Signal, aplicația de mesagerie criptată cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate și securitate, a anunțat lansarea unei funcții revoluționare, menită să îmbunătățească...
Ultima oră
Pe aceeași temă