19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStatul Roman nu si-a platit politele fata de rromii din Hadareni

Statul Roman nu si-a platit politele fata de rromii din Hadareni

La un an de la data la care Romania era condamnata, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, in Dosarul „Hadareni”, autoritatile din tara noastra nu au facut nimic concret pentru rromii din comuna mureseana. Reprezentantii Ligii „Pro Europa” (LPE) sustin ca in aceste conditii Romania ar putea sa isi piarda calitatea de membru al Consiliului Europei.
„Nu s-a intamplat niciodata sa nu se respecte deciziile CEDO, dar daca nu se respecta exista posibilitatea, teoretic, ca statul respectiv sa isi piarda statutul de membru al Consiliului Europei”, a declarat presedintele Biroului pentru Apararea Drepturilor Omului din cadrul LPE, Haller Istvan.
Potrivit sursei citate, desi Guvernul a alocat pentru acest an peste 590.000 de euro pentru a pune in practica angajamentele luate la Strasbourg, la Hadareni nu se vede nici o schimbare. „Am facut un raport la implinirea a 6 luni si vom face unul si dupa implinirea unui an, iar daca nu se schimba nimic, ne vom adresa Curtii Europene”, a adaugat reprezentantul LPE. El a reamintit ca in vara anului trecut Romania s-a angajat sa finanteze o serie de programe economico-sociale pentru comunitatea din Hadareni, dar ca pana in prezent nici macar componenta comisiei care se va ocupa de implementarea programelor nu a fost stabilita.
De asemenea, Haller Istvan a atras atentia ca in conditiile in care se mentine acelasi ritm, exista sanse mari ca banii alocati pentru acest an sa nu poata fi folositi, implicit sa nu se respecte hotararea de Guvern.
Tara noastra a pierdut, anul trecut, procesul in care a fost parata la CEDO de catre rromii de la Hadareni care au avut de suferit de pe urma evenimentelor din septembrie 1997, cand in comuna s-a declansat un adevarat conflict interetnic.
O parte din rromi au acceptat stingerea conflictului pe cale amiabila, insa 7 au continuat procesul, obtinand condamnarea Romaniei la instanta de la Strasbourg. In total, Statul Roman a fost obligat sa le plateasca acestora peste o jumatate de milion de euro si sa aloce fonduri pentru integrarea rromilor in comunitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă