10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul român, condamnat la CEDO pentru rele tratamente şi violarea dreptului la...

Statul român, condamnat la CEDO pentru rele tratamente şi violarea dreptului la un recurs efectiv

 Statul român a fost condamnat, marţi, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru rele tratamente şi violarea dreptului la un recurs efectiv, în cazul unui bărbat condamnat pentru ultraj, care susţine că a fost bătut de forţele de ordine, scrie Mediafax.

Vili Rupa s-a plâns că, în urmă cu 11 ani, în timp ce era cercetat pentru ultraj, a fost bătut de către poliţişti, că plângerile sale nu au fost investigate corespunzător şi că nu a beneficiat de un recurs eficient cu privire la aceste încălcari ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, se arată într-un comunicat de presă de marţi al APADOR-CH.

Mai mult, a fost încălcat şi dreptul său la un proces echitabil, de a beneficia de asistenţă juridică în timpul procedurilor penale, astfel că a fost condamnat la şase luni de închisoare.

Curtea Europeană a apreciat că reclamantul nu a făcut “dincolo de orice îndoială” dovada faptului că a fost bătut de forţele de ordine, ceea ce a dus la constatarea neviolării articolului 3 din Convenţie, sub aspect material. Totuşi, Curtea a decis că românul a formulat acuzaţii credibile cu privire la relele tratamente la care a fost supus, ceea ce impunea autorităţilor statului să facă o investigaţie amănunţită, care să ducă la identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. În acest fel, s-a constatat încălcarea articolului 3, sub aspect procedural. De asemenea, reclamantul nu a avut la dispoziţie un remediu intern eficient cu privire la acest aspect, ceea ce constituie o încălcare a articolului 13.

În privinţa încălcării dreptului la apărare în timpul procedurilor penale, Curtea a decis, cu patru voturi la trei, că nu a avut loc o încălcare a Convenţiei. Curtea a apreciat că, deşi reclamantului i s-a luat o declaraţie în lipsa unui apărător, aceasta nu a stat la baza condamnării sale. În opinia separată semnată de trei dintre judecătorii Curţii, aceştia au contrazis opinia majorităţii, apreciind că desemnarea a cel puţin trei avocaţi din oficiu diferiţi în faza cercetărilor, în aceeaşi zi în care s-au desfăşurat actele de procedură, ridică serioase semne de întrebare cu privire la apărarea de care a beneficiat. Aceste deficienţe ale sistemului de asistenţă judiciară penală din oficiu au reprezentat, în consecinţă, o încălcare a articolului 6, paragraful 1 şi 6, paragraful 3 c) din Convenţie.

“APADOR-CH reaminteşte că în cazul unor acuzaţii de rele tratamente din partea agenţilor statului, autorităţile au obligaţia de a efectua o anchetă amănunţită, aptă să ducă la tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Lipsa acestora creează o stare de impunitate de care beneficiază în primul rând organele de ordine publică şi care duce la perpetuare unor comportamente abuzive. Acestă stare de fapt a fost constatată în mod repetat de către Curtea europeană, care a condamnat România atât pentru încălcarea articolului 3 sub aspect material, cât şi, cum e în cauza de faţă, sub aspect procedural. APADOR-CH constată însă că simpla condamnare repetată a României la CEDO şi plata unor despăgubiri din bugetul de stat ca urmare a acesteia, nu are niciun efect direct asupra comportamentului autorităţilor (agenţi ai statului vinovaţi de rele tratemente, magistraţi sesizaţi cu plângeri împotriva acestora). De aceea solicită autorităţilor statului ca, în executarea hotărârilor CEDO, să ia măsuri generale active pentru a asigura respectarea dreptului de a nu fi suspus torturii, tratementelor inumane sau degradante, atât sub aspect material, cât şi procedural”, conchide APADOR-CH.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă