10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialStatul care ar putea îngropa candidatura lui Mitt Romney la preşedinţia SUA

Statul care ar putea îngropa candidatura lui Mitt Romney la preşedinţia SUA

Alegerile preliminare pentru nominalizarea candidatului republican la prezidenţiale care se desfăşoară astăzi în statul New Hampshire nu îl vor propulsa pe principalul favorit, fostul guvernator al statului Massachusetts în cursa pentru obţinerea nominalizării partidului, dar ar putea fi începutul sfârşitului.

În comparaţie cu toţi contracandidaţii săi, Romney are cei mai mulţi bani, cel mai bun staff de campanie, cei mai mulţi activişti pe teren şi cele mai multe comitete de sprijin – aşa-numitele PAC – care cheltuiesc o grămădă de bani în campanie şi, cu toate acestea nominalizarea sa este departe de fi asigurată, iar performanţa sa, departe de a fi satisfăcătoare.

În New Hampshire, sondajele centralizate de RealClearPolitics.com îl dau pe Romney favorit, cu scoruri cuprinse între 42 şi 35 de procente, urmat la mare distanţă de congressman-ul de Texas, Ron Paul 18-24%, fostul guvernator al statului Utah şi ambasador în China, John Huntsman 8-16% şi fostul senator de Pennsylvania, Rick Santorum, 8-13%. Problema este că New Hampshire este un stat care, din când în când, obişnuieşte să contrazică sondajele. În acest stat alegătorii republicani sunt puţini şi de aceea orice schimbare de dispoziţie politică tinde să conteze mai mult decât în alte părţi. Or, în ultimele zile, cifrele lui Mitt Romney sunt în descreştere constantă iar dezbaterea care a avut loc duminică dimineaţa nu i-a făcut niciun bine. Romney a fost atacat de toţi contracandidaţii săi şi s-a dovedit nesincer, emfatic şi inconsinstent, dând, poate pentru primaoară în această campanie semne de vulnerabilitate. În schimb, cel puţin unul dintre contracandidaţii săi, Rick Santorum se află în ascensiune. La precedentele alegeri preliminare (de fapt, consultări populare) în statul Iowa, Santorum a produs marea surpriză clasându-se pe locul al doilea după Romney la o diferenţă de numai opt voturi. De atunci, poziţia sa s-a întărit, a reuşit să strângă o sumă care să-i permită să îşi continue campania şi a beneficiat de o serie de atacuri cel puţin crude pe care i le-au adus câţiva comentatori democraţi privind un episod cu unul din copii săi care a murit la trei ore de la naştere. Dacă în alegerile de astăzi Santorum dar şi Ron Paul sau John Huntsman reuşesc să se apropie la diferenţă mică de Romney, acesta din urmă va începe să aibă probleme serioase şi campania sa să apuce pe o pantă descendentă.

Problema candidaturii lui Romney, afirmă Scott Rasmussen, şeful companiei de sondare a opiniei publice Rasmussen Reports, este că alegătorii conservatori îl privesc cu neîncredere sau chiar îl dispreţuiesc. Pentru ca cineva să se califice pentru candidatura republicană de anul acesta, el trebuie să îndeplinească două condiţii: Prima este să dovedească alegătorilor conservatori că este capabil să îl învingă pe Barack Obama la alegerile de pe 6 noiembrie, iar a doua că odată ajuns la Casa Albă va aduce o schimbare de substanţă a politicii guvernamentale. Romney îndeplineşte prima condiţie, afirmă Rasmussen dar nu a îndeplinit-o niciodată pe a doua. Din acest motiv cursa pentru nominalizare în partidul republican a avut o caracteristică constantă: S-a căutat în permanenţă un anti-Romney. Faptul că favoriţii s-au schimbat atât de des – rând pe rând au fost guvernatorul statului Texas Rick Perry, omul de afaceri Herman Cain sau fostul speaker al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich – se explică tocmai prin această căutare neobosită a unui anti-Romney. Acum a venit rândul lui Santorum, dar o surpriză de ultimă oră poate veni şi din partea lui John Huntsman.

Pentru Romney este aşadar esenţial să obţină o victorie zdrobitoare în New Hampshire, care să îi confirme poziţia de favorit. Următoarele alegeri preliminare vor avea loc în South Carolina pe 21 ianuarie, stat sudist cu o puternică componentă republicană (New Hampshire se află în New England şi este dominat de democraţi). Potrivit sondajelor Romney conduce în Carolina de Sud cu 30% urmat , la egalitate, de Santorum cu 19 (Rasmussen Reports dă un scor de 27% la 24%) şi de Gingrich. Orice percepţie de slăbiciune din partea lui Romney ar putea bascula preferinţele alegătorilor. Mai mult, pe 31 ianuarie au loc alegerile primare în primul stat mare, Florida. Aici, Romney are numai un avans de cinci procente în faţa lui Gingrich.

Anul acesta, nici un candidat republican nu pare să aibă suficientă forţă pentru a-l înfrânge pe Obama. Potrivit ultimelor sondaje, popularitatea lui Obama a continuat să scadă, ajungând la 46,5%, dar niciunul dintre republicani nu a reuşit să contabilizeze în dreptul său acest declin al lui Obama. Lucrul cel mai interesant este că sondajele arată în mod constant că dacă ar fi să aleagă între un republican şi Obama, alegătorii ar prefera un republican, dar în confruntare directă, Obama câştigă la diferenţe mari în faţa tuturor candidaţilor republicani. Singurul care părea să facă excepţie era Mitt Romney care reuşit să înregistreze de câteva ori scoruri mai bune ca actualul preşedinte.

Cu toate acestea, în media sondajelor făcute între 5 decembrie 2011 şi 4 ianuarie 2012, Obama are un avans de 2,2% în raport cu Romney. Dacă fostul guvernator şi om de afaceri începe să nu se mai respecte nici prima condiţie, atunci candidatura sa este condamnată.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă