18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialStatul are tot mai puţine acţiuni la Fondul Proprietatea

Statul are tot mai puţine acţiuni la Fondul Proprietatea

Doar în luna iunie participaţia statului la Fond a scăzut sub 19%, după un transfer de acţiuni către cei cu drept de despăgubire.

Franklin Templeton vrea să listeze Fondul Proprietatea (FP) la Bursa din Varşovia, începând din primul trimestrul al anului 2012. Argumentele listării secundare vizează „vizibilitate sporită în rândul investitorilor instituţionali internaţionali, inclusiv al celor specializaţi în fonduri de investiţii cu perspectivă pe termen lung”, cum ar fi, de exemplu, fondurile de pensii. Şi cum de la listare preţul acţiunilor a mers mai mult în jos, listarea la Bursa din Varşovia ar putea încuraja accesul la acţiunile FP şi al altor investitori, crescând cererea suplimentară pentru acţiuni.


Transfer pentru despăgubiri

În luna iunie, Ministerul Finanţelor a transferat 6,35% din acţiunile Fondului pentru acordarea de despăgubiri celor îndreptăţiţi. Dacă la finalul lunii mai statul mai deţinea la Fondul Proprietatea 25,5% din acţiuni, după o lună participaţia statului a ajuns la 18,9%.

Acţionarii persoane fizice din România au rămas în continuare, de-a lungul lunii trecute, principalii vânzători, cedând cu totul 4,75% din acţiuni.

Scăderea a intervenit deşi statul a transferat nu mai puţin de 6,35% din titlurile FP către persoane fizice îndreptăţite.

La sfârşitul lunii iunie, participaţia acţionarilor persoane fizice române era de 37,02%, cu numai 1,6 puncte procentuale peste nivelul din luna mai, de 35,42%, potrivit raportului Fondului Proprietatea transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Majoritatea acţiunilor FP vândute în iunie la Bursă au fost cumpărate de investitorii instituţionali străini, care au preluat 3,6% din toate titlurile Fondului.

Prin aceste tranzacţii, investitorii persoane juridice străine au ajuns să controleze cumulat 27,33%, faţă de 23,72% ale lunii mai.

Cumpărători importanţi

Investitorii instituţionali români au fost şi ei printre cumpărătorii importanţi de acţiuni Fondul Proprietatea, achiziţio-nând în total 1,1% din capital. Astfel, persoanele juridice înregistrate în România şi-au majorat deţinerile la un total de 7,91%, de la 6,81% în luna mai.

Acţionarii persoane fizice străine au vândut în iunie 0,1% din titluri, astfel că participaţia lor a scăzut la 8,69%, de la 8,79%.

Cel mai mare acţionar persoană fizică a Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, are o participaţie de 6,68% (peste 920 de milioane de acţiuni).

Fondul avea la sfârşitul lunii iunie 9.888 de acţionari, cu 314 mai mulţi decât în mai, când erau 9.574 de acţionari.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist.

Cele mai citite

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă