19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStatuia lui Matei Corvin a fost inaugurată la Cluj-Napoca

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată la Cluj-Napoca

Peste 1.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la dezvelirea oficială a grupului statuar Matei Corvin, care a fost, timp de un an, în proces de restaurare, potrivit Agerpres.

Printre cei prezenţi s-au numărat vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, ministrul Resurselor Naţionale din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, Kelemen Hunor, primarul Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, europarlamentarul Tokes Laszlo.

Semjen Zsolt a spus că istoria restaurării grupului statuar Matei Corvin simbolizează cooperarea româno-maghiară, iar Kelemen Hunor a evidenţiat faptul că fondurile pentru restaurare au fost suportate în părţi egale de România şi de Ungaria.

Lucrările la grupul statuar Matei Corvin au început în urmă cu aproximativ un an şi au costat aproape 800.000 de euro, bani suportaţi în proporţie egală de guvernele României şi Ungariei.

Monumentul îl înfăţişează pe regele Matei Corvin călare, înconjurat de comitele de Timiş, Pavel Chinezu, de viceregele Ungariei, Ştefan Szapolyai, de voievodul Transilvaniei, Ştefan Bathory, şi de conducătorul de oşti Blasiu Magyar. Monumentul a obţinut premiul întâi la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900 şi a fost conceput de sculptorul Janos Fadrusz, iar arhitectul Lajos Pakey a realizat proiectul soclului statuii.

Iniţiativa înălţării la Cluj-Napoca a unei statui ecvestre a lui Matei Corvin datează din 1882, an în care consiliul legislativ al oraşului a decis realizarea unei opere artistice impresionante, în cinstea celui ce a fost considerat unul dintre marii monarhi ai Ungariei.

Costurile mari legate de realizarea monumentului au întârziat inaugurarea acestuia, astfel că festivitatea a avut loc în 12 octombrie 1902. Statuile de bronz ale grupului au fost transportate pe şinele unei vechi linii de tramvai cu cai, până în centrul Clujului, fiind apoi amplasate pe soclul din piatră.

Matei Corvin a fost cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara. Rege al Ungariei din 1458, când a fost înscăunat la vârsta de 15 ani, până în 1490, Matei Corvin a contribuit substanţial la prosperitatea oraşului său natal, Cluj, susţinând construirea şi întreţinerea unor biserici, printre care şi Biserica „Sfântul Mihail”, şi acordând clujenilor o serie de privilegii economice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă