Compania de apă SC RAJA SA a pus în funcţiune un nou obiectiv. Este vorba de o nouă staţie de epurare ape uzate care a fost inaugurată la Ţăndărei. Staţia de epurare ape uzate este prevăzută cu treaptă terţiară şi funcţionează pe baza unei tehnologii de ultimă generaţie.
La inaugurare, directorul general SC RAJA SA i-a felicitat pe constructori şi pe toţi cei care au contribuit la punerea în funcţiune a acestei investiţii.
„Staţia de epurare de la Ţăndărei este un obiectiv modern, care asigură ca apa care este deversată în râul Ialomiţa să fie curată ca lacrima. În judeţul Ialomiţa RAJA are un program ambiţios pe care l-a finalizat la timp şi de calitate, însumând aproape 60 milioane de euro. Această staţie de epurare este realizată de un grup francez cu experienţă“, a precizat Felix Stroe.
40 de kilometri de canalizare
Oraşul Ţăndărei a beneficiat nu numai de această staţie de epurare, ci şi de alte investiţii în domeniul furnizării apelor potabile şi al preluării apelor uzate.
În domenul apelor uzate s-a extins sistemul cu aproximativ 40 km, deci 40.000 de metri de conducte de canalizare au fost instalate pentru a prelua apele uzate. De asemenea, aceste sisteme de canalizare beneficiază şi de două staţii de pompare noi. În ceea ce priveşte apa potabilă, s-au reabilitat şapte puţuri de apă, la o adâncime considerabilă. În plus, s-au realizat 16 km de conducte de distribuţie, conducte principale pe străzile oraşului plus 3 km de aducţiuni de la puţuri spre oraş.
În oraşul Ţăndărei, valoarea investiţiei totale a fost de aproape 17 milioane de euro, din care aproximativ 2 milioane de euro reprezintă contribuţia RAJA.
Din cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa“ fac parte şi investiţiile din judeţul Ialomiţa, derulate în localităţile Feteşti, Ţăndărei, Fierbinţi şi Dridu, în valoare de peste 58.000.000 de euro, ceea ce reprezintă 24% din valoarea proiectului.
Mai multe trepte de epurare
Treapta mecanică de epurare a apei uzate include grătare plane rare cu curăţire mecanică, instalaţie compactă de epurare mecanică, cameră de distribuţie apă uzată şi staţie de pompare apă uzată. Procesele utilizate în treapta de epurare mecanică au scopul de a reţine corpurile, suspensiile mari şi grăsimile şi de a prelucra deşeurile rezultate.
Treapta biologică de epurare a apei uzate cuprinde bazine epurare biologică, coaxiale cu decantoare secundare, staţie de suflante, staţie de pompare apă epurată în emisar, de pompare apă epurată pentru spălare.
Treapta de tratare a nămolului este formată din bazine de stabilizare nămol primar şi în exces, staţie de pompare nămol primar şi în exces, staţie de îngroşare şi deshidratare mecanică nămol, instalaţie de tratare cu var şi hală de depozitare a nămolului deshidratat. Valoarea investiţiei este de patru milioane de euro, din care RAJA a contribuit cu 1.143.783 euro.