7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialStatele Unite critică presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova

Statele Unite critică presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova

Un membru marcant al Senatului SUA şi un oficial de la Departamentul de Stat au denunţat presiunile exercitate de Rusia asupra statelor foste sovietice care încearcă să se apropie de UE, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de Mediafax.

“Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Belarus trebuie să fie libere să îşi aleagă viitorul. (…) Din nefericire, (…) Rusia a exercitat presiuni considerabile asupra tuturor statelor din Parteneriatul Estic pentru a le descuraja să consolideze relaţiile cu Uniunea Europeană. Am asistat la interzicerea importurilor de vinuri din R.Moldova, la interzicerea ciocolatei din Ucraina, a fertilizatorilor din Belarus, iar lista continuă”, a declarat Chris Murphy, preşedintele Subcomisiei pentru Afaceri Europene din Senatul SUA.

În cursul audierii în Senatul SUA, Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Europene, a notat că Ucraina, R.Moldova şi Georgia au depus eforturi intense pentru a se apropia de UE, în pofida presiunilor exercitate de Rusia.

“Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au depus eforturi intense pentru aducerea structurilor judiciare şi a celor de aplicare a legilor aproape de standardele UE şi pentru a pregăti sistemele politice, economice şi energetice pentru o mai mare integrare europeană”, a explicat Nuland.

“Ucraina a adoptat peste 12 măsuri pentru armonizarea cu standardele europene, în timp ce Georgia şi R.Moldova îndeplinesc criteriile necesare semnării acordurilor de asociere. Însă Rusia a depus din greu eforturi pentru contracararea acestor acţiuni, exercitând presiuni asupra economiilor acestor ţări prin impunerea de restricţii comerciale”, a amintit Nuland, apreciind că R.Moldova şi Georgia îndeplinesc condiţiile dure pentru a primi un răspuns favorabil la Vilnius.

“Însă Ucraina mai are multe de făcut”, a precizat Nuland, în contextul în care Ucraina este supusă presiunilor pentru adoptarea unei legi care să permită tratarea în străinătate a Iuliei Timoşenko, aflată în detenţie.

Cele mai citite

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...

Erdogan se oferă pentru o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean

Președintele turc Tayip Recep Erdogan a declarat că Ankara continuă să susțină o soluționare pașnică a conflictului ruso-ucrainean și este gata să ofere o...
Ultima oră
Pe aceeași temă