12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialStareţul Efrem al Mânăstirii Vatoped va fi eliberat din închisoare, dar condiţionat

Stareţul Efrem al Mânăstirii Vatoped va fi eliberat din închisoare, dar condiţionat

Părintele Efrem, unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi duhovnici din Sfântul Munte Athos, care se află în arest preventiv de la sfârşitul lunii decembrie în închisoarea Korydallo din capitala elenă, va fi eliberat condiţionat, a decis joi Consiliul Curţii de Apel din Atena, relatează ITAR-TASS şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

Conform deciziei acestei instanţe, egumenul Mânăstirii Vatoped va fi eliberat, în schimbul unei garanţii de 300.000 de euro, până la începerea procesului, în care este acuzat de ilegalităţi într-o afacere de schimb de terenuri între mânăstire şi statul grec, proces a cărui dată nu a fost încă stabilită.

Consiliul Curţii de Apel din Atena a decis totodată că arhimandritul are interdicţie de a ieţi din Sfântul Munte Athos şi de a părăsi teritoriul Greciei, fiindu-i prevăzută şi obligaţia de a se prezenta periodic la poliţie.

Potrivit agenţiei elene Romfea, garanţia a fost deja plătită de prietenii Mânăstirii Vatoped şi de alţi binefăcători.

Părintele Efrem a solicitat la 30 ianuarie comutarea detenţiei sale preventive în eliberare condiţionată, făcând referire în cererea sa la ”starea sănătăţii sale şi la faptul că locul său de reşedinţă este cunoscut şi, prin urmare, nu poate fi bănuit că ar putea să fugă din ţară”. În cererea sa, părintele Efrem evoca din nou nevinovăţia sa în cazul schimbului de proprietăţi imobiliare dintre mânăstire şi statul grec. Curtea de Apel a respins însă la 9 februarie cererea stareţului, sub motivaţia că ”nu există premise legale pentru eliberarea sa din arest”. Cererea a fost înaintată ulterior Consiliului Curţii.

Acelaşi Consiliu al Curţii de Apel de la Atena, care a hotărât joi eliberarea condiţionată, a decis la 23 decembrie, în ajunul Crăciunului, plasarea în arest preventiv a egumenului, sub acuzaţia de comiterea unor ilegalităţi într-o afacere de schimb de terenuri între mânăsire şi stat, care ar fi adus prejudicii statului grec.

Arestarea în ajunul Crăciunului a stareţului Mânăstirii Vatoped, considerat un vârf al spiritualităţii monahale ortodoxe, a provocat multă îngrijorare şi nedumerire şi a ridicat mai multe semne de întrebare în lumea creştin-ortodoxă, mai mulţi ierarhi din Grecia, Rusia, Bulgaria, România luând atitudine faţăă de gestul autorităţilor elene.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...
Ultima oră
Pe aceeași temă