30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialStarea de pace în lume scade „lent, dar sigur”

Starea de pace în lume scade „lent, dar sigur”

 

Odată cu criza din Gaza, ascensiunea jihadiştilor în Irak şi Siria şi impasul internaţional legat de criza din Ucraina, se poate spune că noi războaie şi revolte civile par să izbucnească în fiecare săptămână şi analiştii caută ţările din lume care ar putea fi considerate că nu sunt afectate de vreun conflict.

Din ce în ce mai puţine, ele ar fi doar… 11.

În ultimul studiu al Institutului pentru Economie şi Pace efectuat în 162 de ţări, observatorii arată că doar 11 state nu au fost implicate într-un tip sau altul de conflict, intern sau extern, economic, financiar, social sau etnic etc. În plus, se precizează că lumea întreagă devine progresiv, cu fiecare an, tot mai puţin paşnică după 2007.

Există ţări care nu sunt implicate real în nici unul dintre războaiele externe, care ar însemna decese, cum este cazul Coreii de Nord, dar care sunt grav afectate de conflicte interne ce divizează profund stabilitatea. Rezultatele studiului IEP relevă că opţiunile sunt minime dacă dorim să trăim într-o ţară aflată în pace totală şi singurele cu un risc minim pentru orice fel de conflict sunt Elveţia, Japonia, Qatar, Insulele Mauritius, Uruguay, Chile, Botswana, Costa Rica, Vietnam, Panama şi Brazilia.

Şocurile economice şi geopolitice majore, asemenea crizei financiare mondiale şi Primăverii arabe, au părăsit ţările cu cele mai mari riscuri de a cădea în conflict. În afara Orientului Mijlociu, unde a crescut activitatea teroristă, tulburările civile din Ucraina s-au transformat în rebeliune armată şi a crescut violenţa în Sudanul de Sud şi în Republica Democratică Congo. Or, continuarea tulburărilor mondiale înseamnă şanse minime pentru răsturnarea acestei tendinţe pe termen scurt. 

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă