8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialStare de urgenţă naţională în Mexic din cauza unei epizootii de gripă...

Stare de urgenţă naţională în Mexic din cauza unei epizootii de gripă aviară

Mexicul a declanşat luni stare de urgenţă privind sănătatea animală pe teritoriul său din cauza unei epizootii de gripă aviară înalt patogenă, care a afectat 1,7 milioane de păsări, dintre care 870.000 au murit sau au fost sacrificate, a anunţat Ministerul Agriculturii, citat de Mediafax.

 

“Dispozitivul naţional de urgenţă pentru sănătate animală a fost activat (…) cu scopul de a diagnostica, a preveni, a controla şi eradica virusul gripei aviare de tip A, subtipul H7N3”, potrivit unui buletin al ministerului apărut în Jurnalul Oficial.

Prezenţa virusului a fost depistată la 20 iunie. Acesta este transmisibil “prin contact direct sau indirect între animale, produse sau subproduse (…) infectate”, a precizat el.

Vineri, Organizaţia Mondială a Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) a confirmat această epizootie în Mexic şi a anunţat că 1,7 milioane de păsări au fost contaminate, dintre care 870.000 au murit, în zece ferme din statul Jalisco (vest).

Dispoziţiile anunţate luni includ în special măsuri de carantină, sacrificarea, vaccinarea şi distrugerea produselor infectate.

Ministerul Agriculturii a precizat că avicultura “contribuie cu 40 la sută din volumul total” al creşterii de animale în ţară, astfel că “pierderile economice” generate de această epidemie “sunt şi vor fi ireparabile”.

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă