19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial„Stai pe poziţie“ – legea americană care apără ucigaşii

„Stai pe poziţie“ – legea americană care apără ucigaşii

Moartea lui Trayvon Martin, un adolescent de culoare care a fost împuşcat la sfârşitul lui februarie în Florida, a zguduit din temelii America – redeschizând două subiecte fierbinţi: rasismul şi legislaţia care permite portul de armă.

Rolul pe care l-a jucat rasismul în cazul morţii lui Martin ar putea rămâne parţial neelucidat: presa l-a descis pe ucigaşul George Zimmerman drept „alb”, însă tatăl acestuia îl consideră latino-american, dat fiind faptul că mama lui Zimmerman este originară din Peru, iar în ce măsură Zimmerman a acţionat din motive rasiale, numai acesta poate spune.

Însă şi mai şocant este, pentru mulţi americani, faptul că Zimmerman nu a fost până acum arestat, şi este puţin probabil să ajungă vreodată în faţa unui tribunal – deoarece acesta a invocat dreptul la auto-apărare, iar legislaţia din Florida, modificată în 2005 şi numită „Stai pe poziţie”, permite oricărui cetăţean să folosească forţa letală în spaţiul public pentru a se apăra de un atac. Deşi nu este câtuşi de puţin clar în ce măsură Martin, un tânăr care ieşise să cumpere o cutie de ceai şi o pungă de bomboane, l-a atacat pe Zimmerman, declaraţia acestuia din urmă este cea care conteză în ochii legii – deoarece nu a existat nici un martor al altercaţiei celor doi.

Conform cotidianului The Washington Post, de la introduceerea noii legi în Florida, numărul „omuciderilor justificate” – în care, aşadar, autorii crimelor au invocat cu succes auto-apărarea – a crescut de la 12 la 36 pe an. În alte state care au introdus legi similare, s-au înregistrat creşteri asemănătoare.

„Stai pe poziţie” nu este doar o extindere a vechiului concept legal care permite cetăţenilor să îşi apere proprietatea, ci „mai curând o barieră care îi scapă de acuzare pe criminalii adevăraţi”, conform Washington Post. Procurorul Steve A. Jansen, a declarat cotidianului american că „acum noi trebuie să dovedim un fapt negativ – anume că o persoană nu a acţionat în auto-apărare, şi adeseori singura mărturie pe care o avem la dispoziţie este cea a autorului omorului”. Pentru Trayvon Martin, o posibilă modificare a legii vine, din păcate, prea târziu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă