20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStagiunea 2006-2007 in teatrele subventionate din Capitala (III)

Stagiunea 2006-2007 in teatrele subventionate din Capitala (III)

"Comedia", teatrul proiectelor
Ideal ar fi sa inceapa a functiona si la noi, sprijinita de o Lege a teatrelor permisiva, existenta "teatrelor
de repertoriu" si a "teatrelor de proiect". In peisajul teatral bucurestean, Teatrul de Comedie care beneficiaza de un manager activ, cum este George Mihaita, cultiva in mod original linia de teatru al proiectelor. Caracteristica majora a activitatii Teatrului de Comedie este preocuparea pentru promovarea tinerilor.
De asemenea, acest teatru a fost singurul care a oferit bucurestenilor un eveniment teatral
prin spectacolul de exceptie "Revizorul".
Teatrul de Comedie de vreo trei stagiuni administreaza doua sali, Sala Mare si Sala Studio, pusa la dispozitie tinerilor regizori, actori si dramaturgi.

Sala Mare
 Spectacolul REVIZORUL, care a participat cu succes si la Edinburgh Fringe Festival cu 12 reprezentatii (!), ramane singurul eveniment al stagiunii trecute. Precizam ca "eveniment" presupune alegere repertoriala, viziune regizorala si interpretare, toate marcate cu superlative. Aceste coordonate au fost stralucit indeplinite de spectacolul "Revizorul", care, totusi, n-a beneficiat de nominalizari la premii teatrale nationale, ci doar de aprecierea publicului de la noi si de peste hotare. Infaptuirea acestei reusite artistice se datoreaza lui Horatiu Malaele. A gandit atent o adaptare originala dupa celebra piesa scrisa de Gogol care sa o apropie neostentativ de realitatea zilelor noastre. Viziunea regizorala conceputa de Horatiu Malaele este impresionanta prin modul in care evidentiaza tragicul ascuns de aceasta comedie, repercusiunile dramatice ce le poate provoca impostura conducatorilor asupra societatii. Spectacolul se impune printr-un umor amar, publicul face haz de necazul ce ii macina si astazi existenta, pentru ca istoria imposturii se repeta mereu. Surprinzator, dar Horatiu Malaele nu joaca in acest spectacol si, generos, lasa partituri, care i-ar fi venit ca o manusa, colegilor sai. Astfel ii prilejuieste lui George Mihaita o evolutie uluitoare, o adevarata creatie in rolul primarului. Regizorul ii transforma pe acolitii acestuia intr-un activ personaj colectiv unde actorii distribuiti alcatuiesc o admirabila echipa. Remarcabile sunt si interpretarile Virginiei Mirea si Deliei Seceleanu, in sotia si fiica primarului, dar punctul de atractie pentru marele public ramane prezenta vedetei din muzica rock, stefan Banica Jr. in Hlestakov. Orice iubior de teatru, oricat de pretentios ar fi, trebuie sa vizioneze acest spectacol care ii va bucura sufletul.
z z BILOXI BLUES continua proiectul de a ilustra la Teatrul de Comedie trilogia lui Neil Simon, inceput cu "A fost odata in Brooklyn" ("Brighton Beach Memoirs"), acum fiind un spectacol care a beneficiat pentru realizare de sponsorizari. Regizat de Iarina Demian, "Biloxi Blues" si-a ales drept tinta tinerii, atat prin propunerea textului ce istoriseste trairile din armata ale recrutilor, cat si prin distributia care reuneste talente ale tinerei generatii, precum Bogdan Cotlet, Paul Ipate si Ioana Barbu. Lor li se alatura o vedeta, Tudor Chirila. Acest spectacol a intreprins un memorabil turneu in tara fiind primit cu entuziasm de tinerii spectatori.

Sala Studio
 "Comedia tine la TINEri"
Teatrul de Comedie a lansat cel mai important proiect pentru tinerii actori, regizori si chiar dramaturgi, numit "Comedia tine la TINEri", ajuns acum la a treia editie. S-au prezentat sase premiere, iar multe din ele au participat apoi la numeroase festivaluri in tara, iar cele de marca au intrat in repertoriul curent al teatrului.
E drept, reprezentatiile cu premierele tinerilor nu pot beneficia de o programare organizata pe termen lung pentru ca majoritatea celor implicati lucreaza si la ale proiecte, filme, reclame sau sunt distribuiti ca actori si in spectacolele altor teatre. "Comedia tine la TINEri" a lansat tineri regizori precum
Alex Mihail, Aurel Palade si
Marcel Top, realizatorul reprezentatiei "Edmond", distinsa cu premiul pentru cel mai bun spectacol. Dupa aceasta afirmare, Marcel Top, la sfarsitul stagiunii a regizat la Teatrul Act "Demonul rosu", un spectacol deosebit.
Tot prin acest proiect destinat tinerilor s-au evidentiat primind distinctii pentru interpretare Simona Stoicescu (premiul pentru cea mai buna actrita) si
Bogdan Cotlet (premiul pentru cel mai bun actor). De la o stagiune
la alta acest proiect generos impune in miscarea teatrala personalitati creatoare tinere.


 "TE VEI INTOARCE IN GALAPAGOS".

Regizorului premiat Aurel Palade, Teatrul de Comedie i-a incredintat posibilitatea montarii si a unui spectacol pe un text al dramaturgiei originale romanesti datorat tinerei Nicole Dutu.
Textul este doar un modest exercitiu de dramaturgie, rezultatul fiind un spectacol fara mare miza emotionala.

l TEATRU/Spectator l
"SOARE PENTRU DOI" este o comedie bulevardiera a francezului Pierre Souvil, savuros construita, prin care s-a lansat o tanara actrita, Gloria Gaitan, care promite o evolutie spectaculoasa. Regizoarea Alice Barb a conceput cu grija un spectacol incantator, avand in distributie pe absolventa UNATC alaturi de tatal ei, Vladimir Gaitan. Nu este un "spectacol de familie", ci o placuta demonstratie a zicalei "aschia nu sare departe de trunchi". O personalitate precum Vladimir Gaitan
e pusa in situatia de a tine piept talentului special
al tinerei sale fiice.
z z La Sala Studio s-a mai prezentat si "Vine barza!!!", tot o comedie bulevardiera, pe care, din pacate, nu am vizionat-o.
z z Mai trebuie amintit ca in stagiunea trecuta Teatrul de Comedie a organizat si cea de a cincea editie a Festivalului Comediei Romanesti ("festCo"), un alt proiect de tinuta al institutiei ce apartine Primariei Capitalei. Festivalul are afiliat si un "Concurs de comedie romaneasca", cu scopul de a revitaliza dramaturgia noastra originala, ramasa tare pricajita.
Prin proiectele sale, Teatrul de Comedie s-a detasat in miscarea teatrala bucuresteana drept o institutie culturala de prestigiu.

 

Putine noutati la Teatrul "Bulandra"
Unul dintre colectivele Capitalei cele mai pretuite de public,
Teatrul "Bulandra", cu o traditie glorioasa, beneficiar a doua sali elegante –  Sala Izvor si Sala "Toma Caragiu" – in stagiunea trecuta
nu a prezentat decat doua premiere: "Crima si pedeapsa" si "Mamouret". Spectacolele sale valoroase precum "Oblomov" sau "Casatoria" cu greu si-au gasit un loc in programarea curenta saptamanala a teatrului in timpul derularii stagiunii. O parte din colectiv, cu alte spectacole, a intreprins o serie de turnee apreciate peste hotare, iar la sediu nu s-a gasit totusi solutia pentru o activitate coerenta.

 

"CRIMA SI PEDEAPSA".
Cu indrazneala regizorul de valoare internationala, Yuriy Kordonskiy – "adoptat" de Teatrul "Bulandra"
– a propus o dramatizare originala dupa romanul lui Dostoievski intr-o impresionanta viziune regizorala. Originalitatea spectacolului consta si in "impartirea" personajului Raskolnikov in trei personaje pe laturile sale caracteriale, interpretate de tinerii actori Marius Manole, Richard Bovnoczki si Vlad Logigan. In rolul anchetatorului, Sorin Loveanu a reusit o creatie premiata. Conventia teatrala propusa de Yuriy Kordonskiy iese din tiparele cunoscute si ofera un spectacol rafinat, dar care, din pacate, a fost destul de putin promovat la Sala "Toma Caragiu", poate si din cauza dificultatilor tehnice ale montarii decorului si a distribuirii unor tineri ce joaca si in spectacolele altor teatre.

 

"MAMOURET"
Amintindu-si de succesul din urma cu 45 de ani, cand la acelasi teatru, personajul Mamouret era interpretat de Lucia Sturdza Bulandra, s-a propus acum un nou spectacol cu aceeasi piesa in regia lui Dinu Cernescu, avand ca protagonista pe Tamara Buciuceanu Botez. "Mamouret" de la Sala Izvor s-a plasat in varful topului reprezentatiilor de succes ale Capitalei datorita minunatei actrite Tamara Buciuceanu Botez ce sporeste calitatea acestei premiere de "teatru adevarat", atractiv, care in mod cert va atrage publicul si in stagiunea ce incepe peste cateva saptamani.
Sa speram ca in stagiunea viitoare, Teatrul "Bulandra" isi va reveni din starea confuza in care s-a aflat, acordand o atentie sporita si publicului din Capitala, nu numai celui intalnit prin turneele sale, pentru care merita insa, felicitari, deoarece a contribuit la cizelarea in bine a imaginii noastre pe alte meleaguri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă