Teatrul „Anton Pann” din Ramnicu Valcea ramane in paragina din cauza jocurilor de interese care anima Consiliul Judetean valcean. O licitatie organizata cu greu la inceputul lunii trecute este pe punctul de a fi anulata pentru moftul consilierilor judeteni ca nu au castigat o firma preferata din Valcea, ci o societate din Slatina, care a „incurcat” toate socotelile. Din cauza acestui mod de abordare a problemei locuitorii Ramnicului au slabe sanse de a avea in orasul lor un teatru renovat, modernizat si extins.
O licitatie cu „oaspeti” nepoftiti
Pe data de 9 mai a.c. Consiliul Judetean Valcea a organizat o licitatie pentru proiectul „Extinderea si modernizarea Teatrului "Anton Pann" Ramnicu Valcea”. Scopul declarat era acela de a se stabili antreprenorul caruia ii vor fi incredintate lucrarile de constructii. La licitatie s-au prezentat sase firme, aproape toate asociate intre ele. „Cartile” au fost facute astfel: SC Electronics SRL a participat in asociere cu Electro Valcea SRL si Argecom SA Pitesti: in dimineata zilei in care s-a tinut licitatia a venit si „marea” favorita, care daduse palpitatii organizatorilor tematori ca trebuie sa inceapa strigarea fara ea – IMSAT Ramnicu Valcea, proiectanta lucrarii. Aceasta a participat in asociere cu SC Conexvil SA. De una singura si nepoftita la ciolanul pus la bataie, venise din timp SC GrupPrimacons SA Slatina. Odata cartile facute, a inceput dansul zecilor de miliarde. Conform caietului de sarcini, Consiliul Judetean stabilise pentru proiectul respectiv un buget de 50-55 miliarde de lei, cu o durata de executie a lucrarilor de doi ani. Grupul de firme condus de SC Electronics a cerut pentru „prestarea” de aproape 74 miliarde de lei o perioada de executie de doi ani, cu o perioada de valabilitate de 60 de zile, acordand o garantie de 790 miliarde de lei. SC Conexvil SA a ofertat un pret de peste 66 miliarde de lei, cu o durata de executie de 14 luni, o garantie de 790 miliarde de lei si o perioada de valabilitate de 60 de zile. Pana aici lucrurile au decurs dupa calculele de acasa. Favorita Consiliului Judetean Valcea, IMSAT, era in carti. A venit insa randul firmei din Slatina sa scoata plicul. Stupoare! SC GrupPrimacons din Slatina a stabilit un pret al lucrarii de aproape 58 miliarde de lei, cu aceeasi garantie si o durata de executie de doi ani. Licitatia s-a incheiat iar firma din Slatina a fost… acuzata de reprezentantii celorlalti participanti ca a subevaluat lucrarile. Presedintele comisiei de licitatie, vicepresedinte al CJ Valcea, Ion Calea, la unison cu intreaga comisie, a cantat in struna firmelor valcene, cerand o gramada de acte inutile firmei din Slatina, documente pe care reprezentantii GrupPrimacons s-au oferit sa le aduca a doua zi.
Jocurile erau facute pentru o firma locala
Fara nici o retinere, presedintele comisiei de licitatie, Ion Calea, si-a dat arama pe fata, recunoscand ca jocurile erau facute pentru „o firma” valceana: „Sumele sunt intr-adevar foarte mari, dar se apropie de valoarea reala a lucrarii. Trist este ca aceasta lucrare nu va fi facuta de o firma valceana, pretul cel mai mic a fost oferit de Slatina. Daca si celelalte puncte vor fi castigate tot de ei, valcenii vor pierde o afacere. Este posibil ca suma prezentata de ei sa fie subevaluata, dar asta vom vedea in momentul studierii proiectului”. Dumitru Buse, presedintele Consiliului Judetean, a incercat sa dreaga busuiocul in favoarea valcenilor: „Nu dau un leu in plus, sumele sunt supraevaluate. Daca acceptam aceste sume, ne omoara valcenii”. El a declarat asta facand aluzie la faptul ca si firma din Slatina a ofertat cu trei miliarde de lei peste bugetul stabilit pentru acel proiect. Comparativ cu firma din Slatina, cele din Valcea licitasera cu mult mai multe miliarde peste limita maxima a bugetului – 55 de miliarde. In final, vazand ca din punctul de vedere al actelor firma din Slatina nu are nici o hiba, presedintele Consiliului Judetean a luat taurul de coarne: Dumitru Buse a anuntat probabil ca va anula licitatia pentru ca ofertele s-au situat cu peste 15 miliarde de lei peste buget, iar ca sa fie sigur de o treaba el a anuntat ca oferta SC GrupPrimacons din Slatina, care ofertase doar cu trei miliarde peste cele 55 miliarde de lei, nu a fost luata in calcul. Asta da „tradare” pe fata!
Habar n-aveau stabii cat ii costa „distractia”
Problemele legate de Teatrul „Anton Pann” sunt mult mai grave la Valcea. In primul rand, mai-marii judetului nu prea aveau habar ce scosesera la licitatie. Proiectul fusese demarat la presiunea oamenilor de cultura din Romania. Inca din ziua licitatiei organizatorii s-au trezit cu cheltuieli colaterale. Primaria Ramnicului a pus la dispozitia Teatrului „Anton Pann” o suprafata de 1.415 mp. Se avea in vedere realizarea unui amfiteatru, insa, considerandu-se ca acesta este total inutil, s-a hotarat ca pe suprafata amintita sa se amenajeze o parcare. Nu mica a fost surpriza celor implicati in acest proiect cand s-au trezit cu mai multi proprietari de drept ca revendica o buna parte din terenul pus la dispozitia teatrului si pe care Primaria il credea ca facand parte din domeniul public. Acum suprafetele revendicate trebuie cumparate de la proprietarii lor. Sefii Consiliului Judetean nici nu visau acest lucru pana in ziua licitatiei. In prezent Consiliul Judetean Valcea dispune de doar 12 miliarde de lei, credit pus la dispozitie de BCR. Nimeni nu stie de unde vor fi scoase celelalte zeci de miliarde, pana la valoarea reala a proiectului, care se pare ca se va ridica la peste o suta miliarde de lei. Daca stabii valceni vor anula licitatia doar de dragul „unei firme” din Valcea, atunci totul se poate duce pe apa sambetei. Creditul oferit de BCR este cu destinatie speciala pe acest an iar amanarea lui, prin amanarea licitatiei, va avea un deznodamant inevitabil, pierderea definitiva a finantarii. Acesta este rezultatul unei vechi metehne romanesti: jocurile de interese pe banii statului, adunati din buzunarele contribuabililor.