Raspuns stupefiant din partea SRR si a Serviciului de Telecomunicatii Speciale. La cererea noastra, in baza legii liberului acces la informatiile de interes public nr. 544/2001, cele doua institutii refuza sa puna la dispozitie contractele prin care a fost cheltuit in mod cel putin suspect banul public. Motivul – clauze exprese de confidentialitate. Pe bani publici si pe salariile angajatilor din SRR.
Criza a fost semnalata in mod repetat de Grupul de Initiativa Profesionala din SRR, condus de Cerasela Radulescu. Informatiile, putine si neconcludente, au inceput sa transpire o data cu schimbarea fostului director Dragos Seuleanu. Neregulile referitoare la contractele de informatizare incheiate cu diverse firme dubioase (printre care si STS) au dus la o gaura de 500 miliarde de lei. Incepand cu luna iulie noua conducere a apelat la masuri disperate pentru a plati salariile oamenilor. Implementarea sistemului informatic integrat avea ca termen-limita luna ianuarie. Guvernul pesedist al lui Nastase a numit printr-o hotarare de guvern ca integrator (creierul unui sistem informatic) STS. Fara nici o jena, serviciile secrete intrau in voie cu echipamente electronice si tehnica de calcul in sediul SRR. S-au descoperit supraevaluari de echipamente si suplimentari ale contractelor cu 1,5 mil. euro. De sistemul ultraperformant (in jur de 50 de servere) nu era nevoie in SRR, iar garantarea contractelor s-a facut prin cesionarea fondului de salarii. Angajatii aveau tot dreptul sa stie unde se vor duce acesti bani. Zilele trecute, intr-o intalnire informala cu ziaristii, noul presedinte-director al Societatii Romane de Radiodifuziune, Mihaela Toghina, a recunoscut ca institutia se afla „intr-o situatie dificila”.
„Initiativa Profesionala” din Radioul public a cerut inca din ianuarie 2005 accesul la contractele dubioase. Fara nici un rezultat. Conducerea SRR refuza cu incapatanare sa dea socoteala pentru jefuirea banului public. Ziarul nostru a cerut public sa i se puna la dispozitie contractele cu pricina. Serviciul de Telecomunicatii Speciale, politicos cum il stim, a aruncat gaina in curtea SRR. „Avand in vedere caracterul confidential al contractului, normal este sa va adresati entitatii achizitoare, respectiv Societatea Romana de Radiodifuziune…”, ne-a raspuns STS. Oficiul juridic al Radioului public a fost mai direct. „… aceste contracte nu fac obiectul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, iar pe cale de consecinta nu pot fi divulgate”, ne-a informat sub semnatura consilierul juridic Costel Galca. Cu alte cuvinte, Oficiul juridic SRR legalizeaza orice smen contractual pe bani publici prin clauze exprese de confidentialitate. Cetateanul de la bloc plateste linistit abonamentul radio-tv. SRR si STS lucreaza pentru el.