Prin interceptarea convorbirilor unor suspecti de terorism, politia italiana a obtinut indicii privind existenta unor tabere de antrenament ale Al Qaeda in Romania, de unde teroristii pot ajunge usor in Europa Occidentala, arata cotidianul regional Il Secolo XIX, unul dintre cele mai credibile si influente ziare din Peninsula. SRI sustine insa ca nu au existat si nu exista astfel de baze de antrenament in Romania si ca informatiile despre toti suspectii Al Qaeda expulzati din tara noastra au fost transmise tuturor tarilor partenere, inclusiv Italiei. In urma informatiilor primite de la partea romana, tarile partenere intre care si Italia, au reusit sa-i captureze pe aceiasi suspecti indicati de partea romana in momentul in care acestia au intrat pe teritoriul tarilor lor. Cotidianul Il Secolo XIX nu aminteste insa nimic despre contributia Romaniei la anihilarea retelelor Al Qaeda. Aceasta omisiune vine intr-un moment delicat al relatiilor italo-romane si alimenteaza suspiciunile existentei unui curent de opinie antiromanesc dirijat de autoritati.
Potrivit cotidianului Il Secolo XIX, in cursul unei anchete mai ample (in Italia, Franta, Portugalia) desfasurate de comandamentul operativ special (ROS) al politiei din Genova, investigatorii au interceptat o discutie intre doi suspecti de terorism, tunisienii Jameleddine Ben Mohamed Ben Moussa si Bechir Kaouana, care mentionau existenta unor "tabere de antrenament ale Al Qaeda in Romania", unde aspirantii la statutul de luptator pentru jihad invata sa construiasca si sa foloseasca dispozitive explozive.
Serviciile secrete europene banuiau de multa vreme existenta unei rute balcanice de imigratie clandestina a teroristilor si aderarea Romaniei la UE a transformat aceasta tara estica intr-o poarta de acces a islamistilor catre Occident, unde ei se alatura celulelor teroriste existente pe teritoriile mai multor state. Ca atare, serviciile europene au fost pregatite inainte de deschiderea granitelor catre Romania.
Reteaua terorista dezmembrata de italieni, pe care membrii ei o numeau "compania" si ale carei ramificatii in diferite orase europene erau numite "transee", avea cartierul general la Milano si filiale in orase din Italia, Franta, Spania, Portugalia, Marea Britanie si Romania, ca si in Algeria, Tunisia si Siria.
Liderul celulei din Europa de Est a retelei s-ar numi Kamel Abbachi si ar fi stabilit la Galati, arata Il Secolo XIX, precizand ca avea ca sarcina gestionarea transferului de imigranti clandestini, facandu-le acestora invitatii in Romania prin intermediul unui mijlocitor. Odata preluati, ei erau trimisi clandestin in Italia si Portugalia, contra sumei de 1.500 de euro de persoana.
SRI sustine ca i-a informat pe italieni "inclusiv cu o part e din elementele aparute recent in mass media" italiana.