Judecătoarea Alina Atena Pavel (foto) vrea să fie şefa Secţiei Civile de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Brăila, deşi deciziile sale ca simplu judecător arată că are serioase lacune în pregătirea profesională, după cum a relatat şi România liberă în luna mai, în articolul „Cum se îngroapă dreptatea la Tribunalul Brăila”. Pavel a fost recomandată pentru această funcţie de conducerea Curţii de Apel Galaţi, chiar în toiul unei inspecţii judiciare care îi viza greşelile de procedură. Rezultatele inspecţiei nu au fost făcute încă publice, dar CSM discută astăzi candidatura judecătoarei.
Româna liberă a dezvăluit că Alina Pavel a acceptat să pună proprire asigurătorie într-un dosar în care nu avea competenţa această instanţă, ci una din Bucureşti. De asemenea, în dispozitivul deciziei nu a trecut cuantumul sumei poprite, astfel că poprirea s-a făcut pe toate conturile societăţii, care depăşeau cu mult suma aflată în litigiu. Mai mult, a reţinut dosarul aproape o lună, în loc să-l trimită la instanţa superioară a Curţii de Apel Galaţi, deoarece legea prevede că recursurile în astfel de speţe se judecă în regim de urgenţă, în maximum 48 de ore. Greşelile judecătoarei Pavel au fost confirmate de două decizii judecătoreşti ulterioare. Una dintre ele a fost dată chiar de Tribunalul Brăila, care în timpul inspecţiei judiciare a ajuns la concluzia că nu este competentă să judece acel dosar şi l-a trimis la instanţele bucureştene, competente. O a doua a fost decizia Curţii de Apel Galaţi, care a reparat greşeala Alinei Pavel, desfiinţând poprirea.
În mod bizar, după aceste incidente conducerea Curţii de Apel Galaţi a recomandat-o (în luna iulie) pe Alina Pavel pentru a fi numită de CSM ca şef de secţie la Tribunalul Brăila. În referatul de propunere se precizează că Alina Pavel „este foarte bine pregătită profesional”. Realitatea din teren dezminte însă conţinutul referatului. Horaţius Dumbravă, noul preşedinte al CSM, a promis la învestitură că vor fi promovaţi în funcţii doar judecătorii competenţi, care nu pun pe drumuri justiţiabili şi nu perturbă administrarea corectă a actului de justiţie.