15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalul Regional Constanta, un vis frumos

Spitalul Regional Constanta, un vis frumos

»  Autoritatile sanitare se asteapta ca Spitalul Regional sa adanceasca actuala criza de medici.

»  Lucrarile bat pasul pe loc din primavara acestui an.

»  Pentru construirea unitatii sanitare va fi nevoie de 140 milioane de euro.

Lucrarile pentru ridicarea Spitalului Regional din Constanta bat pasul pe loc. Autoritatile sanitare nu pot lua nici o masura pentru a grabi demersurile. Demararea constructiei trebuia sa aiba loc in primavara acestui an, insa pana in prezent nu a fost facuta nici macar fundatia. Autoritatile Sanitare au reusit sa obtina banii necesari pentru unitatea sanitara, fonduri ce vor fi deblocate in toamna. "Nu primim toti banii in acelasi timp. Finantarea se va face de la un an la altul, in functie de cum decurg lucrarile. Cu tot cu dotari ne asteptam sa ajungem undeva la suma de 140 milioane de euro. Va fi cea mai mare si mai moderna unitate sanitara din judet si printre cele mai dotate din intreaga tara. Vor exista opt astfel de spitale in Romania", a declarat directorul Autoritatii Judetene de Sanatate Publica din Constanta, dr. Marius Enescu.

Finantare aprobata
"In data de 28 mai anul curent a fost aprobata H.G. 529 pentru stabilirea indicatorilor, ceea ce inseamna ca proiectul poate trece prin comisia ministeriala. Procedura de licitatie trebuia sa inceapa in urma cu aproape trei luni. Termenul limita este pana la finalul acestei luni. Ministerul Sanatatii Publice se ocupa de acest demers, fapt pentru care noi nu putem interveni in nici un fel pentru a grabi lucrarile. Daca nu apar probleme, constructia va incepe pana in iarna. Licitatiile sunt amanate, in general, prin contestatii. Cred ca nu se va pune problema de asa ceva in cazul de fata pentru ca sunt implicate firme serioase din tara. Constanta este un exemplu negative cand vine vorba de luptele pentru castigarea licitatiilor.

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta au fost neintelegeri intre agentii economici care au depus nenumarate contestatii, care nu au facut decat sa amane imbunatatirea conditiilor de spitalizare", a adaugat directorul ASPJ Constanta. Totul se face pe pielea pacientilor care se calca zilnic in picioare la Unitatea de Primire Urgente din cadrul SCJU Constanta.

Spitalul va deservi sase judete
Unitatea sanitara va fi amplasata in zona Varful cu Dor, pe un teren oferit de Ministerul Administratiei si Internelor. In zona a functionat o unitate militara care a fost ulterior dezafectata. Spitalul Regional va deservi sase judete, respectiv Constanta, Galati, Tulcea, Braila, Buzau si Vrancea. "Unitatea sanitara se va intinde pe o suprafata de aproximativ zece hectare. Constructia propriu-zisa va avea sase hectare. Spitalul va fi structurat pe trei etaje si va respecta cele mai noi normative europene. Pentru fiecare pacient va fi alocat un spatiu de 100 mp. In total, vor exista 700 de paturi. Unitatea va beneficia de un heliport si un centru SMURD, iar circuitele vor respecta cerintele Uniunii Europene. Fiecare pacient va dispune de un spatiu de 100 mp", a sustinut dr. Marius Enescu.

Materiale care sa nu se deterioreze, dotari de ultima generatie, intrare separata pentru ambulante, parcari diferite pentru cadrele medicale si pacienti sunt doar o parte dintre planurile autoritatilor sanitare. Proiectul Spitalului Regional este unul grandios, insa nimeni nu poate spune cand va fi dat startul sau cand vor fi finalizate lucrarile. Pacientii sunt cei mai sceptici, fiind de parere ca Spitalul Regional nu va fi functional cel putin zece ani de acum inainte, avand in vedere ca renovarea Spitalului Judetean de Urgenta a inceput in urma cu cinci ani si nu au fost modernizate nici macar jumatate dintre saloane.

» Deficit de personal
Speram ca pana la finalizarea lucrarilor, ceea ce inseamna peste cativa ani, sa putem sa le oferim medicilor conditii si venituri care sa-i convinga sa nu mai plece peste hotare, unde, intr-adevar, salariile sunt mult mai mari decat in Romania. Din aceasta cauza ne confruntam cu un deficit de experienta. Tinerii vin, se formeaza si pleaca. Ne luptam cu debutanti." Dr. Marius Enescu

» Personal bine pregatit
Oficialii Autoritatii de Sanatate Publica Judetene Constanta au sustinut ca angajatii unitatii sanitare vor avea nevoie de o pregatire foarte buna pentru ca va fi un flux foarte mare de pacienti. Posturile vor putea fi ocupate si de medici din alte judete, iar prioritate vor avea cadrele universitare. La medici urgentisti se anunta cea mai mare criza. La UPU din cadrul SCJU exista aproximativ zece astfel de posturi scoase la concurs de mai bine de un an, insa nu a existat nici un candidat. Autoritatile sanitare spera sa-i atraga cu ajutorul salariilor "consistente" pe care le pregatesc.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă