10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialSpitalul pentru Câmpia Transilvaniei

Spitalul pentru Câmpia Transilvaniei

Spitalul din Mociu a fost închis acum un an, în ciuda opoziţiei autorităţilor locale şi judeţene.

 
Spitalul din comuna clujeană Mociu va fi redeschis anul viitor, a anunţat preşedintele USL al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu. El a obţinut acordul în acest sens al noului ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, cu care s-a întâlnit ieri. Cei doi au convenit faptul că spitalul din Mociu va funcţiona ca o secţie externă a Spitalului Clinic de Recuperare, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

„Am profitat de prezenţa la Cluj a domnului ministru şi am abordat problema redeschiderii spitalului de la Mociu, instituţie care ar urma să deservească aproximativ 30 de mii de oameni. Domnul ministru m-a asigurat de toată deschiderea şi de tot sprijinul pentru obţinerea avizelor necesare redeschiderii spitalului. Ca urmare, vom face un prim pas, probabil în luna august, respectiv vom prelua imobilul de la Consiliul Local Mociu, urmând că în bugetul pe anul 2013 să prevedem banii necesari reabilitării clădirii şi dotării cu aparatura necesară”, a declarat Horea Uioreanu. În plus faţă de comunitatea rurală din judeţul Cluj pe care o va deservi, Spitalul din Mociu va oferi servicii medicale şi pentru o parte însemnată a locuitorilor orăşelelor şi comunelor de pe Câmpia Transilvaniei din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, astfel că el va fi cea mai importantă unitate medicală dintre Cluj-Napoca şi Reghin.

Câţi angajaţi va avea spitalul

Spitalul redeschis va avea circa 20 de angajaţi, în condiţiile în care, înainte de închidere, întreg centrul medical din comuna clujeană avea 22 de angajaţi, dintre care trei medici, care făceau naveta din Cluj. Pe viitor, spitalul va fi deservit de personalul angajat la Spitalul Clinic de Recuperare. „Probabil că pentru unele specialităţi nu va fi program zilnic, dar în mod sigur oamenii din Câmpia Transilvană vor avea posibilitatea să-şi facă analize şi controale de specialitate la Mociu, nu vor mai fi obligaţi să vină la Cluj-Napoca pentru orice problemă de sănătate”, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. În imobilul în care va funcţiona spitalul redeschis va continua să funcţioneze dispensarul medical şi centrul de permanenţă, deservit de medicii de familie din Mociu, care vor asigura tratarea cazurilor mai uşoare.

Istorie de 100 de ani

Spitalul din Mociu a fost înfiinţat acum 100 de ani, pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Închiderea sa, decisă în primăvara anului trecut, a antrenat ample proteste ale oamenilor. Autorităţile locale şi cele judeţene au propus încă de atunci transformarea spitalului din Mociu într-o secţie exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare, însă ministrul UDMR al Sănătăţii în funcţie la avea vreme, Attila Cseke, a refuzat. În clădirea spitalului ar fi urmat să fie deschis un azil de bătrâni, însă acesta nu a mai fost înfiinţat, în condiţiile în care în comună funcţionează alte patru azile de bătrâni. De asemenea, acolo ar fi trebuit să fie deschisă o subunitate SMURD.

Secţie în Cojocna?

Redeschiderea Spitalului din Mociu ar putea constitui un precedent şi pentru redeschiderea fostului spital din Cojocna, care nu a funcţionat deloc în ultimul deceniu. Şi acesta ar putea funcţiona ca o secţie externă a Spitalului Clinic de Recuperare. Noul spital, a spus primarul din Cojocna, Ioan Şerban, ar urma să valorifice proprietăţile curative ale apelor sărate şi ale nămolului din Cojocna.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...

Tragedie în Mehedinți: un bărbat decedat și fiul său grav rănit într-un accident teribil

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Mehedinți, unde un bărbat de 39 de ani și-a pierdut viața, iar fiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă