19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSpirala strategiilor extremiste

Spirala strategiilor extremiste

Manifestaţiile şi violenţele antiamericane ca reacţie la un  film considerat antiislam continuă în numeroase ţări din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. La Kabul, 12 persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş, iar Al Qaeda a cerut adepţilor să atace sedii diplomatice şi să ucidă reprezentanţii americani.

 
Cel puţin 12 persoane, dintre care nouă străini, şi-au pierdut viaţa într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, comis pe o autostradă în apropiere de aeroportul din Kabul. Grupul afgan Hezb-e-islami a revendicat atacul, afirmând că a dorit răzbunare pentru difuzarea filmului ce denigrează profetul Mahomed şi care agită lumea musulmană. Hezbeislami, prezent în special în estul Afganistanului şi în jurul capitalei Kabul  şi care s-a arătat deschis negocierilor de pace, întreţine legături ambigue cu talibanii cu care s-a aliat în unele provincii şi s-a înfruntat în altele, continuând să lupte contra forţelor internaţionale. Este al doilea grup cel mai important în cadrul insurecţiei afgane, după talibani, şi este condus de Gulbuddin Hekmatyar, un fost şef al rezistenţei în timpul invaziei sovietice şi actor de prim-plan în sângerosul război civil care a urmat. La Kabul, oameni înarmaţi care se aflau printre manifestanţii contra filmului au deschis focul, dar poliţia nu a ripostat, pentru a nu agita şi mai mult protestatarii.

În Pakistan, o persoană a fost ucisă şi alte două rănite în schimbul de focuri dintre poliţie şi protestatari la Warai, accesul la YouTube a fost blocat şi a fost întărită securitatea din jurul consulatului american.  În Indonezia, cea mai mare ţară musulmană ca populaţie, mani-fes-tanţii au lansat cockteiluri Molotov şi au strigat sloganuri antiamericane. În faţa ambasadei SUA din Jakarta, poliţia a ripostat cu tunuri de apă şi focuri de armă în aer.

Media occidentală analizează manifestaţiile violente declan-şate în lumea musulmană de „un film venit din SUA care circulă pe internet în formă de insultă (…) adusă profetului Mahomed”. Djihadiştii, care ştiu să profite de orice pretext pentru a acuza Occidentul, au acţionat pentru a mări tensiunea, o escaladă fabricată ce ilustrează spirala strategiilor extremiste. Potrivit surselor guvernamentale americane, ambasada SUA din Cairo a fost avertizată din 10 septembrie – în ajunul primelor incidente şi atacarea consulatului din Benghazi –  de riscul violenţelor legate de difuzarea filmului „Inocenţa musulmanilor”. Informaţia era că extrase din film traduse în arabă şi postate pe internet riscă să declanşeze incidente.

Ca represalii la difuzarea filmului antiislam, Al Qaeda din Maghrebul islamic (Aqmi, aripa nord-africană a reţelei teroriste) a cerut într-un comunicat fidelilor musulmani din Algeria, Tunisia, Maroc şi Mauritania să „ucidă diplomaţii şi reprezen-tanţii americani sau să-i alunge pentru a-şi purifica teritoriul şi a răzbuna” onoarea profetului Mahomed.

Şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi-a făcut una din rarele sale apariţii publice la Beirut, în faţa a zeci de mii de manifestanţi contra filmului „Inocenţa musulmanilor” şi a cerut continuarea protestelor.

Iranul a profitat de acest val de violenţe şi a mărit recompensa pentru cel ce îl va ucide pe Salman Rushdie, scriitorul britanic autor al „Versetelor satanice”. Suma anunţată este de 3,3 milioane dolari, cu 500.000 mai mult decât cea promisă în octombrie 1998.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă