12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSpionii Rusiei în misiune americană

Spionii Rusiei în misiune americană

Procurorii federali din New York au dezvăluit acuzaţiile penale contra a trei spioni ruşi, Evgheni Buriakov -(foto), Igor Sporişev şi Viktor Podob-nîi, pentru presupusa implicare -într-un sistem de spionaj pentru serviciile secrete externe ale Rusiei, SVR.

Evgheni Buriakov, alias „Jenia”, 39 ani, a fost arestat în Bronx luni dimineaţă. El trecea drept angajat al unei bănci ruse din New York, iar ceilalţi doi complici din aceeaşi reţea, protejaţi de imunitate diplomatică, au părăsit imediat SUA. Cei doi au fost identificaţi ca fiind Igor Sporişev, 27 ani, şi Viktor Podobnîi, 40 ani. Primul era reprezentant comercial al Federaţiei Ruse la New York din 2010 până în noiembrie 2014, al doilea era ataşat la misiunea permanentă a Federaţiei Ruse la ONU din decembrie 2012 până în decembrie 2012.

Potrivit autorităţilor americane, cei trei lucrau în realitate pentru SVR, serviciile de informaţii externe ale Rusiei. Sporişev şi Podobnîi aveau sarcina să încerce recrutarea de rezidenţi ai New Yorkului pentru a deveni surse de informaţii pentru Rusia şi Buriakov avea misiunea de a aduna informaţii şi de a transmite rapoarte la cartierul general al SVR din Moscova. Printre subiectele la care lucrau cei trei ruşi figurează potenţialele sancţiuni americane contra băncilor ruseşti şi eforturile SUA pentru dezvoltarea de surse de energie alternativă, a precizat Ministerul american al Justiţiei.

Războiul din umbră

Arestarea intervine într-un context deja tensionat al relaţiilor dintre SUA şi Rusia, reduse la un nivel fără precedent de la sfârşitul „războiului rece”, în special după crizele siriană şi ucraineană, dar şi din cauza problemelor referitoare la drepturile omului şi azilul acordat de Moscova ex-consultantului Agenţiei americane de securitate (NSA), Edward Snowden.

În 2010, Statele Unite au arestat zece presupuşi spioni ruşi „în adormire”, printre care Anna Chapman, o tânără femeie de afaceri din New York supranumită „noua Mata Hari”. Ea şi ceilalţi nouă s-au recunoscut vinovaţi de complot ca agenţi şi au fost condamnaţi la închisoare, dar după negocieri au fost trimişi în Rusia, în cadrul unui schimb de prizonieri, un scenariu demn de John Le Carre.

Terorism algoritmic

Contra celor trei spioni ruşi demascaţi de FBI au fost reţinute două capete de acuzare. Primul este participare într-un complot unde Buriakov opera pe solul american ca agent al unui guvern străin, delict pasibil de cinci ani închisoare. Al doilea îl acuză pe Buriakov că a acţionat în SUA ca agent al unui guvern străin fără a informa procurorul general şi a fost ajutat de Sporişev şi Podobnîi, acest cap de acuzare fiind pasibil de o pedeapsă maximală de 10 ani de închisoare. Buriakov, alias „Jenia”, a afirmat că lucra pentru o bancă rusească din Manhattan şi actul de acuzare arată că el era interesat în „destabilizarea pieţelor” şi de algoritmii de negocieri automatizate –„roboţi comerciali”. În joc nu este doar problema banilor, arată experţii, ci securitatea naţională. Când o negociere este perturbată, se poate declanşa ceea ce numim un „flash crash”, ca în mai 2010. Şi, având în vedere vulnerabilitatea pieţei şi efectul de domino, un algoritm rău ar putea declanşa ceva foarte periculos – în special în -mâini dubioase. „Temerile terorismului -algoritmic, unde o organizaţie criminală sau teroristă bine finanţată ar putea descoperi un mijloc de a provoca o criză majoră a pieţei, nu sunt fără fundament.”

Între martie 2012 şi septembrie 2014, FBI a observat zeci de întâlniri scurte în care Buriakov îi pasa lui Sporişev un sac, o revistă sau foi de hârtie. Iar procurorii au relevat că aceşti complici au fost înregistraţi de nenumărate ori discutând despre eforturile lor pentru a recruta americani din mari întreprinderi şi într-o universitate din New York. Ei se plângeau că SUA nu este aparent un loc ideal pentru a spiona, aşa cum este Orientul Mijlociu şi Asia.

Cei trei se întâlneau cu regularitate şi comunicau folosind metode clandestine şi mesaje codificate pentru schimbarea informaţiilor, protejând relaţiile lor cu alţi agenţi străini. Arestarea lor a fost salutată de procurorul general al SUA, Eric Holder, şi de procurorul din Manhattan.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă