20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial“Spionii”, inca 30 de zile de arest

“Spionii”, inca 30 de zile de arest

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis, aseara, ca Dorinel Mucea, Radu Donciu si consultantii straini Stamen Stanchev si Vadim Benyatov sa ramâna in arest pentru inca 30 de zile. Hotarârea Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Inalta curte de Casatie si Justitie.
Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au cerut instantei sa prelungeasca mandatelor de arestare ale celor 4 in baza unor noi probe, la dosar fiind anexate transcrieri ale unor convorbiri ce ar atesta implicarea ministrului Zsolt Nogy .
Procurorii instantei supreme mai spun ca au indicii temeinice ca membrii grupului condus de Stamen Stancev alimentau mai multe conturi austriece deschise la Bank Austria Creditanstalt, dupa ce in urma perchezitiei efectuate la locuinta lui Radu Donciu au fost gasite 16 file reprezentând extrase de cont, titularul fiind functionarul ministerial.
Potrivit referatului Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la 28 august, Stamen Stancev i-a cerut lui Gabor Kerekes (vicepresedinte UDMR) sa verifice daca telefoanele sale sunt ascultate in România. "De obicei, Schumi (Zsolt Nagy, n.r.) verifica mereu. Pentru ca nu conteaza ca sunt bulgar, dar nu pot sa-mi urmareasca telefonul de Austria", se arata in propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv a celor patru persoane. Potrivit procurorilor, Stamen Stanchev avea convingerea ca daca el si ceilalti membri ai grupului folosesc cartele telefonice din Austria sau Marea Britanie, nu pot fi interceptati de autoritatile române. Totodata, din documentele anchetatorilor rezulta rolul ministrului Zsolt Nagy de a verifica tot timpul daca membrii grupului sunt monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy, neaga ca ar fi verificat daca telefoanele persoanelor implicate in dosarul privatizarilor din domeniul energetic sunt ascultate si sustine ca institutia pe care o conduce nu are mijloacele tehnice care sa permita aceasta operatiune. "Nu am facut niciodata un astfel de demers: nu am avut nici motivatia, nici mijloacele si nici posibilitatea de a verifica daca unele telefoane sunt sau nu ascultate", a declarat Nagy. El a aratat caracterizat informatiile privind ascultarea telefoanelor drept "o noua inventie" si "o deductie bazata pe convorbirile purtate de terti".
La randul sau, fostul ministrul al Economiei, Codrut Seres, a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevând raporturile directe dintre acesta si Stamen Stanchev, precum si aranjamentele de culise privind privatizarile Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Posta Româna.
Stamen Stanchev (39 de ani), cetatean bulgar cu domiciliul in Austria, Vadim Benyatov Don (41 de ani), cetatean american de nationalitate rusa, cehul Michael Susak (42 de ani) si Mircea Calin Flore (30 de ani) sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat care actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala. Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati in lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind in afara României. Totodata, functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzati de tradare prin trasmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale. Turcul Oral Mustafa (38 de ani) este acuzat de complicitate la spionaj si de constituirea unui grup infractional.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă