22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialSpaţiile de retail s-au dezvoltat în special în zone dens populate, dar...

Spaţiile de retail s-au dezvoltat în special în zone dens populate, dar cu salariile cele mai mici

Stocul modern de spaţii de retail din afara Bucureştiului este de 1,9 milioane metri pătraţi. Cea mai mare pare parte se află în regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Nord-Vest, adică cele mai dense ca număr de locuitori. totuși acestea sunt și cele mai sărace ca nivel al salariului mediu, reiese dintr-un studiu al DTZ, citat de Mediafax.

Din cele 7 regiuni administrative analizate în studiul Romania Regional Cities Retail Market 2014 publicat de DTZ Echinox, regiunea Nord-Est este cea mai dezvoltată din punct de vedere al stocului de retail modern, cu aproximativ 422.000 metri pătraţi. În această regiune se găseşte de altfel şi Suceava – oraşul cu cea mai mare densitate de metri pătraţi de retail la mia de locuitori (1.082 mp).

Sursa citată mai scrie că la polul opus se situează regiunea de Sud-Vest, cu un stoc total al spaţiilor moderne de retail de aproximativ 92.000 mp. Peste 240.000 mp de spaţii moderne de retail se găsesc în regiunea vestică, 213.000 mp în cea centrală şi 223.500 în regiunea sudică. În Nord-Vest şi Sud-Est stocurile sunt de 357.000 mp şi 367.000 mp.

Datele demografice şi economice pentru fiecare regiune administrativă din afara Capitalei arată că cele mai multe spaţii de retail modern se regăsesc în zonele care au cel mai mare număr de locuitori, dar cele mai mici salarii medii.

Astfel, din punct de vedere demografic, în top, cu aproximativ 908.500 locuitori se află regiunea Sud-Est, urmată de regiunile Nord-Est şi Nord-Vest, cu 774.000, respectiv 747.000 locuitori. În regiunea Sud-Est salariul mediu net este de 319 euro/lună, în Nord-Est de 301 euro/lună, iar în Nord-Vest de 318 euro/lună.

Cel mai ridicat nivel al veniturilor nete lunare se înregistrează în Sud, în oraşele Ploieşti şi Piteşti, cu o valoare medie de 386 euro/lună. Clasamentul este completat de oraşele din regiunea Vest cu o medie de 359 euro/lună şi cele din regiunea Centrală, cu o medie de 344 euro/lună.

Stocul modern de spaţii de retail din afara Bucureştiului este de 1,9 milioane de metri pătraţi, din care centrele comerciale totalizează 62%, parcurile de retail 22%, iar galeriile comerciale 16% din stocul total.

Cele mai citite

Spondiloza cervicală: ce este, cum afectează coloana vertebrală și care sunt opțiunile de tratament

Spondiloza cervicală poate fi cauzată de mai multe lucruri, dar cel mai adesea este legată de îmbătrânire. Discurile și articulațiile gâtului sunt afectate încet,...

FACIAS: Criza transplanturilor se agravează

Unul din trei români care așteaptă un transplant este condamnat la moarte, spune Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). „Din 2020 până în...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...
Ultima oră
Pe aceeași temă