– Exterminarea unui ziarist, o bagatela –
Cariera comisarului Remus Span a fost de la bun inceput fulminanta. A detinut pe rand functiile de sef al Politiei Rutiere Baia Mare, sef al Politiei Baia Sprie, sef al Serviciului de Informatii Maramures al MAI si sef al Serviciului de Informatii Satu Mare al MAI. In 2003 Span a fost numit seful Politiei Judiciare a PNA. In martie 2005, protectorii sai l-au ajutat sa ajunga prim-adjunct al Directiei Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor. Promovarea sa in aceste functii s-a datorat si relatiei de rudenie cu chestorul-sef Pavel Abraham, fost sef al IGP, precum si relatiei apropiate cu chestorul-sef Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii a MAI (fosta UM 0215, actualmente 0962).
Dosarul de cercetare penala
Ancheta „Seful Politiei PNA are dosar penal la… PNA”, publicata de „R.L.” pe 2 aprilie 2004, relata in esenta despre existenta unui dosar de coruptie inregistrat la PNA in care era cercetat penal Remus Span.
Politistul era acuzat ca ar fi perceput taxe de protectie de la traficanti notorii de autoturisme si persoane in perioada in care era seful „doi si-un sfert” Satu Mare. Acuzatiile se bazau pe inregistrarile telefonice ale traficantilor Gheorghe Danut Man, din Negresti Oas, si Ioan Opris, din Satu Mare. Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare, cel care a emis autorizatia de interceptare a convorbirilor, a inregistrat dosarul 176/P/2003 si a transmis convorbirile fostului procuror general al Romaniei, Joita Tanase, care a dispus inregistrarea unui dosar de cercetare penala pentru coruptie. Joita Tanase a plecat in diplomatie.
Iar noul procuror general l-a trimis la PNA, unde a fost inregistrat cu nr. 111/2003. Dosarul a stat in nelucrare pana la dezvalurile din „R.L”. Apoi, in mare graba, a fost solutionat cu clasicul NUP.
„Targul”
Pentru salvarea aparentelor, cei doi traficanti, Man si Opris, au fost saltati cu mascati de acasa pe 20 mai 2004 si arestati preventiv a doua zi de Tribunalul Bucuresti pentru savarsirea de infractiuni vamale. Impotriva lor s-a mai inceput urmarirea penala si pentru: uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, fals privind indentitatea si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Au fost trimisi in judecata pe 12 noiembrie 2004. Doar pentru o parte din acuzele initiale. Curios, procurorii Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ au dispus scoaterea de sub urmarire penala a celor doi pentru infractiunile prevazute cu pedepsele cele mai mari. Adica: fals in declaratii (inchisoare de la 3 luni la 3 ani), infractiune vamala (inchisoare de la 5 la 15 ani) si asociere pentru savarsirea de infractiuni (inchisoare de la 3 la 15 ani).
Dubios: in sarcina celor doi inculpati s-a retinut implicarea doar in 30 (Opris) si 7 (Man) infractiuni, desi existau date si indicii ca acestia au traficat circa 180 de masini aduse din Vest. Astfel, pe 4 februarie a.c, Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti i-a pus in libertate pe cei doi traficanti judecati in dosarul 14.323/2004. Este limpede ca a existat un targ cu Man si Opris pentru a-l acoperi pe Span in schimbul unui tratament judiciar mai usor. O dovada elocventa in acest sens este neatasarea celor 60 de casete cu convorbirile inregistrate ale celor doi.
Presiunea – confirmata de fostul sef al SRI Satu Mare
Conduita infractionala a comisarului Remus Span este confirmata de o serie de martori. Astfel, fostul sef al SRI Satu Mare, colonelul Ionel Vasile, ne-a declarat oficial, cu lux de amanunte, ca din convorbirile telefonice in discutie rezulta fara echivoc ca Remus Span, pe care il numeste „coordonatorul coruptiei din Satu Mare”, a perceput taxe de protectie de zeci de mii de euro de la cei doi traficanti, Man si Opris. Mai mult, fostul sef al SRI Satu Mare sustine ca Span s-a angajat in recuperarea unei datorii de 100 de miliarde de lei fata de patronul unei firme din Negresti Oas pentru un comision de 10% din suma recuperata. Fostul SRI-ist mai spune ca din inregistrari rezulta si coruperea comisarului-sef Petre Mare, actualul sef al UM 0969 Satu Mare, care a primit de la Man si Opris un tractor, o remorca si o combina. Colonelul Ionel Vasile sustine ca a trimis casetele impreuna cu 100 de file de informari conducerii centrale a SRI, iar, la un moment dat, i s-a solicitat telefonic de la PNA (dupa ce in prealabil fusese sunat de generalul Soare de la SRI) sa nu mai trimita inregistrarile privitoare la Span la Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare, ci direct la PNA. Normal, col. Ionel Vasile a cerut o solicitare in scris si a primit o adresa benigna si evaziva. Ionel Vasile l-a informat imediat pe prim-adjunctul directorului SRI, generalul SRI Victor Iancu, care i-a comunicat sa respecte legea si sa transmita casetele beneficiarului legal. Adica Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare.
Razbunarea lui Span
Colonelul (r) SRI Ionel Vasile ne-a mai declarat ca Remus Span, pe cand era la „doi si-un sfert” Satu Mare, a incalcat Legea Sigurantei Nationale. Span a efectuat inregistrari audio si video cu alta tehnica decat cea din dotarea SRI, a inscris in cererea de inregistrare a convorbirilor telefonice si unele numere de telefon ce apartineau altor persoane si a utilizat formulare duplicate de cereri de autorizare a inregistrarilor telefonice cu antetul Parchetului pe care le completa cu manuta sa. Alti martori care pot confirma cele de mai sus sunt prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare, Radu Gal, si seful sectiei urmarire penala al aceleiasi institutii Marcel Blahovici. Despre aceste fapte a fost sesizata si conducerea Parchetului de pe langa ICCJ.
Razbunarea a fost prompta. In ciuda informarilor Sectiei SRI Satu Mare, in iulie anul trecut, ca urmare a presiunilor de la Bucuresti, colonelul Ionel Vasile a fost destituit din functie. Ordinul a fost semnat de insusi directorul SRI, Radu Timofte.
Dupa „fapta”, si rasplata
O alta fapta deosebit de grava in care a fost implicat Span este cunoscuta in interiorul IJP Satu Mare. In octombrie 2001, pe cand era sef la „doi si-un sfert” Satu Mare, Span a fost implicat intr-un accident mortal de circulatie in comuna Decebal. Surse din IJP pot confirma ca procesul-verbal al accidentului in care si-a pierdut viata Dumitru Botis, tata al sase copii, a fost trucat. Pentru ca atat Remus Span, cat si ofiterul care il insotea erau bauti, un politist de la Politia Rutiera, sosit la fata locului in urma solicitarii lui Span, a declarat ca el a condus masina implicata in accident. Politistul Cristian Rusu avea o alcoolemie de zero la mie, iar victima… 2,7 la mie! Mortul era de vina! Masina era inmatriculata pe numele firmei Dallas SRL Negresti Oas (SM-99-RIO) si cu aceasta a circulat o perioada Man Danut, protejatul lui Span. Rudele victimei au primit 45 de milioane de lei in schimbul tacerii. In apropierea locului accidentului se afla o trecere de pietoni. Urmele de franare masurau peste 30 de metri. Si ce daca? Fratele politistului Cristian Radu, Remus Radu, a fost angajat ulterior ca sofer pe masina de serviciu a lui Span.
Arestari din interes propriu
Alta manarie marca „Span” ar fi fost inregistrata, prin 2003, la Serviciul Teritorial Oradea al PNA. Ar fi fost vorba de o plangere penala impotriva lui Remus Span pentru tentativa de inselaciune calificata. Conform acesteia Span si-ar fi inscenat avarierea Volkswagenului Passat proprietate personala incercand sa fraudeze societatea de asigurari ASIROM prin recuperarea asa-ziselor daune.
Masina fusese introdusa in tara cu concursul lui Man si Opris fara plata taxelor vamale. Dupa ce a survenit sesizarea penala, a vandut-o.
In ultimii ani, toata lumea nu a stiut ce osanale sa-i mai ridice lui Span pentru stralucita sa activitate profesionala. A fost ridicat in slavi pentru solutionarea unor dosare „grele”. Este vorba de arestarea a 50 de tineri din Satu Mare, Maramures, Cluj, Bistrita si Bihor pentru consum sau trafic de droguri si arestarea fostilor sefi ai Politiei Rutiere Satu Mare si a patronului scolii de soferi AGO Satu Mare, pentru luare si dare de mita.
Toate bune, numai ca Span a avut in ambele cauze interese proprii. Astfel, dupa caderea capilor de la Politia Rutiera si arestarea patronului de la AGO, a urmarit sa aduca la Satu Mare si sa-i faciliteze un monopol in domeniul obtinerii permiselor de conducere scolii de soferi din Baia Mare „Auto Driver Premix”. Unde patron este fratele sau. In ceea ce priveste dosarul drogatilor, in mod curios, unii dintre cei mai mari traficanti din zona, cum ar fi fratii Tantas, din Negresti Oas, au fost avertizati sa nu participe la petrecerea la care s-a operat capturarea respectivilor. Span coordonase operatiunea. De unde au aflat dealerii din Oas?
O grenada amorsata in gradina PNA – autodenuntul lui Horea Anderco
Am publicat in premiera si in exclusivitate in „Romania libera” autodenuntul fostului primar de Satu Mare, Horea Anderco. Pe 17 octombrie 2003, in timp ce era arestat de PNA pentru mai multe infractiuni deosebit de grave, Anderco a formulat un autodenunt in prezenta procurorului-anchetator si a avocatului sau, pentru a beneficia de o reducere de pedeapsa. In esenta, Anderco dezvaluia cum a predat unui interlop din nord-vestul Romaniei suma de 120.000 de euro pentru a fi oferita conducerii centrale a PNA, prin intermediul unui ofiter de crima organizata, Horia Mateescu. In autodenunt, publicat integral in „R.L.”, Anderco a scris cu manuta sa ca banii erau pentru sefii PNA. Scopul: sa nu fie arestat si sa primeasca o solutie favorabila in dosarul de coruptie de la PNA. Autodenuntul pare credibil, intrucat relatiile dintre Blaga si Mateescu erau de notorietate. Horia Mateescu, fiul generalului de politie in rezerva Calin Mateescu, l-a scapat basma curata in doua randuri pe infractorul Blaga in timp ce acesta era dat in urmarire generala. Blaga a fost arestat de cinci ori, dat in urmarire generala de trei ori si condamnat penal de noua ori. Comisarul sef Horia Mateescu l-a ascuns pe Blaga o data acasa la el si alta data l-a scos din tara si l-a dus pana in Austria. Distractia este ca, timp de un an si trei luni, pana la publicarea in „R.L.” a autodenuntului, nu s-au efectuat nici un fel de cercetari pentru a se afla unde au ajuns cei 120.000 de euro. Apoi, in 40 de zile a fost emisa o rezolutie de neincepere a urmaririi penale.
Favoruri, recompense si protectie
Amicitia dintre Span si sefii sai este de notorietate. L-au facut pe Span si asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bogdan Voda din Cluj. I-au cedat cursurile de „Criminalistica”. L-au ajutat sa se inscrie la doua doctorate la Cluj si Bucuresti. Unul din ele, sub indrumarea generalului prof. univ. dr. Gabriel Oprea, fost ministru, actualmente deputat PSD. Mai nou, in urma schimbarii puterii si in urma scandalurilor in care a fost implicat PNA, conducerea acestuia, Remus Span a fost transferat de la Politia Judiciara a PNA pe functia de prim-adjunct al Directiei Anticoruptie din MAI. Cu ocazia transferului, comisarul Remus Span a „uitat” sa predea sapte dosare de coruptie a caror lipsa nu poate fi justificata.
Jocurile (fata cu reactiunea)
Procurorii PNA nu au acordat nici o importanta faptului ca autodenuntul fostului primar de Satu Mare se coroboreaza perfect cu cele ale administratorului unor firme din Satu Mare, care au recunoscut ca i-au dat zeci de mii de euro lui Anderco pentru a-si rezolva problemele la PNA. Anderco sustine in autodenunt ca a primit asigurari ferme ca nu va fi arestat. Normal, la inceput procurorul Alexandru Chiciu nu a fost de acord cu arestarea fostului primar de Satu Mare. Acest fapt s-a petrecut ulterior, pe 9 aprilie 2003, ca urmare si a amenintarii unui procuror-anchetator cu demisia, precum si a dezvaluirii in presa a atitudinii anormale a PNA fata de dovezile elocvente. Procurorului Chiciu i s-a retras coordonarea anchetei, in locul sau fiind desemnat procurorul Horia Miclescu (n.r. – in prezent procuror general adjunct al PNA), care a dispus imediat arestarea si trimiterea in judecata a inculpatului Anderco.
In schimb, procurorii PNA au facut doar demersuri simbolice pentru a afla unde a ajuns pretinsa mita catre conducerea centrala a PNA. Blaga si Mateescu au fost audiati sumar. Nu au avut loc confruntari cu Anderco. Nu au fost audiati deloc avocatii Toma Dragomir si Dan Suta si administratorii firmelor implicate (n.r – Florisal, Samcif si Alfa Rom). N-au fost valorificate suficient nici cartelele telefonice prepay predate de Anderco, pe care acesta sustine ca le-a folosit pentru discutiile cu Blaga. La fel, nici fotografiile de la o petrecere cu capii lumii interlope din Nord-Vestul Romaniei (in care apare Mateescu) nu au fost luate in seama.
Instigare la exterminare fizica – neanchetata
Cu certitudine, cea mai grava culpa a procurorilor PNA o constituie neinceperea unei anchete amanuntite privitoare la o declaratie data de Tiberiu Atilla Blaga (dupa ce i s-a adus la cunostinta autodenuntul lui Anderco) in care relata cum fostul primar de Satu Mare i-a oferit diverse sume de bani pentru a angaja racketi care sa-l extermine fizic pe fostul director al cotidianului satmarean „Gazeta de Nord-Vest”, Valer Marian. Aceasta dezvaluise in premiera afacerile necurate ale fostului primar de Satu Mare. Blaga a declarat ca Anderco i-a furnizat date personale, fotografii si traseele pe care se deplasa ziaristul in perioada respectiva. Foarte grav este ca PNA nu a sesizat institutia competenta, Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare, pentru a efectua cercetari sub aspectul de instigare la infractiunea de omor calificat. Pe 28 martie a.c., reprezentantii PNA au declarat in presa ca nu s-a procedat la anchetarea aspectelor privitoare la planul de executare a ziaristului Valer Marian, intrucat a fost o instigare neurmata de executare. Motivarea este aberanta, tinand cont de faptul ca instigarea neurmata de executare nu se sanctioneaza daca pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea la care s-a instigat este de 2 ani sau mai mica. Or, in cazul de fata, pentru instigare la omor calificat (cu premeditare) pedeapsa cu inchisoarea este de la 15 la 25 de ani. Codul Penal spune ca actele de instigare neurmate de executarea faptei se sanctioneaza cu o pedeapsa intre minimumul special al pedepsei pentru infractiunea la care s-a instigat (15 ani in cazul de fata) si minimumul general (15 zile). Asta ca sa nu mai spunem ca omul, ziaristul Valer Marian, nici macar nu a fost instiintat de faptul ca era cat pe-aici sa fie linsat.
Mai ramane sa aflam cine a impiedicat si zadarnicit aflarea adevarului in cauzele penale care ii privesc pe comisarul Remus Span si comisarul sef Horia Mateescu (ofiteri de politie ce se afla in varful Politiei Romane).
Relatii cu „Soricelul” SRL
Antecedentele cu iz penal ale comisarului Span mai sunt cunoscute si de un fost sef al IJP Maramures, de un fost sef al SRI Maramures si chiar de unii dintre fostii sai subalterni de la 0962 Satu Mare. Este vorba de relatiile sale cu un alcoolist din Baia Mare (n.r. – patronul SC „Soricelul” SRL) cunoscut ca traficant de autoturisme furate, de relatiile sale cu vamesi si politisti de frontiera acuzati de coruptie si contrabanda, ori cu infractori notorii etc. Fostii subalterni mai pot confirma, ca si ex-colonelul SRI Ionel Vasile, ca Span procura, prin intermediul unui contrabandist, Constantin Babici, si al unui vames cercetat in mai multe dosare de coruptie, Vasile Mic, diverse articole de imbracaminte pentru sefi din Bucuresti. Pe feciorul lui Babici, Ariel, Span l-a adus, din recunostinta, la Politia Judiciara a PNA Bucuresti. Anul trecut IJPF Satu Mare l-a informat pe chestorul-sef Aurel Neagu, seful DGPF, vizavi de interventiile si afacerile lui Span. Nu s-a intamplat nimic.