19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSpalatul trotuarelor, corvoada inutila pentru cetateni

Spalatul trotuarelor, corvoada inutila pentru cetateni

» Bucurestenilor li s-a cerut, printr-o dispozitie de primar general, sa spele saptamanal trotuarele din fata casei.

» Firmele de salubritate si ADP-urile au fost "iertate" de aceasta obligatie.

» Pe stradutele dintre blocuri, carosabilul se curata cu matura, din an in Paste, iar praful se imprastie peste tot.

Problema curateniei trotuarelor a fost rezolvata foarte repede de primarul Oprescu, care a dat o dispozitie prin care toti bucurestenii sunt obligati sa le spele saptamanal in zona de domiciliu si acolo unde isi desfasoara activitatea. Numai ca primarul nu s-a gandit sa aplice aceeasi masura si firmelor de salubritate si angajatilor de la administratiile domeniului public. Din aceasta cauza, cetatenii bine intentionati care isi spala trotuarul se pot trezi la cateva minute dupa ce termina operatiunea ca au muncit in zadar. Vantul aduce rapid praful si resturile de pe carosabil direct pe trotuarul proaspat spalat.

Curatenie ca la carte doar pe trotuar
Primarul Oprescu le-a facut program de curatenie bucurestenilor. Fie ca au sau n-au treaba, persoanele fizice sunt obligate ca in fiecare sambata, intre orele 7 si 12, sa puna mana pe uneltele gospodaresti si sa spele trotuarele. Persoanelor juridice le-a fost rezervata ziua de luni cu acelasi interval orar. Apa folosita la spalat trebuie directionata apoi spre canalizare. Locuitorii Capitalei sunt scutiti de aceasta activitate doar in perioadele reci ale anului in care se poate forma polei. In afara de corvoada spalatului trotuarelor, bucurestenii mai sunt obligati sa amenajeze si sa intretina spatiile verzi din curti sau zonele adiacente imobilelor in care stau, sa spele geamurile, vitrinele si copertinele. Curatarea acestora trebuie sa aiba loc permanent, ceea ce ii poate transforma cu usurinta pe bucuresteni in menajere profesioniste, avand in vedere cantitatea enorma de praf din aer si de pe strazi. Daca spalatul trotuarelor trebuie sa aiba loc doar o data pe saptamana, curatenia trebuie intretinuta zilnic, iar gunoaiele – stranse.

Spalatul carosabilului, in teorie
Daca cetatenilor li s-a cerut sa spele saptamanal trotuarele, ar trebui ca aceeasi operatiune sa se efectueze si pe carosabil, pentru ca altfel praful ajunge cu usurinta pe trotuarele proaspat curatate. "Firmele de salubritate spala trotuarele, dar nu au voie sa foloseasca detergenti pentru ca nu ne lasa cei de la Mediu sa deversam apa rezultata in Dambovita", a declarat viceprimarul general al Capitalei, Razvan Murgeanu. Desi firmele de salubritate se lauda si pe site-urile lor ca spala carosabilul, bucurestenii au observat ca lucrurile nu se petrec chiar asa. "Trec cu masinile de salubritate care dau cu periile la rigola, iar in urma lor lasa o dara de apa. Asta inseamna spalat? Ce sa mai spunem de strazile secundare unde nu intra nici un utilaj si vedem doar maturatorii cu unelte ca in urma cu cateva sute de ani", a declarat Adina Oprea, o bucuresteanca din sectorul 4. Nici in alte sectoare situatia nu este mai buna. "In sectorul 1, firma de salubrizare se ocupa de curatenia stradala, adica matura si aduna gunoaiele. Frecventa difera de la o strada la alta", a declarat Alexandru Ichim, purtator de cuvant al Primariei Sectorului 1.

HOTARARE VECHE
» Nerespectata

Edilii au mai incercat sa-i puna la treaba pe bucuresteni pentru a avea trotuare curate, insa fara succes. In 2004, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat Hotararea nr. 133 prin care persoanele fizice si juridice erau obligate sa curete zilnic si sa spele saptamanal trotuarele. Inspectorii primariei ar fi trebuit probabil sa amendeze la aproape toata populatia Bucurestiului pentru nerespectarea acestei hotarari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă