22.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSpaima de DNA. Control la DIICOT pentru depistarea actelor semnate de Bica,...

Spaima de DNA. Control la DIICOT pentru depistarea actelor semnate de Bica, arestatฤƒ pentru corupศ›ie

Giorgiana Hosu, ศ™ef interimar al DIICOT dupฤƒ arestarea Alinei Bica pentru corupศ›ie, ar fi  dispus un  control de fond la serviciul infracศ›iunilor economico-financiare condus de Codruศ›a Trandafir.

Controlul ar fi fost declanศ™at  la ordinul procurorului general al României, Tiberiu Niศ›u dupฤƒ ce s-a fฤƒcut public faptul cฤƒ Alina Bica este cercetatฤƒ ศ™i pentru alte fapte penale deoarece ar fi favorizat oameni de afaceri în dosare penale  cu infracศ›iuni economice, instrumentate la DIICOT.

Între cei favorizaศ›i de Alina Bica s-ar fi aflat Ioan Niculae, pentru care liderul PSD Liviu Dragnea ar fi fฤƒcut trafic de influenศ›ฤƒ la Alina Bica. Mita de la Nicolae ar fi fost de 3,5 milioane de euro. Alศ›i oameni de afaceri ajutaศ›i de Bica în dosare penale instrumentate la  DIICOT ar fi Ovidiu Tender ศ™i Bogdan Buzฤƒianu, apropiaศ›i tot de PSD.

În afarฤƒ de Bica, în dosare DNA sunt vizaศ›i cel puศ›in doi consilieri ai acesteia, respectiv Florentin Ionuศ› Mihฤƒilescu ศ™i Mihail Udroiu. Practic, DNA ar viza cel puศ›in cinci dosare penale aflate în instrumentare la DIICOT, spun surse judiciare. În aceste favorizฤƒri ar putea fi implicaศ›i direct sau indirect alศ›i procurori DIICOT.

Actele Alinei Bica s-ar putea rฤƒsfrânge atât asupra imaginii adjunctei sale, Giorgiana Hosu, acum ศ™ef interimar al DIICOT, cât ศ™i asupra imaginii procurorului general Tiberiu Niศ›u.

Scopul controlului intern la DIICOT  ar fi depistarea actelor semnate de Alina Bica în calitate de ศ™ef al structurii parchetului, spun surse judiciare, pentru a "preveni mฤƒrirea bulgฤƒrelui de acuzaศ›ii de corupศ›ie în aceastฤƒ structurฤƒ de parchet". Controlul intern la DIICOT se suprapune pe un control de fond al Inspecศ›iei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general Niศ›u a infirmat deja o ordonanศ›ฤƒ prin care Alina Bica a suspendat parศ›ial sechestrul asigurator pe bunurile fostului ministru al Economiei Adriean Videanu ศ™i ale omului de afaceri Ioan Niculae, învinuiศ›i în dosarul “Romgaz”. Sechestrul s-a pus pentru prejudiciul  de circa 136 milioane de euro creat prin livrarea la preศ› mult diminuat al gazului cฤƒtre firma lui Niculae.

Videanu ศ™i Niculae au fost acuzaศ›i iniศ›ial de complot ศ™i subminarea economiei naศ›ionale, fapte dezincriminate de noul Cod Penal. Dosarul “Romgaz” se aflฤƒ în instrumentare la DIICOT de mai mult timp. Ancheta a fost îngreunatฤƒ ศ™i de procedurile  impuse de imunitatea ministerialฤƒ. Spre exemplu, în dosarul “Romgaz”, Senatul a interzis anchetarea fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian, care a vizat ศ™i el livrฤƒri de gaze la preศ›uri preferenศ›iale în beneficiul lui Ioan Niculae.

Alina Bica este implicatฤƒ ศ™i ea în dosarul “Romgaz” deoarece, pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Justiศ›iei, a vizat nota de  fundamentare pentru livrarea la preศ› mic al gazului, solicitatฤƒ de fostul ministru al Economiei Videanu. De precizat cฤƒ tot Bica a  dispus ศ™i începerea urmฤƒririi penale în acest dosar, dupฤƒ ce a ajuns ศ™efa DIICOT.

Actuala ศ™efฤƒ a DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat pentru România liberฤƒ cฤƒ a dispus controlul  intern la DIICOT pe tematica infracศ›iunilor de macrocriminalitate economico-financiarฤƒ pentru a verifica termenele de soluศ›ionare a cauzelor.

โ€‹Controlul declanศ™at la DIICOT este oarecum ciudat deoarece se suprapune peste un control al Inspecศ›iei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.  Inspectorii centralizeazฤƒ motivele pentru care nu au fost soluศ›ionate dosare aflate în anchetฤƒ de mai mult de cinci ani. De precizat cฤƒ Giorgiana Hosu a fost adjuncta Alinei Bica la ศ™efia DIICOT ศ™i în aceastฤƒ calitate  asigurฤƒ interimatul, la dispoziศ›ia procurorului general.

Alina Bica a fost arestatฤƒ preventiv în noiembrie 2014 în dosarul ANRP – despฤƒgubirea foศ™tilor proprietari, prejudiciul fiind de circa 61 de milioane de euro. Faptele au fost sฤƒvârศ™ite în perioada în care Bica era secretar de stat la Justiศ›ie. Dosarul a fost trimis în judecatฤƒ în mai puศ›in de 30 de zile de la arestฤƒrile operate.

În rechizitoriul de trimitere în judecatฤƒ a Alinei Bica au fost anunศ›ate ศ™i disjungeri. Potrivit  disjungerilor DNA, Alina Bica este anchetatฤƒ separat pentru cel puศ›in cinci fapte penale de protejare a unor oameni de afaceri cu dosare penale la DIICOT. Aceste anchete ale DNA ar fi speriat câศ›iva responsabili de la DIICOT si Parchetul General, inclusiv pe procurorul general Tiberiu Niศ›u, spun surse judiciare, iar controlul ar avea rolul de a arฤƒta disponibilitatea structurii de a face corect anchete penale. Tiberiu Niศ›u nu a rฤƒspuns la telefon pentru a ne face cunoscute explicaศ›iile domniei sale. 

Cele mai citite

Jonathan Tah, ศ›intฤƒ principalฤƒ! Bayern ศ™i Barcelona se bat pentru semnฤƒtura germanului

Barca ศ™i Bayern Munchen se luptฤƒ pentru semnฤƒtura fundaศ™ului campioanei Leverkusen. Jonathan Tah, unul dintre cei mai apreciaศ›i fundaศ™i centrali ai fotbalului german, este tot...

Fiul lui Victor Cornea, prezent la aniversarea fiicei Andreei Bฤƒlan

Andreea Bฤƒlan a organizat o petrecere specialฤƒ pentru fiica sa, Ella, care a รฎmplinit 8 ani, sฤƒrbฤƒtorind รฎntr-un mod memorabil alฤƒturi de familie ศ™i...

Zeci de percheziศ›ii la o reศ›ea de cฤƒmฤƒtฤƒri care acordau รฎmprumuturi cu dobรขnzi chiar de 100%

Poliศ›ia Romรขnฤƒ anunลฃฤƒ cฤƒ sunt efectuate, marศ›i dimineaศ›ฤƒ, 37 de percheziลฃii รฎn Ilfov, Dรขmboviลฃa ลŸi BucureลŸti, รฎntr-un dosar รฎn care 10 persoane sunt cercetate...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ