6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialSpaga in justitie, un subiect tabu

Spaga in justitie, un subiect tabu

» Pedepsele cu suspendare, cercetarile in stare de libertate si achitarile se obtin adesea de catre inculpatii potenti financiar prin oferirea de bani negri unor judecatori si procurori.
» Aceasta practica este binecunoscuta, dar lumea se fereste sa vorbeasca despre ea, data fiind pozitia publica a unora dintre vinovati.

 

La Constanta, justitia este oarba, dar intr-un sens diferit de cel consacrat de principiile dreptului. Zeita este legata la ochii dar nu pentru a imparte dreptatea in mod egal, ci pentru a ajuta doar pe cei spre care o ghideaza judecatorii sai. In sistem domneste coruptia, o coruptie despre care toata lumea stie dar nimeni nu vrea sa vorbeasca. spaga este la putere iar acest lucru este demonstrat de modul dubios in care sunt solutionate sute de dosare. Putinii justitiabili care nu au fost atinsi de flagelul mitei se pierd prin multimea de "unsi" si sunt aproape imposibil de reperat. Multi procurori si judecatori sunt implicati in afaceri ilegale, in urma carora aranjeaza eliberarea sau pedepsirea blanda a unui infractor periculos. Avocatii devin intermediari ai negocierilor si unde nu sunt ajutati de normele legii, rezolva probleema clientului prin oferte pecuniare. Cei care profita de aceste situatii sunt infractorii, escroci, hoti, evazionisti, talhari sau violatori, care trebuie sa indeplineasca o singura conditie, si anume aceea de a a avea bani de dat.

Raiul evazionistilor
In ultimii ani numarul infractiunilor de natura economica a depasit orice record, lunar fiind consemnate zeci de fraude, inselaciuni, evaziuni si falsuri cu intrumente bancare. Prejudiciile sunt de cele mai multe ori de ordinul miliardelor iar autorii faptelor sunt in general administratori de societati comerciale, asadar "patroni" de firme care fac adesea caz ca sunt persoane respectabile. Justitia s-a obisnuit sa-i trateze "cum manusi" pe acesti faptuitori. La putine zile dupa ce sunt arestati preventiv, inculpatii fac recurs impotriva mandatelor emise de instante. Incepe sarabanda targuielilor si automat apar si primele zvonuri referitoare la "pretul" neoficial al libertatii. Se vorbeste despre mii de euro dati cui trebuie pentru a se obtine cercetarea in stare de libertate. Prostii, spun judecatorii, care sustin ca aceste spagi primite de ei sunt doar inventii absurde ale presei rau-voitoare. si totusi, inculpatul eliberat se lauda prietenilor, le spune despre cum a facut rost de bani si chiar unde anume s-au intalnit avocatul si judecatorul, fosti colegi de facultate si prieteni buni. In 80% inculpatii acestor infractiuni economice sunt judecati in stare de libertate, astfel ca pot sa-si vada linistiti de afaceri doi trei ani cat dureaza judecata. spaga are un rol decisiv in procesul penal si atunci cand vine momentul sentintei. Daca fapta este grava, mita nu poate face altceva decat sa asigure o pedeapsa mica sau in cel mai bun caz una cu suspendare. Aceste suspendari au devenit ceva obisnuit, evazionistii fiind tratati parca cu respect si dobandindu-si un statul de "baieti descurcareti". Cand fapta este de gravitate mai mica, o spaga bine plasata poate fi garantia achitarii de acuzatii.
Mita in penal
Atentiile pecuniare se ofera si in alte cauze penale decat cele privind infractiuni de natura economica. Exista avocati in Constanta care s-au specializat in a-si lua drept clienti tineri acuzati de talharii sau violuri. Daca reusesc sa adune de la parinti sumele necesare, acesti indivizi reusesc adesea sa fie eliberati din arest si sa fie judecati in libertate. Chiar si achitarea poate fi garantata, evident in schimbul unor sume impresionante. Cand faptuitorii nu sunt insa niste baieti de bani gata ci doar niste amarati care nu au dupa ce bea apa, regulile se schimba. Judecatorii isi aduc aminte dintr-o data despre conceptul justitie si "imparte dreptatea" dandu-le amaratilor ani grei de inchisoare, maximul prevazut de lege. La Constanta, egalitatea in justitie este doar o gluma iar acest lucru se poate observa prin studierea atenta a catorva dosare penale, cu solutiile aferente. Politisti in flagrant luandd mita sunt achitati din lipsa de probe sau primesc pedepse cu suspendare, in timp ce un hot de supermarket incaseaza rapid 3 ani cu executare. Inculpatii cu bani devin intotdeauna persoane care nu prezinta pericol social, in timp ce un docher care a furat doi saci de grau este un infractor extrem de periculos. z

SPECIALISTUL
» Principiul egalitaTii

"Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege.
Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime. Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept. Cetatenii sunt tratati egal in justitie, fara nici un fel de discriminare."
Constitutia Romaniei

CONSECINTE

» Saracii, fara sanse

In timp ce evazionistii si ceilalti acuzati cu bani beneficiaza de un tratament preferential pe toata durata procesului penal si se aleg doar cu pedepse ridicole, cei care fura sau talharesc sunt pusi la zid de sistemul actual. 90% din invinuitii spetelor de drept comun primesc mandate de arestare preventiva si ajung sa execute chiar si ani de inchisoare pana ca impotriva lor sa fie data o sentinta definitiva si irevocabila. Se poate trage o singura concluzie, si anume ca cei saraci sunt tratati altfel decat cei mai norocosi, ceea ce contrazice flagrant conceptul egalitatii in fata justitiei. In zeci de cazuri aceeasi judecatori au respins prelungirea unor mandate de arest pentru administratori de firme acuzati de fraude de miliarde, dispunand insa retinerea la nesfarsit pentru inculpati acuzati de furturi din supermarketuri.

Cele mai citite

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă