» Transportatorii au protestat pe soseaua de centura a Capitalei, cunoscuta pentru aglomeratie si gropi.
» Soferii s-au plans ca pierd zeci de ore din cauza traficului de cosmar si autoritatilor care nu au reparat drumul.
» Camionagiii au cerut autoritatilor sa puna in aplicare proiectele anuntate de modernizare si reabilitare.
Cateva sute de transportatori au marsaluit ieri pe centura Capitalei pentru a atrage atentia autoritatilor asupra revendicarilor lor. Protestele au inceput de la ora 8, cand primii transportatori au intrat pe centura. Principalele revendicari au fost cele legate de eliminarea rovinietei, introducerea tarifului de utilizare a drumurilor in pretul carburantului, colectarea transparenta a accizelor din carburantii auto, eliminarea restrictiilor de circulatie pentru transporturile comerciale etc. Cei care tranziteaza Bucurestiul si folosesc soseaua de centura a Capitalei au cerut autoritatilor sa puna in aplicare proiectele de modernizare a centurii astfel incat sa se evite aglomeratia.
Sosea modernizata, doar in promisiuni
"Bucurestiul are in plan inca de la finele lui 2000 reconstructia soselei de centura, iar dupa opt ani aceasta nu este mai buna. Noi cerem ca proiectele care au fost platite sa fie puse in aplicare. In prezent, traficul se blocheaza mai ales la trecerile peste calea ferata si la intersectia cu drumurile care intra sau ies din oras si au prioritate. Din zona A1 pana la A2 am ajuns sa facem patru ore in loc de 30 minute. Au crescut astfel costurile cu motorina si timpul pierdut in trafic", a declarat Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania. Centura Capitalei este folosita mai intens de transportatorii cu masini mari dupa ce au fost introduse restrictiile de circulatie pentru strazile Bucurestiului. In aceste conditii, modernizarea actualei sosele este necesara pentru ca transportatorii sa-si desfasoare activitatea in mod normal. Autoritatile au promis ca Bucurestiul va avea doua sosele de centura, concentrice, ambele cu profil de autostrada. Acesta este ultimul plan maret, dupa cele mai modeste prezentate in anii trecuti si care se refera la astuparea gropilor. soferii au afirmat ca s-au saturat de promisiuni si au cerut ca acestea sa fie puse in aplicare cat mai repede.
Multe revendicari
Transportatorii au mai cerut eliminarea rovinietei, introducerea tarifului de utilizare a drumurilor in pretul carburantului ca suma fixa si stabilirea politicii de constructie a drumurilor ca politica de prioritate nationala. Ei mai doresc colectarea transparenta a accizelor din carburantii auto, construirea de parcari in regim de urgenta pentru odihna soferilor, eliminarea restrictiilor de circulatie pentru transporturile comerciale.
In intreaga tara
» Proteste
Transportatorii au mai protestat ieri si in alte orase din tara: Galati, Timisoara, Baia Mare, Cluj, Buzau, Miercurea Ciuc etc. O parte dintre ei au venit cu masinile in Bucuresti, insa autoritatile nu au fost prea impresionate. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ca protestul transportatorilor este "o furtuna care s-a iscat din senin", intrucat Ministerul Transporturilor nu a luat nici o masura care sa le afecteze acestora activitatea.