15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSorin Roşca Stănescu: CSM trebuie lăsat în pace, justiţia este la pământ

Sorin Roşca Stănescu: CSM trebuie lăsat în pace, justiţia este la pământ

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu susţine că politicienii ar trebui să lase în pace Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în contextul în care justiţia funcţionează defectuos, potrivit Agerpres.

Cele două tabere politice din România au puncte de vedere diametral opuse referitor la ceea ce se întâmplă în CSM, dar aceste opinii au ca punct de plecare comun faptul că Justiţia trebuie să fie independentă, arată liberalul într-un comunicat.

“Un fapt nu este de nimeni contestat. Şi anume că, aşa cum, de altfel, prevăd normele democratice ale unui stat modern, cum scrie negru pe alb şi în Constituţia de azi şi cum va scrie şi în Constituţia de mâine, Justiţia este o putere independentă a statului. Una dintre cele trei. Faptul că cele trei puteri, care trebuie să-şi manifeste independenţa nu numai teoretic, ci şi practic, se şi controlează reciproc este o subtilitate (…). Până aici, ne înţelegem, să spunem, toţi. Şi băsiştii, şi anti-băsiştii”, afirmă Stănescu.

“Schisma” între păreri apare în ceea ce priveşte independenţa puterilor statului, adaugă el.

“Băsiştii spun că, sub regimul care, deşi scârţâie din toate încheieturile, încă mai rezistă, puterile statului au fost independente. Deziderat asupra căruia, ca un bun părinte, preşedintele a vegheat. Noi, ceilalţi, care nu suntem băsişti, afirmăm contrariul. Şi anume că puterile nu au fost independente. Că nu a fost respectată regula numărul unu a democraţiei. Că puterea legislativă, adică Parlamentul, s-a aflat la remorca puterii executive. La remorca Guvernului. Ca o parte a puterii executive, care este instituţia prezidenţială, s-a substituit, de multe ori, Guvernului, astfel încât s-a întâmplat, pe vremea majorităţii PDL, ca Legislativul să se afle nici măcar la remorca Executivului, ci direct la remorca celui căruia îi plăcea să se autointituleze drept şef al statului.

Noi, anti-băsiştii, afirmăm, utilizând fel de fel de argumente, că şi Justiţia a fost subordonată. Că regimul Băsescu a controlat CSM. Care este, sau ar trebui să fie, creierul, conştiinţa şi inima puterii judecătoreşti. Că procurorii, după ce au fost incluşi, în mod viclean şi incorect, în categoria magistraţilor şi au fost proclamaţi drept parte a Justiţiei, au fost numiţi nici măcar de către un CSM aservit, ci direct de ministrul Justiţiei şi de preşedinte. Printr-o lege schimbată de Monica Macovei, sub regimul Traian Băsescu şi din iniţiativa acestuia. Iar ceilalţi, băsiştii, susţin evident contrariul”, spune Sorin Roşca Stănescu.

El conchide că justiţia ar trebui să fie lăsată “în pace”.
“Dincolo de aceste discursuri publice care se bat cap în cap şi care s-au şi externalizat, bătălia ducându-se în întreg spaţiul european şi chiar euro-atlantic, până la urmă suntem siliţi să contemplăm o Justiţie la pământ. Care, din perspectiva cetăţeanului, singura care contează, funcţionează defectuos. Avem, însă, o şansă. Să-i lăsăm pe judecători şi pe procurori în pace. Să-i lăsăm să decidă singuri calea de urmat. Să lăsăm CSM-ul în pace. Şi sunt sigur că astfel Justiţia îşi va regăsi forţa. Şi independenţa reală”, apreciază liberalul.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă