-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialSorin Oprescu, încă 30 de zile de arest preventiv

Sorin Oprescu, încă 30 de zile de arest preventiv

UPDATE: Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, rămâne în arest preventiv încă 30 de zile, după ce Tribunalul București a admis cererea procurorilor DNA de prelungire a măsurii preventive. 

–––-

Sorin Oprescu, află miercuri dacă va rămâne în arest preventiv. Procurorii DNA cer Tribunalului Bucureşti, miercuri, prelungirea cu 30 de zile a arestului edilului suspendat al Capitalei, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, conform Mediafax.

Cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu se va judeca de către instanţa Tribunalului Bucureşti, în şedinţă cu uşile închise.

Sorin Oprescu este în arest preventiv din 6 septembrie.

Primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu ar trebui să fie prezent la judecarea propunerii de prelungire a arestării preventive, însă dacă starea de sănătate a acestuia nu va permite deplasarea, cererea se va judeca în absenţa edilului, care va fi reprezentat de avocaţii săi.

Avocatul Viorel Mocanu a declarat la Tribunalul Bucureşti, înainte de începerea şedinţei de judecată, că sunt elemente noi care derivă din actele de urmărire penală efectuate de procurorii DNA şi, de asemenea, sunt alte aspecte pe care apărarea le va prezenta instanţei, „pentru a avea parte de o judecată dreaptă şi corectă.

Mocanu a precizat că apărarea va cere o măsură alternativă la cea a arestului preventiv şi va invoca în schimbarea măsurii luate în 6 septembrie inclusiv motive medicale, dat fiind starea de sănătate a lui Sorin Oprescu, dar şi „incidentele avute de-a lungul acestei săptămâni”.

Întrebat despre cererea de audiere a şase martori, precum şi de confruntare cu denunţătorul Bogdan Popa, şeful de la Administraţia Cimitirelor, avocatul a spus că aceasta a fost formulată şi se aşteaptă un răspuns de la procurorii DNA, care vor decide dacă probele suplimentare cerute de apărare sunt utile şi necesare cauzei.

Avocatul a mai spus că Sorin Oprescu a fost scos încătuşat din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, deşi ceruse să nu îi fie puse cătuşele la mâini, pentru că are o intervenţie la o mână, aspect pe care apărarea îl va prezenta magistraţilor.

La Arestul Poliţiei Capitalei a venit, miercuri dimineaţă, prietena lui Sorin Oprescu, aceasta fiind prima vizită după ce edilul a fost readus, marţi, în unitatea de reţinere din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a stat internat patru zile, pentru investigaţii medicale şi pentru efectuarea unei coronarografii.

Oprescu a fost dus sâmbătă la spital, după ce avocaţii acestuia au solicitat să fie supus unor investigaţii, întrucât suferă de diabet şi probleme cardiace, suferinţe care s-au accentuat în urma arestării acestuia. În urma investigaţiilor, medicii de la SUUB au stabilit că bolile de care suferă nu impun menţinerea lui Oprescu în unitatea sanitară, la coronarografie nefiind găsite probleme foarte grave, care să nu poată fi tratate în unitatea de arest.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administraţiei Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susţin anchetatorii.

Săptămâna trecută, Sorin Oprescu a cerut, prin avocaţii săi, să îi fie înlocuită măsura arestului preventiv cu controlul judiciar sau arestul la domiciliu, însă solicitarea a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti în 25 septembrie.

Decizia a fost contestată de Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili definitiv dacă cererea primarului suspendat va fi admisă sau respinsă.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru genul de fapte de care este acuzat Oprescu, măsura arestului preventiv este una severă, care ar trebui aplicată doar în cauzele care vizează fapte de violenţă.

Avocaţii lui Sorin Oprescu cer DNA confruntarea primarului suspendat al Capitalei cu Bogdan Popa, şeful de la Administraţia Cimitirelor, dar şi audierea unor martori propuşi de apărare şi depunerea unor înscrisuri suplimentare la dosarul de corupţie.

„Cerem audierea a şase martori pe situaţia de fapt, reaudierea unui martor întrucât declaraţiile sale sunt în opinia apărării insuficiente în raport de situaţia de fapt reţinută de procurori şi confruntare cu inculpatul denunţător Bogdan Popa, întrucât între declaraţiile domnuli Oprescu, date în faţa judecătorului de drepturi şi libertăti de la Curtea de Apel Bucureşti, şi ale lui Bogdan Popa sunt contradicţii”, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Alexandru Chiciu.

 

 

Cele mai citite

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă