12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSondaj R.Moldova: AIE nu ar obtine suficiente mandate pentru a alege presedintele...

Sondaj R.Moldova: AIE nu ar obtine suficiente mandate pentru a alege presedintele la anticipate

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comunistilor ar obtine 43 de mandate de deputat, partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) revenindu-le 58 de mandate, cu cinci mai multe decat in actualul legislativ, dar oricum insuficiente pentru a alege seful statului, spun rezultatele unui sondaj de opinie, consultat de NewsIn.

Astfel, comunistii ar continua sa detina pachetul de blocare a procedurii alegerii sefului statului, ceea ce ar continua actuala criza politica, in urma careia Parlamentul este pe cale de a fi dizolvat, pentru a doua oara intr-un an.

Barometrul de Opinie Publica, lansat marti la Chisinau, acorda sanse de crestere pentru viitorul scrutin Partidului Democrat al lui Marian Lupu, care ar deveni a doua ca marime formatiune din Parlament, in crestere de la 13 la 24 de mandate, si Partidului Liberal Democrat din Moldova, al premierului Vlad Filat, care ar creste de la 18 la 21 de mandate. Partidul Liberal, al lui Mihai Ghimpu, ar pierde insa doua mandate din cele 15, ajungand la 13 deputati. Iar Alianta Moldova Noastra a lui Serafim Urechian, cea de a patra componenta a AIE, nu ar intra in Parlament, cu doar 1,8 la suta din sufragii.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie, care a prezentat sondajul, a constatat ca acesta atesta, pentru prima data in ultimii ani, devansarea importanta a liderului comunistilor Vladimir Voronin de catre alti doi actori politici – Marian Lupu si Vlad Filat. Marian Lupu se bucura de increderea a peste 51%din respondenti, in crestere cu 17 puncte procentuale fata de sondajele din martie, Vlad Filat are 45 %, in crestere cu 28 de puncte procentuale, in timp ce Voronin a ajuns la 39%, pierzand aproape 10 puncte procentuale fata de luna martie.

Arcadie Barbarosie a mai constatat ca din luna iulie, cand la alegerile anticipate au castigat partidele necomuniste si au format propriul cabinet de ministri, a crescut brusc increderea in Guvern si Parlament, in timp ce increderea in presedinte nu si-a revenit inca, dupa prabusirea brusca in urma inabusirii violente a protestelor anticomuniste din 7 aprilie. Barbarosie a explicat acest lucru prin faptul ca presedintele nu a fost inca ales.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.118 respondenti in perioada 16-30 noiembrie, cu o marja de eroare de 3%.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă