22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSondaj: Ce îi îngrijorează pe români

Sondaj: Ce îi îngrijorează pe români

Principalele surse de îngrijorare ale românilor sunt înrăutățirea stării de sănătate, diminuarea veniturilor și posibilitatea unui conflict sau război în zonă, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în luna martie, citat de Agerpres.

Potrivit INSCOP, 58,8% dintre respondenţi consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită (faţă de 52,3% în noiembrie 2015), 30,9% sunt de părere că direcţia este bună (faţă de 34,3% în noiembrie), iar 10,3% nu ştiu sau nu răspund (faţă de 13,4% în noiembrie). 

Înrăutăţirea stării de sănătate reprezintă principala sursă de îngrijorare pentru români, cu 20% dintre opţiuni (la fel ca în noiembrie 2015). Diminuarea veniturilor îi îngrijorează pe 17,8% dintre români (faţă de 17,5% în noiembrie), iar posibilitatea producerii unui conflict/război în zonă pe 17,3% (faţă de 18,6% în noiembrie), urmează pierderea locului de muncă (13,3% în martie faţă de 11,7% în noiembrie) şi creşterea preţurilor (11,1% în martie faţă de 12,2% în noiembrie). De asemenea, 6,9% dintre români sunt îngrijoraţi de instabilitatea politică (faţă de 10,4% în noiembrie). 

Sondajul citat relevă că pe ultimele poziţii în clasamentul surselor de îngrijorare se situează posibilitatea producerii unor calamităţi naturale (5,1% în martie faţă de 4,4% în noiembrie) şi deteriorarea mediului înconjurător (2% în martie faţă de 1,2% în noiembrie). Totodată, 3,8% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi de alte probleme, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 2,6%. 

Cercetarea INSCOP mai arată că 45,6% dintre români consideră că principala problemă cu care se confruntă ţara şi care ar trebui să fie prioritatea numărul unu pentru instituţiile statului o reprezintă creşterea economiei şi crearea de locuri de muncă. Pe poziţia a doua în lista priorităţilor se situează combaterea corupţiei cu 25,3%, urmează îmbunătăţirea asistenţei medicale (9%), reducerea inegalităţilor dintre bogaţi şi săraci (8,2%), apărarea ţării împotriva ameninţărilor externe (5,7%), reducerea numărului de funcţionari şi reforma administraţiei publice (3,8%). În aceeaşi chestiune, 0,7% dintre respondenţi menţionează alte priorităţi, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,8%. 

Barometrul „INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda “Adevărul”, în perioada 21 -28 martie. Volumul eşantionului a fost de 1.063 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia majoră a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. 

Cele mai citite

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă