22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Sometra" Copsa Mica, somata sa reduca poluarea

„Sometra” Copsa Mica, somata sa reduca poluarea

Ministerul Mediului a decis sa amane emiterea autorizatiei integrate de mediu si propune administratiei societatii „Sometra” SA din Copsa Mica (judetul Sibiu) renegocierea perioadei de timp pana la care trebuie sa investeasca in echipamente pentru reducerea poluarii. In ianuarie-februarie 2006, combinatul a fost supus unui program de monitorizare ce a inclus toti factorii de mediu din zona, precum si modul in care societatea se achita de investitiile pentru reducere a poluarii, masura cuprinsa in programul propriu pentru aceasta perioada.
Concluziile specialistilor din comisia de analiza, infiintata la solicitarea ministrului Mediului, Sulfina Barbu, a fost una care nu aduce modificari majore in activitatea „Sometra” cel putin pentru perioada urmatoarelor doua luni. Pentru ca nivelul poluarii se mentine ridicat in zona orasului Copsa Mica, reprezentantii Ministerului Mediu au concluzionat ca este nevoie de renegocierea planului de masuri pentru eliminarea poluarii, cu termeni de timp stabiliti mai realist.

Doua contestatii impotriva emiterii autorizatiei de mediu

Raportul realizat de comisia de monitorizare confirma faptul ca activitatea companiei are inca un impact mare asupra mediului si intregii zone si ca este necesara reducerea perioadei de timp stabilita pentru realizarea unor obiective mai vechi, cuprinse in programul de conformare. In perioada in care autorizatia integrata de mediu a fost expusa dezbaterii publice, asa cum prevad legile in vigoare, doua contestatii au fost depuse impotriva emiterii acestei autorizatii. Una dintre ele a fost inaintata de Consiliul Local din Medias, pe considerentul ca starea mediului si viata locuitorilor municipiului sunt afectate de poluarea continua de la Copsa Mica, iar o a doua a fost depusa de reprezentantii unei asociatii a crescatorilor de animale din comuna Axente Sever, imediat invecinata cu zona unde se afla combinatul.
In zona, gospodarii au suferit pierderi financiare apreciabile, dupa ce animalele (oi, miei si cai) le-au murit din cauza poluarii. De fiecare data, insa, administratia „Sometra” a fost de acord sa plateasca despagubiri, la pretul pietei, catre cei care au suferit aceste pierderi.
Pe asemenea considerente, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a concluzionat ca impactul activitatilor industriale de la „Sometra” este inca major negativ asupra intregii zone si ca oficialii companiei trebuie sa urgenteze masurile de reducere a efectelor poluarii pe care si le-au asumat oficial.

Emiterea autorizatiei se mai amana

Pe de alta parte, reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Sibiu apreciaza ca neaprobarea cererii de tranzitie depusa de „Sometra” SA si nerezolvarea unor probleme stringente ce tin de viata localnicilor din Copsa Mica ar putea influenta negativ procesul de integrare al Romaniei in Uniunea Europeana, in perspectiva ianuarie 2007. „La recomandarea ministerului, noua modalitate de negociere ne cere sa aducem mai aproape de prezent termenele stabilite in programul vechi, iar aceste negocieri vor mai dura inca o luna si jumatate. Abia dupa aceea se va putea vorbi despre autorizarea integrata de mediu”, a afirmat directorul executiv in cadrul ARPM, Dumitru Ungureanu.
Interesul autoritatilor de mediu romane pentru reducerea poluarii in zona Copsa Mica sunt tot mai evidente in ultima perioada. In judetul Sibiu se afla in curs de amenajare patru locatii principale, in cadrul carora statii complexe si moderne de monitorizare a factorilor de mediu vor fi puse in folosinta. Una dintre acestea se afla la Copsa Mica si o alta va fi instalata la Medias, practic in „epicentrul” zonei afectate de urmarile activitatilor industriale de la „Sometra” SA.

Cele mai citite

Scădere drastică a înmatriculărilor de mașini electrice în UE și România, pe fondul reducerii subvențiilor

Înmatriculările de mașini electrice noi în Uniunea Europeană și România au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024, pe fondul reducerii subvențiilor și a...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă