14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialSomerii din Valea Jiului nu sunt interesati de locurile de munca vacante

Somerii din Valea Jiului nu sunt interesati de locurile de munca vacante

Somerii din Valea Jiului nu incearca sa se angajeze, desi se plang in permanenta ca nu au din ce trai, iar locurile de munca vacante nu intereseaza pe nimeni, fiind la fel de neatractive ca si cursurile de recalificare. Confom datelor oficiale, rata somajului in judetul Hunedoara este de 10,4 la suta, iar in Valea Jiului, numarul persoanelor care nu au un serviciu se apropie de 8.000.
Acestea sunt, insa, doar cifrele cu-prinse in statistici, pentru ca in realitate numarul populatiei care nu are un loc de munca este mult mai mare, insa multe persoane au iesit din evidentele Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) de mai multi ani. Majoritatea celor neangajati prefera sa lucreze la negru sau sa traiasca din mila statului.
Directorul Serviciului de Managementul Pietei Muncii in cadrul AJOFM, Imre Baboczi, a declarat ca la nivelul judetului exista la ora actuala 2.200 de locuri de munca vacante, care nu intereseaza, insa, pe nimeni. Oamenii sustin ca nu au calificarile necesare, dar dupa ce au ramas fara loc de munca, putini dintre someri s-au gandit sa se reorienteze profesional.
Sefa sucursalei din municipiul Petrosani a AJOFM, Iudith Babtan, a spus ca nici minerii care s-au disponibilizat si au trecut in somaj nu s-au indreptat spre cursurile de recalificare decat in proportie foarte mica. „Putini pot fi orientati catre un curs de recalificare. La actiunile de preconcediere, foarte putini dintre an-gajatii Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani care s-au disponibilizat au depus cereri pentru cursuri”, a afirmat sursa citata.
Iudith Babtan a precizat ca majoritatea minerilor care au ales sa iasa din sistem sunt in prag de pensionare si, in aceste conditii, prefera sa ramana in somaj. Pe de alta parte, angajatii tineri ai CNH care parasesc sistemul, pleaca, in majoritatea cazurilor, la munca in strainatate.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă