20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSomerii de lux

Somerii de lux

» Nu cu mult timp in urma, antrenorii romani incasau sute de mii de euro din tarile arabe si, cel putin din punct de vedere financiar, erau invidiati de toata lumea.
» Ilie Balaci, Anghel Iordanescu, Ladislau Bölöni, Mihai Stoichita, Ioan Andone, Dan Petrescu – antrenori cu firma in Romania care au fost concediati in strainatate.
» Alaturi de celebrul Mircea Lucescu, necunoscutii tehnicieni (la noi) Dorian Marin, Nicolae Burcea si Ted Dumitru sunt cei care "tin sus" breasla romanilor in strainatate.

Antrenorii romani nu mai atrag privirile cluburilor sau nationalelor importante din strainatate. In acest moment, dintre tehnicienii romani reprezentativi, doar Mircea Lucescu rezista la sahtior Donetk. Din luna ianuarie a acestui an, de cand Ioan Andone a parasit banca tehnica a cipriotilor de la Omonia Nicosia, nici un antrenor roman de top nu si-a mai gasit angajament peste hotare. Desi la inceputul lunii aprilie a fost aproape sa semneze cu Al Nasr (Emiratele Arabe Unite), efectuand in acest scop si o vizita in Golf, Ladislau Bölöni nu s-a inteles pana la urma cu seicii, care ii propusesera un contract pe numai doua luni.

Francezii si brazilienii se "vand" mai bine
Pe "bara" se afla tehnicieni cu nume, care au antrenat in strainatate, precum Anghel Iordanescu, Ladislau Bölöni, Mihai Stoichita, Ioan Andone, Gica Hagi sau Ilie Balaci, pentru a-i aminti pe cativa dintre somerii de lux ai fotbalului romanesc. Pentru multa vreme, un refugiu extern bine remunerat pentru antrenorii autohtoni l-a reprezentat fotbalul din zona araba. Petrodolarii seicilor i-au convins pe Iordanescu, pe Balaci sau pe Stoichita sa lase mandria profesionala deoparte si sa predea fotbalul printre camile. Chiar si acolo, insa, doar rezultatele tin un antrenor in functie, astfel incat Iordanescu si Balaci, doua nume foarte cunoscute in arealul fotbalului arab, au fost demisi in noiembrie anul trecut de la Al Ain, respectiv Al Shabab, pentru lipsa de performanta. Aceeasi soarta a avut-o si Mihai Stoichita, care, in ciuda unei prime de peste 200.000 de dolari promisa in cazul prezentei la turneul final, a ratat calificarea nationalei Kuweitului atat la Cupa Mondiala din Germania de anul trecut, cat si la Cupa Asiei pe Natiuni din 2007.
"Pentru antrenorii romani va fi din ce in ce mai dificil sa patrunda chiar si pe piata araba, pentru ca excedentul de antrenori valorosi din Franta si Brazilia a inceput sa migreze spre aceste zone. Daca acum cinci-zece ani antrenorii francezi, olandezi sau brazilieni refuzau ofertele din lumea fotbalului arab, acum au inceput sa accepte", spune Mircea Radulescu, directorul scolii Federale de Antrenori. Numai in Africa activeaza in acest moment peste 50 de antrenori francezi. "Cand eu am mers sa pregatesc nationala Egiptului, in 1993, s-au gasit destui care sa ma atace, pe motiv ca acolo nu sunt decat piramide si camile, nu si fotbal. De-acum, va fi greu ca un antrenor roman sa pregateasca reprezentativa Egiptului", sustine Mircea Radulescu, singurul roman care a condus de pe banca tehnica patru echipe nationale: Romania, Egipt, Siria si Algeria. "Din pacate, lipsa de rezultate a tricolorilor, care nu s-au mai calificat la un turneu final de sapte ani, a afectat imaginea fotbalului romanesc, iar acest lucru nu ii ajuta pe antrenorii romani. In multe situatii tehnicienii sunt alesi dupa clasamentul FIFA. Cu cat tara din care provine antrenorul este mai sus in aceasta ierarhie, cu atat are mai multe sanse de a fi ales", afirma oficialul federal.

In zona araba impresioneaza mai mult pasaportul
Antrenor a trei echipe nationale, Panama, Armenia si Kuweit, Mihai Stoichita a trait pe propria piele experienta de a antrena in strainatate si cu deosebire intr-o tara araba. "Nu este deloc usor sa antrenezi afara. Trebuie sa treci de bariera reprezentata de limba, sa te adaptezi la mentalitatea, cultura si religia locului. Practic, esti tot timpul obligat sa le demonstrezi ca esti mai bun decat antrenorii lor. Dupa doua luni petrecute in Kuweit, am vrut sa renunt. Ai nevoie de o oarecare experienta a adaptarii, altfel nu razbesti. Nu uitati ca si Mircea Lucescu a fost dat afara in Turcia, desi abia castigase titlul", explica fostul antrenor al Stelei. "In zona araba impresioneaza mai mult tara trecuta in pasaport. Nu conteaza ce performante ai obtinut, atata vreme cat pe pasaport scrie ca esti din Brazilia. In plus, piata a fost invadata de antrenori sarbi de mana a doua sau de tehnicieni olandezi de prin liga a patra, care vin pe contracte mici, de 50.000-60.000 de dolari pe an. Adevarul este ca antrenorii romani nu s-au vandut pe nimic, dar inca mai sunt oferte. Eu mai degraba voi antrena din vara in strainatate decat in tara, unde sunt deja «invechit» in viziunea conducatorilor de cluburi", declara Stoichita, care recunoaste ca in cariera sa a fost ajutat si de imaginea pozitiva a fotbalului romanesc: "Cand am ajuns sa antrenez in Panama, beneficiam de imaginea pe care generatia de aur de la Mondialul din 1994 o lasase oamenilor din acea zona, imaginea unui fotbal tehnic, valoros si spectaculos".

Tehnicienii tineri
s-ar adapta mai bine
Despre perspectivele de a antrena peste hotare ale generatiei mai tinere, Mircea Radulescu crede ca exista antrenori care ar putea face fata in strainatate: "Cosmin Olaroiu, Razvan Lucescu, Ioan Ovidiu Sabau sau Dan Petrescu, care a avut deja o experienta in fotbalul polonez, la Wisla Cracovia, dovedesc ca sunt capabili sa se adapteze la cerintele unei cariere de antrenor in afara granitelor tarii". Stoichita crede ca imaginea antrenorilor tineri din campionatul intern are de suferit din cauza presedintilor de club. "Patronii detin prim-planul in Romania, ceea ce nu este normal. Antrenorii tineri ar trebui lasati sa-si faca treaba si apreciati per ansamblu, nu dupa fiecare etapa, pentru a putea fi vizibili si pe plan extern", cere Stoichita.
La adapostul unor conturi bine garnisite, antrenorii romani de top nu se grabesc sa plece in strainatate decat in cazul unor oferte cu adevarat tentante, pentru ca stiu cat de grea este viata de antrenor afara. Pana una-alta, nici strainii nu prea se mai inghesuie sa aduca tehnicieni romani.

"Antrenorii sarbi sau francezi nu mai cer contracte mari."
Mircea Radulescu

PERFORMANtE

» Lucescu si Bölöni
Mircea Lucescu si Ladislau Bölöni sunt antrenorii romani care au obtinut cele mai mari performante la echipe de club din Europa. Lucescu a devenit (multiplu) campion al Turciei si al Ucrainei, in timp ce Bölöni a triumfat in campionatul Portugaliei. De asemenea, Ilie Balaci a avut o perioada de succese importante in tarile Golfului sau in Africa, unde a cucerit aproape 20 de trofee, care insa nu spun prea multe in fotbalul la nivel inalt.

ULTIMII

» "Mohicanii" din zonele exotice
Desi cei mai reprezentativi antrenori romani sunt in "somaj", mai exista si tehnicieni care profeseaza in zone exotice. Fostul component al Otelului Galati, Nicolae Burcea, antreneaza in Congo, iar Dorian Marin este director tehnic peste echipele de seniori si tineret ale statului Eritreea. Marin a reusit calificarea echipei Under-17 a micului stat african la Campionatul Africii din acest an. Tot pe continentul negru activeaza si Ted Dumitru, care indeplineste functia de director tehnic al formatiei sud-africane AmaZulu. In zona araba, antrenorul Aurel ticleanu antreneaza formatia Al-Sahel in campionatul Kuweitului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă